MYNDOS ANTİK KENTİ’NİN YAPILAŞMAYA AÇILDIĞI İDDİASI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan 1. derecede korunması gerekli olan bu antik kenti Myndos Antik Kenti’nin, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun sit alanı derecesini düşürmek ve yapılaşmaya açma amacı güden...

MYNDOS ANTİK KENTİ’NİN YAPILAŞMAYA AÇILDIĞI İDDİASI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan 1. derecede korunması gerekli olan bu antik kenti Myndos Antik Kenti’nin, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun sit alanı derecesini düşürmek ve yapılaşmaya açma amacı güden bir karar verdiği iddia edildi. Bodrum Kent Konsey Karia Kültür Mirası Çalışma Grubu'nca yapılan basın açıklamasında, “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. Maddesinde korunması gerekli olan taşınmaz Kültür varlıklarının sayımı ve tanımı yapılmış olup Myndos antik kenti kanunun bu maddesi kapsamına girmektedir” denildi.

Bodrum’da bulunan 1. derecede korunması gerekli olan arkelojik SİT alanı Myndos Antik Kenti’nin derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılmak istendiği öne sürüldü.

Bodrum Kent Konseyi Karia Kültür Mirası Çalışma Grubu yaptığı basın açıklamasında1. Derece korunması gerekli arkeolojik sit alanı içinde, sit alanı derecesini düşürmek ve yapılaşmaya açma amacı güden bir karar alındığını öne sürerek karara tepki gösterdi.

Bodrum Kent Konseyi adına açıklamayı okuyan arkeolog Ayşe Temiz,Myndos Antik Kenti’nin prehistorik çağdan başlamak üzere günümüze kadar sürekli yerleşim gördüğünü, özellikle MÖ 2. Bin de Kar’ların önemli bir yerleşmesi olduğunu kaydetti.

“YAPILAŞMAYA AÇMA AMACI GÜDEN BİR KARAR ALINMIŞTIR”

Bahse konu SİT alanın müdahaleler yasalar gereği ve bilimsel değerlendirmeler açısından çok sakıncalı olduğunu kaydeden Arkeolog Temiz, “1. derecede korunması gerekli olan bu antik kente, ilişkin olarak Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 23/03/2022 gün ve 11996 sayılı örmeği ekli kararında, 1. Derece korunması gerekli arkeolojik sit alanı içinde, sit alanı derecesini düşürmek ve yapılaşmaya açma amacı güden bir karar alınmıştır.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. Maddesinde korunması gerekli olan taşınmaz Kültür varlıklarının sayımı ve tanımı yapılmış olup Myndos Antik Kenti kanunun bu maddesi kapsamına girmektedir.

Aynı kanunun ilgili maddelerine göre Arkeolojik sit alanlarına yönelik bu tip yapılması istenen müdahaleler yasalar gereği ve bilimsel değerlendirmeler açısından çok sakıncalıdır” dedi.

Arkeolog Temiz SİT alanıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bu çağlardan kalma, yarımada üzerinde kyklopien tarzı dediğimiz büyük taşlar ile inşa edilmiş şehir suru çok önemlidir.MÖ. 4. yy da Mausollos döneminde yarımadanın ve Karya bölgesinin 3 önemli kentlerinden biridir.Aynı zamanda, 3 ayrı limanı olan,bölgede ki tek liman şehridir.MÖ 332 de Büyük İskenderin doğu seferi sırasında şehir direnerek teslim olmamıştır.Roma çağında Caesar katilleri donanması ile Myndos limanına sığınmışlar ve 2 yıl süresince burada kalmışlardır.Myndos, Roma çağının çok zengin ve ekonomisi çok düzgün kentlerinden biri idi.Antik dünya da zeytin, zeytin yağı ve şarabı ile çok ün kazanmıştır.

Sayılan bu özellikleri nedeni ile Karia Bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Myndos da bilim kurulları tarafından yapılan arkeolojik kazılar sırasında gerçekleştirilen jeoradar çalışmaları sonucunda,büyük çaplı bir tiyatro, bouleiterion ve tapınaklar ile şehrin kuzey kapısına ait 2 kulenin temelleri,sütunlu yollar ve gymnasion,hamamve Bizans çağına ait kiliselerin kalıntıları tespit edilmiştir.”

Bu haber toplam 331 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.