“LEVREK BALIKLARININ TÜKETİMİNDE HERHANGİ BİR RİSK BULUNMUYOR''
Aydın Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı ve aynı zamanda Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Tolga Vural, aeromonas veronii bakterisinin gram negatif bir bakteri olduğunu, antibiogram...
Aydın Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı ve aynı zamanda Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Tolga Vural, aeromonas veronii bakterisinin gram negatif bir bakteri olduğunu, antibiogram sonuçlarına göre birçok antibiyotik ile tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Vural, levrek balıklarının halk sağlığı açısından tüketiminde herhangi bir risk bulunmuyor'' dedi.
Muğla sınırları içerisindeki 93 off-shore balık üretim çiftliğinde, ağ kafeslerde yılda 90 bin ton deniz balığı yetiştiriliyor. Deniz kültür balıkçılığında Muğla, Türkiye'de üretilen balığın yüzde 65'ini karşılıyor.
Aydın Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği ve aynı zamanda Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Tolga Vural, ülke gündeminde geniş yer bulan 'Levreklerde ölümcül hastalık tespit edildi' başlığı altında yapılan haberlerle ilgili olarak açıklamada bulundu.
''MUĞLA BÖLGESİNDE, KÜLTÜR BALIKÇILIĞI ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP''
İş insanı Vural, Milas bölgesinde 5 işletmelerinin bulunduğunu belirterek, ''Bunun yanı sıra Samsun, Didim, Sinop ve Mersin'de çiftliklerimiz bulunuyor. Levrek, çipura, alabalık ve granyöz olmak üzere yıllık 25 bin ton balık üretimimiz mevcut. Yem fabrikalarımız, balık işleme ve paketleme tesislerimiz olmak üzere 650 çalışanımız bulunuyor. Yüzde 90 oranında ihracat gerçekleştiriyoruz. Muğla bölgesinde kültür balıkçılığı önemli bir yere sahip. Levrek balığı ile ilgili yapılan haber yanlış anlaşılmalara neden oldu. Hastalığa yol açan bakteri, ilk defa bulunmuş olduğu gibi bir algı oluştu. Yalancı pasteurellosis bakterisi olarak bilinen aeromonas veronii bakterisinin tespiti yıllar önce yapılmış ve birçok uluslararası dergide defalarca yayınlanmıştır. Aeromonas veronii bakterisi gram negatif bir bakteri olup antibiogram sonuçlarına göre birçok antibiyotik ile tedavisi mümkün olan bir bakteridir'' dedi.
''YETİŞTİRİCİLİK BALIKLARI GÜVENLE TÜKETİLEBİLİR''
Vural, balık çiftliklerinde yetişen balıkların, doğal balık stokları için tehdit unsuru olduğu gibi anlaşılmasının korku duyulmasına sebep olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü;
''Bu bakteri gerek yetiştiricilik gerekse doğa balıklarının da bağırsak florasın da bulunmakta olup, bakteri için uygun ortam (bağışıklık sisteminin zayıfladığı zamanlar, mevsim geçişleri gibi) oluştuğu zaman hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalık balıklarda tüm Akdeniz bölgesinde ve farklı kıtalarda görülmektedir. Bakteri yeni çıkmış ve olağan dışıymış gibi anlatılmış ve kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir. Balıklarda yaşanan diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalık içinde aşı çalışmaları yapılmış olup, şu an ruhsat aşaması tamamlanmak üzeredir. Levrek balıklarının ''Halk sağlığı açısından tüketiminde herhangi bir risk bulunmuyor. Yetiştiricilik balıkları güvenle tüketilebilir.''
Bu haber toplam 576 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.