YATAĞAN’DA KIRSAL MAHALLE TARTIŞMASI SÜRÜYOR
Muğla’nın Yatağan ilçesinde kırsal mahalle tartışması devam ediyor. Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün açıklamasının ardından CHP Yatağan İlçe Başkanlığı bir açıklama daha yaparak, “bu yasa çıkarılırken...
Muğla’nın Yatağan ilçesinde kırsal mahalle tartışması devam ediyor. Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün açıklamasının ardından CHP Yatağan İlçe Başkanlığı bir açıklama daha yaparak, “bu yasa çıkarılırken kimseden görüş alınmadı” dedi.
MUSTAFA AKTAŞ
Yatağan Belediye Meclisi’nde, 6 mahallenin kırsal mahalle olarak kabul edilmesi için oy birliği ile alınan komisyon kararına, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin oy çokluğu ile reddetmesi sonucu, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’de bu karara tepki gösterip, “Mahallelerimizdeki vatandaşlarımızın haklarını korumak ve haklarını aramak için her türlü hukuki mücadele verilecektir” ifadelerini kullanarak bir açıklama yapmıştı.
Yatağan CHP İlçe Başkanlığı Yatağan Belediyesinden yapılan açıklamaya cevaben bir basın açıklaması daha yaptı. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yatağan Belediye Başkanının Büyükşehir Belediye Meclis toplantısındaki konuşmasında ısrarla kararın oybirliği ile alınmış olduğunu vurgulaması sebebiyle yeniden açıklama yapma gereği doğmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan Kırsal Mahalle kanunu ve daha sonrasında çıkarılan Yönetmeliğe kriter konulmuş olmasına rağmen AKP’li Belediye Başkanın kendi partilerinin döneminde çıkarılan kanunun koymuş olduğu kriterlere uymamakta direnç göstermesine karşı eleştirilerimiz olmuştur. Bize göre zaten Muğla’nın Büyükşehir olmaması ve eski beldelerin açık kalması, köylerin de mahalleye hiç dönüşmemesi gerekirdi. 6360 sayılı, ‘On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, 6 Aralık 2012 tarih 28489 sayılı resmi gazetede yayımlandı. Böylece Muğla dahil 13 ile, toplamda ise 30 İl’e büyükşehir statüsü verildi. 6360 sayılı kanunun yürürlük maddesi gereği, birçok hüküm, ilk mahalli idareler genel seçiminde kalan hükümler yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2012’de 34.434 olan köy sayısı 30 Mart 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte 18.214'e düşmüştür. Büyükşehir Belediyesi statüsü verilen 30 ildeki 16 bin 220 köy ve toplam 1.583 beldenin tüzel kişiliği kaldırılmış, 1.053 belde bir gecede mahalleye dönüştürülmüş, 27 tane daha ilçe belediyesi kurulmuştur. Seçime köylü olarak giren 16 bin 220 köy ve 1053 beldenin sakinleri seçimden sonra şehirli olmuştur. Köyler ve beldeler de mahalle olmuş, Köy ve belde statüleri kaldırılmıştır.”
KÖY ORTAK VARLIKLARININ KORUNMASIN İLİŞKİN HERHANGİ BİR HÜKÜM BULUNMUYOR
Açıklamanın devamında, “Bu yasa çıkarılırken kimse köyde veya beldede yaşayanların görüşünü almamış ama köylerin ve beldelerin malları ellerinden alınmıştır. Mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerin ortak mallarına el konulmuş, meraları, işletmeleri, gayrimenkulleri yani köy veya beldenin ortak varlıkları tümüyle bağlandıkları belediyelere devredilmiştir. Tarih boyunca yapılamayan toprak reformu ve tarım reformunun yapılması ve topraksız köylüye toprak vermek gerekirken, köy varlıklarının özelleştirilmesine yol açan Büyükşehir Yasası’nın her geçen gün daha görünür olan yol açtığı sonuçların üstü, şimdi Kırsal Mahalle düzenlemesi ile örtülmeye çalışılmıştır. Nitekim düzenlemede kırsal mahalle olmayı talep edecek olan mahallelerin kamu arazileri ve köy statüsü varken köy ortak varlıklarının korunmasına veya iadesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği gereğince kırsal mahallelerinin nasıl belirlendiği anlatılmıştır. Kırsal mahalleler belirlenirken Kırsal yerleşim özelliğinin devam edip etmemesi, Şehir merkezine olan uzaklık ve ulaştırma durumu, Belediyelerin yol, su, atık su, katı atık, toplu taşıma gibi hizmetlerinden en az birine erişebilme imkânına tam kapasitede ulaşabilip ulaşamaması, İmar mevzuatı uyarınca yerleşik ve gelişme alanları içinde olup olmaması, gibi maddeler göz önünde bulundurulmaktadır” denildi.
“HÜKUMETİN BECERİKSİZ POLİTİKALARI”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Kavaklıdere ilçesindeki Çatak ve Çamlıbel Mahalleleri 2014 seçimleri sonrasında Belediye ve Valilik kararı ile iki ayrı mahalle olarak ayrılmıştır. Ancak eski belde belediyesi olan Menteşe ve Çayboyu Beldeleri Kavaklıdere Belediye Meclisi tarafından kırsal mahalle yapılmamış ve iş bu karar Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmıştır. Yatağan ilçesinde aynı özellikte bulunan eski belde Belediyeler de aynı kanunun aynı ilgili maddeleri uygulanmak suretiyle kırsal mahalle yapılmamıştır. Kırsal mahallelerinin belirlenmesinin belediyelere bırakılması hükümetin beceriksizliğini belediyelere yüklenmesinin bir başka yöntemidir. Bu hükümetin siyasal, ekonomik ve dış politika gibi hayatın her alanında yürüttüğü beceriksiz politikalar bu kez de yerel yönetimler konusunda da kendini göstermiştir. Kendi çıkarttığınız kanunun ve Yönetmeliğin kriterlerini dikkate almıyor, almak istemiyorsanız bize göre kapatın Yatağan Belediyesini Yatağan’ın 6 merkez mahallesi dahil 50 mahallesini de kırsal mahalle yapın ki gerçekten halktan yana olduğunuzu gösterin. Bu kırsal mahalle konusu siyasete alet olmayacak kadar ciddi ve önemli bir konudur.
“SİYASİ ŞOV HALİNE GETİRMENİZİ HALK UNUTMAYACAK”
Yatağan halkı ile CHP ve İyi Parti Meclis üyelerini karşı karşıya getirmek şeklindeki bu siyasi hamlenize Meclis toplantısı sırasında alet olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Muğla’da şimdiye kadar kırsal mahalle konusu görüşülüp kabul edilen Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanan toplam 6 ilçeden Menteşe, Dalaman, Köyceğiz, Ula, Kavaklıdere, Datça 4 ilçenin Cumhur İttifakı ile 2 ilçenin Millet ittifakı yönetimindedir. Bu ilçelerde sorunsuz bir şekilde Meclis kararları alındığı halde Yatağan ilçesinde bunu siyasi bir şov haline getirmenizi bu halk unutmayacaktır. Gerçek amacınızı er geç bu halk anlayacaktır. Bahsedilen kırsal mahallelerde halkımıza Kanunla bir gecede Büyükşehir olduktan sonra yaşattığınız mağduriyeti gidermek için gerçekten adım atmak istiyorsanız beldelerin statüsünün geri verilmesi için gerekli olan yasa değişikliği için mücadele veriniz, uymak istemediğiniz tüm kriterleri kaldırıp, vatandaşın gerçek mağduriyetini gideriniz.
“HALK BİZİM PARTİMİZİN ÖZÜDÜR”
CHP Meclis üyeleri olarak Meclise halktan yana getirilecek her önergeye evet diyeceğimizi amacımız gerçekten halktan yana olarak düzenlenmiş kanun ve yönetmelikler hükümlerine uymak ve halkın yaşamını sürdürebileceği tüm lehe düzenlemelerden faydalanmasını sağlamaktır. Halk bizim partimizin özüdür, nesnesidir, öznesidir, bütünüdür.”
Bu haber toplam 114 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.