FETHİYE TARHANASI COĞRAFİ İŞARETİ LOGOSU İLE PİYASAYA SUNULACAK

​​​​​​​Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından coğrafi işaret tescili yaptırılan Fethiye Tarhanasını, coğrafi işareti logosu ile piyasaya sunmaya ilk hak kazanan Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi oldu.

FETHİYE TARHANASI COĞRAFİ İŞARETİ LOGOSU İLE PİYASAYA SUNULACAK

FTSO’nun girişimleri sonucu Türk Marka ve Patent Kurumu'ndan coğrafi işaret tescil belgesi alan Fethiye Tarhanası artık coğrafi işaret logosuyla satılacak. Tescil sürecinde belirtilen yöntemlere uygun olarak üretim yapan Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Fethiye Tarhanasını coğrafi işaret logosuyla satışa sunabilmek için FTSO’ya başvuru yaptı. Başvurusu olumlu sonuçlanan Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Fethiye Tarhanasını coğrafi işaret logosuyla satmaya hak kazandı. Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Fikret Ünal, Yönetim Kurulu üyeleri Emrah Tekelioğlu ve Banu Özoğul, coğrafi işaretli Fethiye Tarhanası logo kullanım belgesini, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’nın elinden aldı.

Fethiye Tarhanasını, coğrafi işaret logosuyla satışa sunmak için ilk başvurunun Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden geldiğini açıklayan Başkan Osman Çıralı “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bölgemizin değerlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Seydiler Kilimi ile başlattığımız coğrafi işaret yolculuğuna Fethiye Tahini, Fethiye Kaya İnciri ile devam ettirdik. Fethiye Belediyesi tarafından alınan Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarının ardından son olarak da yine Odamız tarafından Fethiye Tarhanasının tescillenmesiyle, Fethiye ve Seydikemer’in coğrafi işaretli ürün sayısı 6’ya ulaştı. Coğrafi işaretli ürünlerimizin katma değerinin artması ve pazarlanmasına da büyük önem veriyoruz. Coğrafi işaret kullanım yetkisi yalnızca Odamızın talep ettiği tüm belgeleri eksiksiz tamamlayan ve sözleşme imzalayan firmalara ait oluyor. Coğrafi işaretli ürünlerin doğru üretim yöntemleri ile standartlara uygun bir şekilde üretilmesi ve bunun satışa sunan firmalar tarafından taahhüt edilmesi önemli. Yine ürünlerin üzerinde ya da sosyal medya reklamlarında ‘Coğrafi işaret logosu’ ibaresini yalnızca tescilli firmalar kullanabilir. Fethiye tarhanasının özgünlüğünün korunması ve bu alanda haksız rekabetin oluşmaması için coğrafi işaretli ürün satmak isteyen firmaları, tescil aşamalarını hakkında bilgi almak için Odamıza davet ediyoruz.” diye konuştu.

fethiye-tarhanasi-1.jpg

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE TALEP ARTIYOR

Son dönemde, Türkiye genelinde market zincirleri de dahil olmak üzere coğrafi işaretli ürünlere olan ilginin arttığını vurgulayan Çıralı, ” Yöresel ürünler ve geleneksel metotlarla yapılan üretim günümüzde oldukça revaçta. Bu tip ürünlere olan talep gün geçtikçe artıyor. Biz de Oda olarak coğrafi işaretli ürünlerimizin tanıtımı ve pazarlamasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Antalya Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıttık. Ürünlerimize yoğun ilgi oldu. Ayrıca ürünlerimizin ülkemizin en büyük e-ticaret sitelerinde satışına ilişkin görüşmeler gerçekleştirdik ve mutlu sona ulaştık. Coğrafi işaretin ürüne kattığı değeri ve önemi bir kez daha görmüş olduk.” dedi.

Fethiye Tarhanasının bağışıklık sistemini güçlendiren ve yapım teknikleriyle kökleri çok eskiye dayanan, çok özel bir ürün olduğunu vurgulayan Çıralı, Fethiye Tarhanasını, coğrafi işareti logosu ile piyasaya sunmak amacıyla başvuruda bulunan ve belge almaya ilk hak kazanan Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yöneticilerini tebrik etti.

“COĞRAFİ İŞARET, ÜRETENE KAZANÇ TÜKETİCİYE GÜVENDİR”

Tescil Belgesini teslim alan Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal da FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’ya teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Yerel ve ulusal kültürün önemli öğelerinden biri yerel ürünler, bu ürünlerden elde edilen katma değerli ürünler ile bunlardan üretilen besinlerin soframıza gelmesidir. Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak yerel tohumlardan, iyi tarım politikası ile üretilen bölgemize özgü ürünlerin dolasıyla kültürümüzün yaşaması için uğraş veriyoruz. Bu noktada paydaşlarımızla birlikte bu ürünlerin bölgesel ve ulusal pazarda yer alması için çalışıyoruz. Bu çabalar sonucunda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile üç ürünümüzü ön plana çıkardık. Fethiye Kaya İnciri, çifte kavrulmuş Fethiye Tahini ve en sonunda Göceli Fethiye Tarhanasının coğrafi işareti alındı. Geçmişten gelen bu üç ürünümüzü geleceğe taşımaktan mutluyuz. Kalitede standart, emek ile zihinsel çabaya saygı sağlamanın ilk adımı olan coğrafi işaretin gereği yapılırsa, üretene kazanç tüketiciye güvendir. Üreticilerimiz, kurumlarımız ve tüketicilerimizle birlikte çalışmaktan onur duyuyoruz.”

Bu haber toplam 709 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.