Sağlık çalışanlarından ortak açıklama: “OYALAMA DEĞİL HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”
***Sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin maddelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geri çekilmesi nedeniyle Muğla Tabip Odası ve beraberindeki sendikalar grev ve basın açıklaması gerçekleştirdi.***Muğla Tabip...
***Sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin maddelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geri çekilmesi nedeniyle Muğla Tabip Odası ve beraberindeki sendikalar grev ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
***Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, “Artık toplumun, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir” dedi.
Sinem Karakaya
TBMM’de sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin maddelerin geri çekilmesi nedeniyle Muğla Tabip Odası, Genel Sağlık İş Sendikası Muğla Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Muğla Şubesi, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Muğla Şubesi ve Muğla Aile Hekimleri Derneği’nce Menteşe Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması ve tam gün grev gerçekleştirildi.
“TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Toplumun, sağlık çalışanlarının çığlığına kulak vermesi gerektiğini vurgulayan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, “Bu g(ö)rev emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Artık toplumun, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. İktidar bilmelidir ki söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” dedi.
“SESSİZ KALAN BAKAN GÖREVİNİ BİR KEZ DAHA YAPMAMIŞTIR”
Özellikle salgın döneminde gösterdikleri emeğin değersizleştirilmesine müsaade etmeyeceklerini söyleyen Başkan Şahin, “Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır ve maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenmemize rağmen ne yazık ki yine sessiz kalmış ve halen de kalmaktadır. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan bakan görevini bir kez daha yapmamıştır: İstifa bizlere vereceği en iyi cevap halini almıştır.
İktidara ve Sağlık Bakanlığına çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık yine söylüyoruz: Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin böyle/daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)REV zamanıdır.
GÜVENCELİ ÇALIŞABİLME TALEBİMİZ İÇİNDİR
Sağlıkta özelleştirmeci, hastaneleri satan politikalara karşı bu uyarı g(ö)revi, koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir. Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir. Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir. Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir. Covıd-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, her yıla 120 gün yıpranma payı içindir. Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir” dedi.
“İÇTÜZÜĞE AYKIRI OLARAK GERİ ÇEKİLMİŞTİR”
Sağlık çalışanlarının yaptıkları işin niteliği, riski, eğitim düzeyi ve yoksulluk sınırı gibi daha birçok kriterin ele alındığında yapılan düzenlemenin yetersiz olduğunu ifade ettiklerinin dile getiren Başkan Şahin, “Yaşanan sorunları ne yazık ki pandemi döneminde çok daha belirgin olan salgını değil algıyı yönetmeye çalışarak, kendisini bir şeyler yapıyormuş gibi göstermeye çalışarak, yok saymaktadır. Bunun en son örneği de hekimlerin, sağlık çalışanlarının artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüş; açlık sınırına kadar gerilemiş gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapacağı iddiasıyla getirdikleri yasa tasarısıdır. Ancak yasa tasarısı TBMM’ye getirildiği gibi hızla geri çekilmiştir. Daha önce Meclis'te bütün partilerin oybirliğiyle getirilen düzenleme, 11 Aralık tarihinde bir kez daha komisyona getirilmiş ve içtüzüğe aykırı olarak komisyon başkanının imzasıyla geri çekilmiştir.
Bizler tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar Meclis’e getirileceği, varsa eksiklerin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir. Mecliste milletvekillerine iktidarın resmî olarak veremediği sözel cevap, emekli hekim maaşlarının bu düzenlemeyle çok yüksek olacağı ve bunun kabul edilir olmadığıdır.
“DÜZENLEMENİN BİLE YETERSİZ OLDUĞUNU İFADE ETTİK”
Sağlık ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yapılan işin niteliği, riski, eğitim düzeyi ve yoksulluk sınırı gibi daha birçok kriter ele alındığında yapılan düzenlemenin bile yetersiz olduğunu ifade ettik. Yapılan düzenleme ile hekim ücretleri yoksulluk sınırına bile ulaşamamaktadır. İktidara belirtmek isteriz ki emekli hekimlere vereceğiniz ücret yüksek değildir; çalışanlara verdiğiniz ücret düşüktür. Sağlık ekip işidir; ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir” diye konuştu.
Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.