MENTEŞE’NİN LİSANSLI TEK KADIN FUTBOL ANTRENÖRÜ ÖZLEM PARA
Muğla’nın Menteşe ilçesinde lisanslı tek kadın futbol antrenörü olarak görev yapan 25 yaşındaki Özlem Para, Menteşe’nin sevilen kulüplerinden 48 Çağdaş Spor Kulübü’nde çalışarak hemcinslerine örnek oluyor.
FUTBOLA KADIN ELİ DEĞDİ
Muğla’nın Menteşe ilçesinde lisanslı tek kadın futbol antrenörü olarak görev yapan 25 yaşındaki Özlem Para, Menteşe’nin sevilen kulüplerinden 48 Çağdaş Spor Kulübü’nde çalışarak hemcinslerine örnek oluyor. Küçük yaşta inat uğruna futbola başlayan genç antrenör Para, aşkla yaptığı futbolu kadınların erkeklerden daha iyi yaptığını söylüyor. Duygu ve düşüncelerini gazetemize anlatan Para, “Bir kadın için futbol bambaşka bir duygu” dedi.
SİNEM KARAKAYA
Muğla’nın Menteşe bölgesinde faaliyet gösteren ve sadece altyapı odaklı olan 48 Çağdaş Spor Kulübü’nde çalışan Özlem Para, Menteşe’nin lisanslı tek kadın futbol antrenörü olarak görev yapıyor.
Daha önce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Kulübü’nde ve Saburhanespor’da çalışan genç antrenör Para, futbola olan aşkıyla hemcinslerine örnek oluyor.
Küçük yaşta mahalle arasında erkek arkadaşlarının futbol oyunlarına kendisini almadıklarını ve inat uğruna futbola yöneldiğini anlatan Özlem Para, kadınların futbolu erkeklerden daha iyi yaptığını söylüyor.
“BİR KADIN İÇİN FUTBOL BAMBAŞKA BİR ŞEY”
Futbolun kendisi için bir tutku olduğunu söyleyen Para, “Aslında bir inat uğruna buralara kadar geldim diyebilirim. Küçükken mahalle arasında erkekler futbol oynar ve beni almazlardı. Sen kızsın oynayamazsın, bu erkek oyunu diye hep tepki gösterirlerdi. Bende inat ettim. Ben yaparım, bu futbolu oynarım dedim. O şekilde futbol oynamaya başladım ve daha sonra hocaların desteğiyle devam ettim. Hem inat uğruna hem de aşkla bu işi yaptım. Özellikle bir kadın için futbol bambaşka bir şey” diye konuştu.
“KADIN OLDUĞUMUZ İÇİN FUTBOLDA BİLGİMİZİN YETERLİ OLMADIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR”
Kadın olduğu için tepki gördüğünü söyleyen Para, “Ailem başta olmak üzere çok garip tepkilerle karşılaştım. ‘Kadın hoca yardımcı hocalık yaptıralım’ ya da ‘bire bir takımı ona vermeyelim’ düşünceleri oluyor. Kadın olduğumuz için futbolda bilgimizin yeterli olmadığı düşünülüyor. Ben 2017 senesinde antrenörlüğe başladım. Bu düşünce o zamanlar daha fazlaydı. Bir nevi malzemeci göreviyle başladım. Sonra zamanla bu algı biraz kırılmaya başladı ama tamamen bitmiş değil” dedi.
“VELİLER BENİ ANNE OLARAK GÖRÜYOR”
Velilerden ise olumlu tepki aldığını dile getiren Özlem Para, “Hocam biz çocuğu sana getirdik, senden alırız diyorlar. Bir nevi anne olarak görüyorlar. Ben velilerden hep tam destek gördüm. O yüzden bütün velilerimize teşekkür ederim” dedi.
“EN İYİ OLMAK YERİNE BAŞARILI ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İSTİYORUM”
Hedefinin ülkeye ahlaklı ve başarılı sporcular yetiştirmek olduğunu söyleyen Para, “Öncelikli hedefim kendimi yetiştirmek. Hayatın her alanında eksiksiz bir birey olmak. Akademik olarak hedefim en üst seviyeye çıkmak. Şuan Yüksek Lisans yapıyorum. Daha sonra Doktora var, ne kadar yükselebilirsem o kadar iyi. Futbol anlamında ben en iyi olayım düşüncesinden ziyade ahlaklı ve başarılı sporcular yetiştireyim diye düşünüyorum. Çocuklarla ismim duyulsun istiyorum. Çocuklara kattığım şeyler benim için çok değerli. Çünkü bir birey yetiştiriyoruz ve yarın profesyonel olduğunda Özlem hocam da vardı dediğinde o ayrı bir gurur” diye konuştu.
“BİZ KADINLAR ÇOK DAHA İYİSİNİ YAPARIZ”
Hemcinslerine seslenerek, pes etmemeleri gerektiğine vurgu yapan Özlem Para, kadınların istedikten sonra her şeyi başarabileceğini söyledi.
Para, “Büyük savaş vermek gerekiyor. Her alanda olduğu gibi futbolda da kadınlara önyargılı bakılıyor. Ben hemcinslerimden şunu isterim: Daha çok sahaya çıksınlar, daha çok kendilerini göstersinler. Biz yapamayız diye çekinmesinler. Biz kadınlar çok daha güzelini ve çok daha iyisini yaparız. Vazgeçmesinler, pes etmesinler. Biz her alanda başarılıyız. Futbol sabır işi. Büyük emek gerektiriyor. Karşılığını mutlaka göreceklerdir” dedi.
“ALTYAPIYA GEREKLİ DESTEK VERİLMİYOR”
Alt yapı ve futbola gerekli desteğin verilmediğini söyleyen Özlem Para, “Her kulüp kendi ayakları üstünde durmaya çalışıyor. Bu da yetersiz kalıyor. Bu sebeplerden dolayı bazı kulüpler kapanıyor ya da lige çıkmıyor. BAL ligine ve Süper Amatör’e verilen desteğin yarısı alt yapıya verilmiyor. Muğla’da son zamanlarda alt yapıya artış gösterilmeye başlandı. Bunun daha da artması gerekiyor çünkü eksiğimiz çok.”
“MUĞLA’DA SAHALAR YETERSİZ”
Muğla’da sahaların yetersiz kaldığını söyleyen Para, “Kapalı sahaya ve nizami sahaya ihtiyacımız var. Çocukların bağışıklıkları daha düşük olduğu için yağmurlu havalarda hasta oluyorlar. Saha Muğla’nın genel problemi. Yetkililerden saha talep ediyoruz ve bunu sürekli dile getiriyoruz. Sadece altyapı için ayrı bir saha yapılabilir. Ortaköy’de çim sahada oynuyoruz ama çoğu kulüp çim sahada antrenman yapamıyor” diyerek yetkililere seslendi.
“HEPİMİZİN HEDEFİ AYNI. BİRLİK OLMAMIZ GEREKİYOR”
Son olarak birlik çağrısında bulunan Para, “Antrenör antrenörü anlar. Birbirimizi yermek yerine birbirimize destek çıkmamız gerekiyor. Çünkü her antrenör farklı bir spor ahlakına sahip. Herkesin yetiştirme tarzı farklı ama hepimizin hedefi bir. İyi bir futbolcu yetiştirmek hepimizin amacı. Bu anlamda birlik olmamız gerekiyor” dedi.
KARACA: “TEMENNİMİZ ÖZLEM HOCA GİBİ KADIN ANTRENÖRLERİMİZİN ARTMASI”
Özlem hoca ile çalışmaktan gurur duyduklarını dile getiren Kulüp Koordinatörü Sinan Karaca, “Futbola kadın eli değdi. Kadın antrenörümüz anne şefkatiyle velilerimiz de ayrı bir güven oluşturdu. Özlem hocamız çocuklarımıza disiplinli bir eğitim veriyor. Onunla çalışmaktan çok mutluyuz. En büyük temennimiz Özlem hoca gibi kadın antrenörlerimizin artması. Kadının olduğu her alanda başarı olur. Menteşe’de lisanslı tek kadın antrenör ile çalıştığımız için 48 Çağdaşspor olarak gururlu ve mutluyuz” dedi.
Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.