“MADEM YOK EDECEKTİNİZ NİYE SÖNDÜRDÜK?”
***Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar verdiğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasının insan sağlığı üzerindeki...
***Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar verdiğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasının insan sağlığı üzerindeki etkisini Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, bölge halkına anlattı. Toplantıda konuşan köylü Salih Kırıkoğlu, “Madem yok edecektiniz niye söndürdük?" diye sordu.
*** Konuyla ilgili açıklama yapan Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu, “Büyükşehir Belediyesi 3 aydır gündemde olan konuyla ilgili her nedense açıklama yapmıyor. Muğla için hayati bir konuda bir hiçbir açıklamasının olmaması hem garip, hem yazık, hem de ayıp ve üzücü bir durumdur” dedi.
SİNEM KARAKAYA
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasına yapılması planlanan Çimento Fabrikasının kurulmaması için bölge halkının ve MUÇEP Menteşe Meclisi’nin direnişleri sürüyor.
MUÇEP Menteşe Meclisi üyesi olan ve Toraks Derneği Başkanı, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, mahalle halkının talebi üzerine Yatağan Alaşar ve Şeref Mahallelerinde Çimento Fabrikasının insan sağlığı üzerindeki etkisini anlattı.
Yerel halkın tepkilerinden; alandan haberlerinin olmadığı ve sağlık açısından etkilerini bilmedikleri ortaya çıktı.
Toplantıda konuşan köylü Salih Kırıkoğlu, “Madem yok edecektiniz niye söndürdük?" diye sordu.
“MUĞLA’DA HALKIN EKMEĞİ VE SAĞLIĞIYLA OYNANIYOR”
Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu, konuyla ilgili açıklama yaparak, “Halkın ekmeği ve sağlığıyla oynanıyor” dedi.
Tüm girişimlere rağmen henüz somut bir adımın atılmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Muğla'mızda 3 aydır gündemin birinci sırasında yer alan 150 kişi toz duman zehir içinde çalışacak diye, çok uluslu çimento şirketleri, kartelleri daha çok kazanacak, Avrupa ülkeleri çimentosunu Türkiye'de üretecek, dumanını, tozunu, zehirini, kimyasal atıklarını bize bırakacak yutturacak diye ve maalesef çok ayıp, çok yazık, çok üzücü bir iddia olan Yatağan, Bayır, Menteşe ve Muğla'da ki 20 yıllık çimento lobisi çıkar elde edecek diye, 1 milyon Muğlalının sağlığını ve geçim kaynaklarını tehdit eden, temiz havamızın, ormanlarımızın, topraklarımızın, sularımızın temel geçim kaynaklarımızın yok olması demek olan çimento zehri, belası ile ilimiz ve ülke genelinde meslek odaları, sendikalar, dernekler, çeşitli platformların aralarında bulunduğu yüzlerce sivil toplum örgütlerinin desteği ile hem hukuki, hem de imza kampanyaları ve çeşitli toplantı ve etkinliklerle Muğla’mızı, Bayır’ı Yatağan'ı ve köylerimizi korumak için çalışmalarımızı, girişimlerimizi, mücadelemizi sürdürüyoruz. Tüm girişimlerimize, başvurularımıza, dilekçelerimize, görüşlerimize ve açıklamalarımıza rağmen henüz somut bir adım atan yok.”
“İLGİLİ KURUMLARIN GÖRÜŞLERİ, ÇALIŞMALARI YOK MUDUR?”
Açıklamada, “Çeşitli üniversitelerden hocalarımızın hazırladığı bilimsel çalışmalara raporlara, Muğla genelinden 100'ü aşkın dernek, sendika, platformlar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının desteklediği imza kampanyalarımıza rağmen çimento projesi ile ilgili ne yazık ki ne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ne de belediyelerden davalara müdahil olacağız dışında bir somut girişimde bulunulmamıştır. Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve bağlı İlçe Müdürlükleri gibi konuyla birinci derece ilgili kamu kurumlarının konuyla ilgili araştırmaları, çalışmaları görüşleri yok mudur? ‘Muğla tarımın ve turizmin başkentidir’ gibi önemli açıklamalar yapan, Muğla'mızda halk sağlığı, çevre ve iklim değişikliği, tarım, hayvancılık, ormancılık, zeytincilik ve zeytinyağı, arıcılık, çam balı, turizm alanlarında önemli ve değerli çalışmalar yapan bu kurum yetkililerinin bu geçim kaynaklarını yok edecek çimento tehlikesinden haberleri yok mudur? Mutlaka vardır. Bilimsel ve sosyal araştırmaları çalışmaları yok mudur? Neden bu kurumların yetkilileri Muğla'nın geleceğini yok edecek böyle bir konuda tek bir açıklama yapmamaktadırlar? ” denildi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ NEDEN GÖRÜŞ BELİRTMİYOR?”
Büyükşehir Belediyesi’nin 3 aydır görüş bildirmediğini söyleyen Deştinliler, “Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden ise 'her nedense' 3 aydır Muğla gündeminin ilk sırasında olan, Muğla'nın başta insan sağlığı olmak üzere tarım, ormancılık, arıcılık, hayvancılık, turizm gibi yüz binlerce Muğlalının ekmeğini çıkardığı temel geçim kaynaklarını ve yer altı, yer üstü su kaynaklarımızı kirletecek, yok edecek çimento konusuyla ilgili tek bir açıklama yapılmamıştır, görüş belirtilmemiştir. Muğla Büyükşehir Belediyesinin böyle Muğla'mızın geleceği için hayati önem taşıyan konuda bir görüşü düşüncesi araştırması çalışması yok mudur? Yoksa neden yoktur? Neden 3 aydır tek bir sözlü ya da açıklamaları yoktur? Bu konuda uzman kişilere danışabilir, bilgi alabilir. Bu doğrultuda görüş oluşturup halkla basın ve kamuoyuyla paylaşabilir. Paylaşmalıdırlar. Bir milyondan fazla insanın belediyesi olan Muğla Büyükşehir Belediyesinin böylesine Muğla için hayati bir konuda bir araştırmasının görüşünün olmaması, hiçbir açıklamasının olmaması hem garip, hem yazık, hem de ayıp ve üzücü bir durumdur. Koskoca Büyükşehir Belediyesi’nin kendisini en çok ilgilendiren, birinci dereceden çalışma alanına giren bir konuda mühendislerinin ve uzmanlarının bir açıklaması olmaması garip ve ilginç bir durumdur. Anlaşılabilir değildir” şeklinde konuştu.
“ÇEVREYİ VE CANLILARI KORUMAK BELEDİYELERİN TEMEL GÖREVİDİR”
Açıklamada son olarak, “Çünkü çevreyi, doğayı, suları, ormanları, tarımı, canlıları, halk sağlığını korumak ve geliştirmek belediyelerin temel görevidir. Çimento şirketlerinin işini kolaylaştırmak daha çok kazanmalarına olanak sağlamak değil, Muğla'yı korumak geliştirmek güzelleştirmek. Çirkinleştirmek değil. Tüm kurum yetkililerinden açıklamalar bekliyoruz. Girişimlerde bulunmalarını, Muğlamızı bu beladan kurtarmak için üzerlerine düşen kamusal görevlerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Her şey Muğla için” ifadelerine yer verildi.
Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.