MUĞLA’DA DSİ ÖNÜNDE "SUSUZLUK" EYLEMİ!

Türkiye’nin göz bebeği, turizm cenneti Muğla’nın Bodrum ilçesinde barajların kuruması nedeniyle Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) DSİ İl Müdürlüğü önünde termik santrallerin kapatılması için eylem yaptı.

MUĞLA’DA DSİ ÖNÜNDE "SUSUZLUK" EYLEMİ!

Susuzluk yaşanan Bodrum’da su miktarının iki katından fazlasının termik santralin tükettiğini söyleyen MUÇEP Gökova Eşsözcüsü Candan Süsoy, “Derhal yargı kararını uygulayın ve termik santrallerin kapatılmasını sağlayın; onlara kömür sağlamak için verilmiş maden ruhsatlarını, su tahsislerini iptal edin.” dedi.

SİNEM KARAKAYA

Her yıl binlerce turist ağırlanan, dünyaca ünlü, Türkiye’nin göz bebeği, turizm cenneti Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2 barajında kurumasıyla bölgede yaşanan susuzluk günden güne artıyor.

71 Sivil Toplum Örgütü’nün desteğiyle Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) tarafından Muğla DSİ İl Müdürlüğü önünde eylem ve basın açıklaması yapıldı.

MUÇEP üyeleri Bodrum’da susuzluk yaşanırken termik santrallere su verilmesine tepki gösterdi.

Susuzluk yaşanan Bodrum’da su miktarının iki katından fazlasının termik santralin tükettiğini söyleyen MUÇEP Gökova Eşsözcüsü Candan Süsoy, “Derhal yargı kararını uygulayın ve termik santrallerin kapatılmasını sağlayın; onlara kömür sağlamak için verilmiş maden ruhsatlarını, su tahsislerini iptal edin.” dedi.

buyuksehir-okcularinin-bulundugu-milli-takim-dunya-ucuncusu-oldu-2023-11-08t134120-094.jpg

Süsoy, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Kapatma kararı uygulanmadığı için çalışmasına izin verilen, çevresine ölüm ve zulümden başka bir şey getirmeyen termik santrallere türbinlerini soğutmak üzere içme suyunu kullandırtmasalar, insanların su ihtiyacı karşılanıp bölgede asla su sıkıntısı çekilmeyebilirdi. Termiklere bedava verilen içme suyu, halkın kullanımında “su hayattır” sözünün tam karşılığını bulabilirdi. Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44,42 milyon metreküp olarak öngörülmüş, bu ihtiyacın yalnızca 28,14 milyon metreküpü mevcut kaynaklardan DSİ tarafından, MUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla sağlanabilmektedir. Dolayısıyla Bodrum yarımadasının su ihtiyacında 16 milyon metreküp hacminde bir açık vardır. Halkın su kullanım ihtiyacı karşılanamazken Yatağan Termik Santrali’nin bir yılda kullandığı soğutma suyunun miktarı 19 milyon metreküptür ve bu su tahsisi Lagina kaynağından temin edilmektedir. Yeniköy Termik Santralinin Kullandığı su miktarı ise 14,5 milyon metreküptür. Santrale tahsis edilen suyun 9,5 milyon m3’ü Geyik Barajı’ndan, geri kalan 5 milyon m3’ü ise Milas Dereköy yeraltı suyu varlıklarından alınmaktadır. Yani iki termik santral, toplam 33,5 milyon m3 içilebilir kalitede su kullanmaktadır. Yani susuzluğa mahkum edilen Bodrum'un ihtiyacı olan su miktarının iki katından fazlasını bu iki santral tüketmektedir. Hem de ne için? Yargının verdiği kapatma kararına rağmen doğaya, insana ölüm saçan termik santraller faaliyetlerine devam etsinler diye!”

buyuksehir-okcularinin-bulundugu-milli-takim-dunya-ucuncusu-oldu-2023-11-08t134142-996.jpg

“BU HUKUKSUZLUKTAN VAZGEÇİN!”

“Bizler, Bodrumlu, Milaslı, Muğlalı yurttaşlar, sivil toplum örgütleri olarak tüm yetkililere sesleniyoruz: Artık bu akıl tutulmasından, bu hukuksuzluktan vazgeçin! Sizlerin görevi yargı kararlarını uygulamak, yasalara, yönetmeliklere uymak, görevlerinizi yaparken kamu yararını ve adaleti gözetmektir. Derhal yargı kararını uygulayın ve termik santrallerin kapatılmasını sağlayın; onlara kömür sağlamak için verilmiş maden ruhsatlarını, su tahsislerini iptal edin. Termik santraller kapatılırken o santrallerin patronlarına aktarılan kamu kaynaklarını santrallerde ve kömür ocaklarında çalışan emekçilerin sağlıklı koşullarda çalışabilecekleri iş imkanları yaratmak için harcayın.”

Bu haber toplam 594 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.