KÖY YAŞAM MERKEZİNDE PROJE KAPANIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekleriyle Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen “Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesi kapanış töreni, Menteşe Yerkesik Köy Yaşam merkezinde düzenlendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) koordinasyonuyla Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamındaMuğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen “Köy Okullarında Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık” projesi final yaptı.
Kasım 2021 tarihinde başlayan Muğla’daki kapalı köy okulları ile meslek liselerinde yürütülmekte olan projenin kapanış törenine; Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sülün, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, İŞKUR İl Müdürü Zahide Altınok, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Toprakçı, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, MUTSO Meclis Başkanı Hüseyin Koray Özcan, KÖYKOP Başkanı ve AK Parti Menteşe İlçe Başkanı Eray Çiçek, Muğla MAYBİRtemsilcisi Yasin Kırgız,Menteşe İlçe Müdürü İdris Kömürcü, muhtarlar, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından video gösterimi yer aldı. Törenin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Muğla eğitim ailesi olarak el birliği ve gönül birliği içinde yürüttüğümüz projemizi, bugün huzurlarınızda başarıyla tamamlıyor olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” ifadeleriyle sözlerine başladı.
“Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesi ile çok kısa zamanda önemli yol kat ettiklerini ifade eden İl Müdürü Emre Çay, “Bu kısa süre içinde ilimiz genelinde ekoturizm alanında öncelikli olan ve tarımsal potansiyeli yüksek 5 pilot bölgede bulunan kapalı köy okullarımızı, rehabilite ederek birer eğitim ve üretim merkezlerine dönüştürdük. Projemize özel geliştirdiğimiz Köy Okulları ARGE ve Meslek Liseleri ÜRGE Hizmet Modeli kapsamında hatırı sayılır faaliyetlere imza attık. Valiliğimiz himayelerinde tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken birçok kurum ve STK’lardan destek aldık. Projemize katkı sunan tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
16 BİN 170 FİDAN DİKİLDİ
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü iş birliği ile kapalı köy okulların bahçelerine 16 bin 170 fidan dikildiğini ifade eden İl Müdürü Emre Çay, “Diktiğimiz fidanları, meslek liselerimiz ve köy tarımsal kalkınma kooperatiflerimiz iş birliğinde damıtarak katma değerli ürünlere dönüştürdük. Projemizin kapalı köy okullarının eğitime ve üretime açılması faaliyeti ile Bakanlığımıza referans noktası oluşturduğumuz için mutluyuz, gururluyuz. İlimizde 5 kapalı köy okulu ile başladığımız projemiz, bugün Bakanlığımızın Köy Yaşam Merkezi Projesi sayesinde 58’e ulaştı. Bu bizler için büyük bir mutluluk kaynağı oldu” dedi.
Meslek Liseleri ÜRGE Hizmet Modeli kapsamında da büyük gelişmeler kaydettiklerini belirten İl Müdürü Emre Çay,“Meslek liselerimizde akıllı tarım, akıllı arıcılık ve akıllı sera konularında tam bir disiplinler arası çalışma performansı göstererek birçok faaliyeti hayata geçirdik. Mesleki ve teknik Anadolu liselerimizin bahçelerine ARGE uygulamaları için akıllı tarım ve akıllı sera kurduk. Bu seraların içine akıllı tarım cihazı olan Farmbotları geliştirdik. Tamamen yerli üretim olan farmbotun akıllı tarım robotuna dönüşmesi noktasında prototipleme çalışmaları gerçekleştirdik” dedi.
Akıllı kovan ARGE çalışmalarında ise proje iştirakçisi MAYBİR aracılığı ile sahada deneme aşamalarını tamamladıklarını ve akıllı kovan üretim faaliyetlerine başladıklarını ifade eden İl Müdürü Emre Çay, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerimize ve öğrencilerimize yönelik birçok yenilikçi eğitimler verdik. Meslek liselerimizin ARGE ve ÜRGE faaliyetlerini uluslararası düzeyde desteklemek amacıyla Muğla Teknopark A.Ş. firmalarından projeye uygun üretim yapan firma ile teknik destek protokolü yaptık. Bir Kalkınma Ajansı projesi olmasına rağmen projemizi AB ve TÜBİTAK projelerine entegre ederek yaygın etkiyi artırdık” dedi.
“TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUŞTURAN PROJEMİZİN MUĞLA’NIN EĞİTİMİNE ÇOK ŞEY KATTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
İl Müdürü Emre Çay, “Gerek il genelinde gerekse ulusal boyutta ses getiren ve tüm Türkiye’ye örnek oluşturan projemizin Muğla’nın eğitimine, mesleki gelişim vizyonumuza ve Bakanlığımızın hedeflerine çok şey kattığını düşünüyor; desteklerini her daim üzerimizde hissettiğimiz Sayın Valimiz Orhan Tavlı’ya ve projede emeği geçen tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu süreçte sabır, emek ve özveri ile görevlerini ifa eden tüm idareci arkadaşlarıma, ARGE ekibine, proje koordinatörlerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize ve bizlere bugün ev sahipliği yapan köy halkımıza sonsuz teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
“BU TÜR UYGULAMALARI NESİLLERİN YETİŞTİRME NOKTASINDA ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğüile birlikte büyük bir uyum ve büyük bir iş birliği içinde çalıştıklarını belirterek, “Muğla sadece turizm kenti değil, aynı zamanda tarımın da başkenti olmaya aday bir ildir. Muğla’da paydaş kurumlarımızla birlikte ortak akıl ile hareket ederekson bir yıl içinde pek çok ortak projeyi hayata geçirdik. Biz il milli eğitim müdürlüğümüzle yürüttüğümüz projelerle, çocuklarımızı hem sanatsal hem sportif ve kültürel yönden destekleyerek toprağın, suyun, tarımın kıymetini bilmeleri, gıda israfı, su tasarrufu gibi ülkemizin geleceğini ilgilendiren konularda onları bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık projesini, bizim geleceğimiz olan çocuklarımıza özelliklede meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerimize hem tarımı sevdirme hem de akıllı tarım,akıllı arıcılık uygulamalarını gerçekleştiren nesillerin yetiştirme noktasında çok önemsiyoruz” dedi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ise, “Bu projeye GEKA olarak destek vermekten çok mutluyuz. Projenin her aşamasında Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere, Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne, sivil toplum kuruluşlarına, muhtarlıklarımıza ve her şeyden önemlisi projeye gönül veren öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Projenin amacına ulaştığını görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.” dedi.
Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı tarafından proje ortağı ve iştirakçisi olan kurum ve kuruluşlara plaketleri takdim edildi.
Plaket takdiminin ardından Köy Yaşam Merkezindeki atölyelerde ve bahçede kurulan stantlardasergilenen çalışmalar, protokol tarafından gezildi.
Yerkesik Köy Yaşam Merkezi bahçesinde hazırlanan şenlik alanında Menteşe Halk Eğitimi Merkezi halk oyunları ekibinin hazırlamış olduğu zeybek gösterisi, Yerkesik İlkokulu anasınıfı öğrencilerinin dans gösterisi ve Köyceğiz Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.Misafirlere keşkek ve tatlı ikramının ardından program son buldu.
Bu haber toplam 613 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.