FİZYOTERAPİST MELİSA GÜNDOĞDU, BEL FITIĞI VE SİYATİK HASTALIKLAR HAKKINDA MERAK EDİLENLERİ ANLATTI
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Menteşe’de hizmet vermeye başlayan Fizyoterapist Betül Melisa Gündoğdu, işletmesini büyüttü.
Fizyoterapist Hanife Çoban’ı bünyesine dahil eden Gündoğdu, Fizyoterapi merkezine yeni cihazlar alarak hizmet alanını genişlettiğini duyurdu.
Akıllı kupa, jobs (ödem, varis ağrıları ve siyatik için), infraruj (derin doku ısıtıcı) aletleriyle hizmetini genişleten Fizyoterapist Betül Melisa Gündoğdu, hastalarında çok sık rastladığı bel fıtığı ve siyatik hastalıklar hakkında merak edilenleri gazetemize anlattı.
Bel fıtığının 4 tipten oluştuğunu anlatan Fizyoterapist Gündoğdu, evrelerini açıkladı.
Gündoğdu şunları söyledi:
“Lumbal Disk hernisi (bel fıtık) omurgalarımız arasında yer alan disk dediğimiz içi sıvı dolu omurganın hareket etmesini sağlayan) yapıların zarındaki yırtılmaya bağlı olarak dışarı doğru bombeleşmesidir. Fıtık 4 tiptir. 1.evre; bulging en hafif oluşumdur yapısal bozulma görülür. Ağrı minimaldir. 2.evre; protrüzyon biraz daha ileri versiyonudur. Bu sefer diskte dışarı doğru bombeleşme vardır ama yırtık yoktur. Bu evrede spinal (omur ilik) sinire bası olduğu için ağrı oluşumu vardır. 3.evre; ekstrüzyon daha ileri evredir. Bu evrede disk zarında yırtık vardır, taşma fazladır ve sinire olan bası daha şiddetlidir. Buna bağlı olarak hastada şiddetli ağrı ve kuvvet kaybı oluşur,uyuşma artar. 4.evre; sekestrasyon disk sıvısının omurga kanalına yayılmasıdır, fıtığın patlaması olarakta bilinir. Sinire bası azaldığı için bu evrede geçici bir süre rahatlama olabilir. Ama müdahale edilmezse taşan sıvılar ve disk parçaları sinire zarar verip felç oluşumuna sebep olabilir. Bel fıtığında en çok görülen L4-L5 ve L5-S1’dir. Fıtığı olan kişiler düşük ayak (ayağı yerden kaldıramama) ve mesane sorunları yaşarlarsa acilen doktora başvurmalıdır.”
“SİYATİK HASTALAR UZUN SÜRE AYNI POZİSYONDA KALDIKLARINDA AĞRI ŞİDDETLENİR”
“Siyatik siniri bel omurgasının son parçaları olan L4-L5 gibi başlayıp bacak arkasından topuğa kadar uzanan vücudumuzun en uzun siniridir. Diz ekleminden sonra 3 dala ayrılarak topuğa doğru ilerler. Bu sinir lumbal sinir köklerinde ve kalça kaslarının altında sıkışması sonucunda şiddetli ağrı, kramp uyuşma oluşur. Tedavi edilmemesi durumunda ağrılı bacaktaki kaslarda kısalma ve incelme görülebilir Bu tür hastalar uzun süre aynı pozisyonda kaldıklarında ağrı şiddetlenir.
Siyatiğin en bilindik belirtileri şunlardır:
-Bel ve kalçadan topuğa doğru yayılan ağrı, bacağın alt kısmında ve ayakta karıncalanma, ayak parmaklarında ve topuk bölgesinde iğne batma hissi, siyatik sinirinin olduğu bölgelerde ağrıdan kaynaklı hissizlik ve hareket güçlüğü, hareket edildiği zaman giderek artan ağrı.
Kliğinimize gelen bu tip hastalarda MRG sonucu raporuna bakıp hastayı değerlendirmeye alırız, hastaya göre uygulayacağımız manuelterapi, masaj cihazları ve kinezyobant, jobs vb. tipi uygulamalar ve hastaya özel egzersizlerle hastanın ağrılarının azalmasına ve yaşam kalitesini arttırmaya çalışıyoruz.”
HABER: SİNEM KARAKAYA
Bu haber toplam 1216 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.