YATAĞAN BELEDİYESİ: “KARALAMA KAMPANYASI YAPILIYOR”
Sinem KarakayaYatağan Belediyesi, yerel bir gazetede yer alan “Toksöz Karşı Çıktığı Tesise Onay Vermiş” başlıklı habere yönelik açıklama yaparak, yazılanların doğru olmadığını, haberin belediyeden görüş alınmadan...
Sinem Karakaya
Yatağan Belediyesi, yerel bir gazetede yer alan “Toksöz Karşı Çıktığı Tesise Onay Vermiş” başlıklı habere yönelik açıklama yaparak, yazılanların doğru olmadığını, haberin belediyeden görüş alınmadan yapıldığını ve karalama kampanyası olduğunu dile getirdi.
Yatağan Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Geçtiğimiz günlerde yerel bir gazetede yer alan ’Toksöz Karşı Çıktığı Tesise Onay Vermiş’ başlığıyla yer alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ‘Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’ projesinin ÇED Raporuna Yatağan Belediyesi’nin onay verdiğine yönelik yayınlanan belgede, ÇED yönetmeliğinin 8’inci maddesine vurgu yapılarak söz konusu projeyle ilgili, kurumumuzun yasal yetki, görev ve sorumlulukları çerçevesinde ÇED başvuru dosyası hakkında 2021 Şubat ayı içerisinde görüş istenilmiş olup, kurulacak olan tesisin “imar” yönünden herhangi bir sakınca teşkil etmeyeceğinden olumlu görüş verilmiştir. Ancak 16 Kasım 2021 tarihli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından belediyemize söz konusu projenin “çevresel etkilerine yönelik” görüş ve düşünceleri sorulmuş olup, belediyemiz çevre mühendisi tarafından söz konusu ÇED Raporu incelendiğinde aşağıdaki hususlar tespit edilerek projeye itiraz edilmiştir:
“Ülkemiz 7 Ekim 2021 tarihli ve 31621 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” ile Paris İklim Sözleşmesinin tarafı olmuştur. Ülkemizin ulusal katkı beyanına göre, sera gazı emisyonlarının 2030 yılında referans senaryoya (BAU) göre artıştan %21 oranına kadar azaltılması öngörülmüştür. Proje Paris İklim Anlaşması açısından uyulması gereken hedefler gözetilerek değerlendirildiğinde uygun olmadığı açıktır. ÇED Raporu sayfa 4’te “Günümüzde arıtma çamurlarının en son işleme (bertaraf) yöntemi olarak uygulanan yakma yöntemi Avrupa’da arıtma çamurlarının toplam kütlelerinin yaklaşık %15 kadarıdır. Bu uygulamada arıtma çamurları ya tek başlarına ya da diğer atıklarla birlikte yakılmalıdır” ifadesi yer almaktadır. Söz konusu ifadeden farklı türde atıklarında yakılabileceği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla tesiste yakılması muhtemel diğer atıklar ve buna bağlı çevresel, sosyal, halk sağlığı etkileri değerlendirilmemiştir. Raporda bahsedilen koku önleme sistemleri hakkında detaylı bilgi verilmediği, hangi yöntemin kullanılacağının (aktif karbon filtrasyon sistemi, ozon gazı uygulamaları vs.) belirtilmediği, işletme aşamasında 800 metre mesafede yer alan konutların, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu vb. kurum ve sosyal tesislerin kokudan etkilenmesi ve sorunun çözülememesi durumunda çamur kabulünün durdurulacağına dair taahhütlerin bulunmadığı görülmüştür. Ayrıca ilçemizde yer alan ve 1982 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Yatağan Termik Santralinin yerel halk üzerinde stres oluşturduğu ve tepkilere neden olduğu bilinmektedir. Çalışma prensibi olarak Yatağan Termik Santrali ile aynı olan "Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma ve Enerji Üretim Tesisi" projesinin halk üzerinde yaratacağı psikolojik, sosyal ve sağlık etkilerinin ÇED Raporunda irdelenmediği görülmüştür. ÇED Raporunda faaliyet kaynaklı oluşacak emisyonların SKHKKY ‘e göre sınır değerlerin altında yer aldığı ve bu sebeple hava kalitesine katkı değerinin hesaplanmadığı belirtilmiştir. İlçemizin hava kirliliği açısından hassas bir bölge olması sebebiyle, Yatağan Termik Santrali emisyon verileri ile birlikte kümülatif değerlendirmenin yapılması elzemdir. İlçemizdeki Yatağan Termik Santralinin varlığı gözetilerek proje için yer seçiminin tekrar gözden geçirilmesi, alternatif başka ilçelerin değerlendirmeye alınması gerekmektedir. Bu bağlamda, ilçemizin hava kirliliği açısından hassas bir noktada olması, projenin var olan hava kirliliğini arttırıcı nitelikte olması, projenin kurulma alanının şehir merkezine ve sosyal alanlara yakın olması, oluşması muhtemel koku problemleri nedeniyle halk sağlığı, sosyal ve çevresel problemlere yol açması ve ilçenin sosyal gelişimine negatif etkilerinin olması sebebiyle söz konusu proje Belediyemizce uygun bulunmamaktadır.”
Bu haber toplam 161 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.