ÇETİNER, ORMAN KOOPERATİFLERİ VE ORMAN KÖYLÜLERİN SORUNLARINI ANLATTI
Muğla S.S. Ormancılık Kooperatifleri Birliği Muğla (ORKOP) Başkanı ve ORKOP Genel Merkez Başkan Yardımcısı Ahmet Çetiner, Orman Kooperatiflerine teşvik ve destekleme yapılmasını istedi.
Çetiner, Orman işçiliği yapan ortakların zor şartlarda çalıştığını akaryakıt ve maliyetlere gelen zamlar karşında üyelerimizin zor durumda olduğunu bildirerek, “Çok acil olarak üretim-taşıma birim fiyatlarının temmuz ayı itibariyle en az % 50 arttırılması gerekmektedir” dedi.
Muğla OPKOP tarafından yapılan basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde devlet ormanları; Anayasa’nın 169-170’inci maddeleri ve 6831 Sayılı Orman Kanunu hükümleri doğrultusunda devlet tarafından yönetilmekte ve işletilmektedir. Anayasa ve Orman Kanununda; ormanların korunması, işletilmesi ve orman köylüsünün işlendirilerek kalkınmasını sağlayacak öncelik ve tedbirler bulunmaktadır.
Günümüzde; kırsal kesimde geleceğini göremeyen genç nüfusun kente göçünün hızlandığı, ancak kentlerde de beklentilerinin karşılanamadığı, istihdam ve geçimde sorunlar yaşamaya başladığı görülmektedir. Bu nedenle tarım, orman, hayvancılık ve su ürünlerinde ülkemizin önemli bir potansiyeli dikkate alınarak ekonomide katma değer yaratacak işlendirme için yönlendirme, teşvik ve desteklerin devletçe yapılması gerekmektedir.
Öncelikle ormanların ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarını sürdürebilir şekilde devam ettirecek orman yangınları, üretim, yetiştirme, koruma ve kırsal kalkınmayı esas alan kırsal kesimden göçü önleyerek, köyüne geri dönüşümü sağlayacak uygulamalar olarak acilen yapılması gerekenler;
Ormancılıkta üretim, taşıma, ağaçlandırma faaliyetlerinde uygulanan ve esası Türk Borçlar Kanununun istisna akdi kapsamına dayanan birim fiyat (vahidi fiyat) sisteminde orman idaresince tespit edilen birim fiyatların günümüzdeki ekonomik dalgalanmalarla yaşanan fiyat artışları emeği ile çalışan orman köylüsünü önemli derecede menfi olarak etkilemektedir. 2023 yılı başında belirlenen birim fiyatlara temmuz ayı başında yapılan %20 artış son iki ayda üretim girdilerindeki (akaryakıt, malzeme vd.) zamlar ormancılık çalışmalarını artık yapılamaz hale getirmiş, orman köylüsü devam eden çalışmaları bile bırakacak duruma gelmiştir. Bu nedenle, çok acil olarak üretim-taşıma birim fiyatlarının temmuz ayı itibariyle en az % 50 arttırılması gerekmektedir.
Orman idaresi tarafından uygulanmakta olan dikili ağaç satışı yani doğrudan alıcıya ormandan ağaç satışının bazı kolaylıklar sağlandığı görülse de son yıllarda bu konuda haksız kazanca yol açan mali ve hukuki sorunların yanında usulsüzlüklerle ormanlarımızın tahribine varan uygulamaya dönüşmüş, bu yönde alıcı, orman idaresi, köylü ve kooperatifler arasında hukuki anlaşmazlıklar, cezai yaptırımlar bulunmaktadır. Dikili satış aynı zamanda köylü ve kooperatiflerinin işlendirilmesini ortadan kaldırarak işsiz kalmalarına neden olduğu gibi, sosyo-ekonomik sorunlar her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle iş gücünün olduğu yerlerde üretimin orman idaresince 40.Madde doğrultusunda mutlaka kooperatif ve köylülere yaptırılmalıdır.
Ülkemiz biyolojik çeşitliliğinin önemli bir parçası olan odun dışı orman ürünleri olarak bilinen (defne,kekik,adaçayı,ıhlamur,kestane vb.) ürünlerin sürdürülebilirliğini tehlikeye düşürmeyecek planlama ile milli ekonomiye katkı, orman köylüsünü işlendirme ve ekonomik değer sağlayacak toplama, değerlendirme, kredilendirme, teşvik ve desteklemelerin yapılaması,
Ormancılık işlerini yapan ve sayıları, Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR_KOOP) çatısı altında üst örgütlenmesini tamamlamış tüm ülke genelinde 29 Bölge Birliği, 2.293 Kooperatiflerin toplam 266.251 üyeyi kapsayan kırsaldaki örgütlenmenin kapasite ve kurumsal güçlendirmesine yönelik, mekanizasyon, verimlilik artışı, rasyonellik, eğitim, denetim vb. Alanlarında mutlaka katkı ve destek verilmesi için OR-KOOP ile işbirliği yapılmalıdır.”
Bu haber toplam 414 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.