TARİHİ CAMİYE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜ
Menteşe ilçesi Balıbey Mahallesinde bulunan yaklaşık 193 yıllık Pazar Camiinin minaresi bakımsızlığa meydan okuyor. En son 2010 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı yapılan caminin bakımsız görüntüsüne...
Menteşe ilçesi Balıbey Mahallesinde bulunan yaklaşık 193 yıllık Pazar Camiinin minaresi bakımsızlığa meydan okuyor. En son 2010 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı yapılan caminin bakımsız görüntüsüne başta camii cemaati olmak üzere vatandaşlar tepki gösteriyor.
Haber Merkezi
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Balıbey Mahallesinde bulunan Osmanlı Devleti Dönemi’nden kalma tarihi ticaret mekânlarından Zahire Pazarı’nın hemen yanında bulunan tarihi Pazar Camiinin minaresinin bakımsızlığı, vatandaşları yıkılmasına yönelik tedirgin ediyor.
Yaklaşık 40 yıldır Pazar Camisine gittiğini söyleyen, konuyla ilgili gazetemize konuşan cami cemaatinden bir vatandaş, “2010 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü ihaleye verdi. İşi bilmeyen adamlar geldiler 3 ayda 5 ayda restore etti. Önceki minare 1996 yılıydı yanlış hatırlamıyorsam, restore olmuştu. Çok güzeldi, horasan alçı diye yaptılar. 2011 yılında minarenin sıvaları patır patır dökülmeye başladı. Bir hafta sonu geldiler bakımını yaparak, yenilediler. Her Allah’ın yılı hala daha tamir oluyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin camiler ve cami temizliği ile ilgili çalışmaları oluyor. İl Müftülüğünün ise yapacağı bir şey yok. Tekbir çivi bile çakamazlar. Sorumluluk nasıl Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne aitse ihmal de onlara ait. Her sene tadilat yapılır mı? 80 yaşındayım ben böyle bir şey görmedim.” dedi.
“İLGİLİLERİN BİLGİSİZLİĞİ”
Yaklaşık 12 yıldır yarım yamalak çalışmaların devam ettiğini dile getiren vatandaş, “Bu olay, ilgililerin ilgisizliği ve bilgisizliği. Geçen sene ise hiçbir çalışma yapılmadı. Bir de komik olan, Zahire Pazarı’nı ziyarete gelen insanlar tarihi cami olduğu için Pazar Camiinin de fotoğrafını çekiyor. Evet, tarihi bir cami ama dışı, minaresi ve çardağı perişan halde. Bizler utanıyoruz” diye konuştu.
Öte yandan caminin diğer sıkıntılarını da anlatan vatandaş, “Alttan ısıtma yapıldı ama havalandırmalar kapatıldığı için rutubet yapmaya başladı. Öte yandan bazı yerlerinde kırıklar olduğu için bizlerde yaşlıyız ister istemez ayağımız takılıyor. Yapılan restorasyon çalışmalarında tarihi yapıların tarihi görüntüsünü öldürüyorlar. Önemli olan yeni görünmesi değil. Sağlam ve tarihi görüntüsünü kaybettirmemek. Ben zamanla havalandırmaların kapatılmasıyla zeminin alttan çürüme yaptığını düşünüyorum” dedi.
ELEKTRİK ZAMMI ALTTAN ISITMAYA ENGEL OLDU
Elektrik faturasına yapılan zamların ardından Müftülük tarafından alttan ısıtmanın da yetkililer tarafından kapatıldığı belirtildi.
Başka bir vatandaş ise, “Bu bakımsızlık beni çok üzüyor. Her namaz vaktinde buradayım. Eski halini özlüyorum. Gözümüzün önünde resmen dökülüyor. Birde tarihi bir cami ve tarihi bir mekan olan Zahire Pazarı’nın dibinde. Buraya parkeden araçların üzerini görüyorsunuz, kırıntılar dökülüyor” diye konuştu.
Her ihaleye verilirken en ucuza verildiğini iddia eden başka bir vatandaş ise, “Biraz pahalı olsa, işçilikte güzel olur, çalışmalar da kaliteli olur. Her yıl böyle kırık, dökük hale gelmez” dedi.
***Hacı Osman Ağa tarafından 1829 yılında yaptırılan Pazar Camii; Yığma kagir taş olarak inşa edilen kare planlı yapının, ana mekan (harim), kadınlar mahfil katı ve kapalı son cemaat mahalli bulunmaktadır. Cami son cemaat mekânının üzeri sonradan betonarme plak ile örtülerek kapalı hale getirilmiş olup, batı tarafında abdestlik ünitesi yerleştirilmiştir. Yine abdestlik ünitesinin yanında tek katlı yığma taş olarak inşa edilen müştemilat yapı bulunmaktadır. Cami çatısı kırma çatılı ve Marsilya kiremit örtülü olarak yapılmıştır. Kuzey cephesine bitişik olarak, bulunan minaresi yığma taş kagir ve tek şerefeli olarak inşa edilmiştir. Cami son olarak 2010 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce onarılmıştır.
Bu haber toplam 234 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.