MUĞLA’DA PATLAMADA ÖLEN NURHAYAT’IN İKİNCİ DURUŞMASI GÖRÜLDÜ
Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde çalışan Nurhayat Karakaş’ın (25) hayatını kaybettiği ve bir kişinin de ağır yaralandığı patlamaya ilişkin açılan davada ikinci duruşma yapıldı. Mahkeme, sanıkların tutuklanma talebini reddetti. Tüpün neden patladığında dair yapılan inceleme raporunun gönderilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.
Menteşe’nin Bayır Mahallesi’nde hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde, 15 Temmuz’da saat 09.00 sıralarında bir patlama meydana gelmiş, patlamada dolum yapan 2 işçi yaralanmıştı. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Nurhayat Karakaş, hayatını kaybetmiş, vücudunda üçüncü derece yanık oluşan Tuncay Ü. ise tedavisinin ardından taburcu edilmişti.
Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen birinci duruşmada Savcılık makamı sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etmişti. Mahkeme heyeti, soruşturma kapsamında şüpheli olarak adı geçenlerle ve olayla ilgili savcılık tarafından alınacak kapsamlı raporun beklenmesine, tutuklu sanıkların ise tahliyesine hükmetmişti. Duruşma 27 Mart’ta ertelemişti.
İKİNCİ DURUŞMA GÖRÜLDÜ
Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar iş yeri sahipleri Ali B. ve oğlu Akın B, olayda hayatını kaybeden Nurhayat Karakaş'ın annesi Süheyla Orgun, babası Ali Özdemir, İş güvenliği firmasının sorumlusu C.K, firma çalışanı M.K., Nurhayat Karakaş'ın kardeşi Rabia Özdemir ile taraf avukatları katıldı.
TANIK C.K.: "FİRMAYLA İŞ GÜVENLİĞİ SÖZLEŞMESİ YAPIYORUZ"
İş güvenliği firmasının sorumlusu C.K, "11 yıldır bu işi yapıyoruz. Olay günü sabah saatlerinde Ali bey iş kazası olduğunu söyledi firmaya gittik. O esnada jandarma Fatih beyi götürdü. Gözaltına alındılar. Ben firmayla görüştüm M.K. hanıma bilirkişi liste vermiş evrakları tamamlamı istemişler.
Firmayla iş güvenliği sözleşmesi yapıyoruz. İş güvenliğini veren son kişi Fatih beydi. Ben sadece firmayla hizmet anlaşması yaparım. Biz yaklaşık 400 firmaya hizmet veriyoruz" dedi.
RABİA ÖZDEMİR: "ABLAMIN TÜP DOLUMUYLA ALAKALI GÖREVİ YOKTU"
Nurhayat Karakaş'ın kardeşi Rabia Özdemir, "Kardeşim 5 yıldır orada çalışıyordu. İlk iş yeriydi. Haberi aldığımda İzmir'deydim. Ablamla konuşmuştuk. Artık orada çalışmak istemiyorum yurtdışından yeni tüpler gelecek. Yetişemiyorum dedi. Benim kardeşim bire bir mobinge maruz kaldı. Muhasebe personeliydi. Tüp dolumuyla alakalı görevi yoktu. Tüpleri boş ve dolu diye sayım yapması gerekiyordu. Kardeşimin işyerlerine giderdim. Ben ordayken ablamın ofisine çıkardım. Kardeşimin telefonunda fotoğrafları gördüm. Çalışanların her birinin kendi elleriyle tüpleri içeriye taşıdığını gördüm.
Tüplerin bulunduğu yerde sigara içildiğine şahit oldum. Orda çalışan bir kisiyi ablamın uyardığına şahit oldum" dedi.
TANIK M.K.: "NURHAYAT VE TUNCAY'IN TÜP DOLUMUNA İLİŞKİN GÖREVİ YOKTU"
İşyeri çalışanlarından doğum izninde olan M.K, "Olay günü orada değildim. Evden çalışıyordum. Olay günü geldim şirkete. Olayla ilgili bir bilgim yok. Bilirkişinin isteklerini çözmeye çalıştım.
Bayır'da ki tesisle Ali bey ilgileniyordu. Nurhayat sevkiyata bakıyordu. Tuncay Ü. Milas'taki tüpleri toparlayıp bize getiriyordu. Nurhayat ve Tuncay Ü. tüp dolumuna ilişkin görevi yoktu.
Daha önce Tuncay beyin dolum yaptığını görmedim. Dolumu sadece dolumcu yapar.
Ali B.nin uyarma sorumluluğu var. Patlamadan sonra bilirkişi istediklerini verdim. Evrakları biz hazırlayacağız siz kendi evraklarınızı hazırlayın dediler. Jandarma Fatih beyi götürdü. C.K. dosya hazırlamaya devam etti. O gün evrakları C.K götürdü.
Nurhayat'a mobing uyguladığıma dair iddialar doğru değil" diye konuştu.
AKIN B.: "30 YILDIR İLK DEFA BÖYLE BİR KAZAYLA KARŞILAŞTIK"
Tutuksuz sanık Akın B.,"Gaz sektöründe 30 yıllık geçmişimiz var. Bütün çalışmalarımız standartlara uygundur. Bütün basınçlı kaplarımız standartlara uygundur. Tüpün 2 şekilde patlama olayı vardır. Ya imalat hatası yada sabatoj olasılığı vardır. 30 yıldır ilk defa böyle bir kazayla karşılaştık" dedi.
AVUKAT ALACA: "HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Karakaş’ın aile avukatı Didem Alaca, "İlk duruşmada sanıklar tahliye olmuştu. Tahliye olan sanıklar ile ilgili biz bugün tekrar tutuklama talebinde bulunduk. Dosyaya yeni delilerin geldiğini ve bu celse yaşanan gelişmeler neticesinde tutuklanmalarını talep ettik, mahkeme bu talebi reddetti. Hukuki sürecin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.
ANNE ORGUN: "KIZIMIN ACISINI HALA KABULLENEMİYORUM"
Nurhayat Karakaş'ın annesi Süheyla Orgun, "Ben kızımın acısını hala kabullenemiyorum. Adaletin tecelli etmesini diliyorum. Benim kızımın hayatı bu kadar ucuz olamaz. Hala kaldıramıyorum, kabul edemiyorum. İnsanların rahat rahat kendilerini savunmaları beni rahatsız ediyor. Geçmiş olsun taziyesi bile oluşmadı. Bir insan bu kadar ucuz muydu. Tek isyanım bu" dedi.
AKIN B.'NİN AVUKATI: "YENİDEN TUTUKLANMASININ TALEP EDİLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUZ"
Tutuksuz sanık Akın B.'nin avukatı, "Bu olay gerçekten çok üzücü bir olay. Ali Bey ve Akın bey Nurhayat hanımın kaybından dolayı çok üzgünler. Bu sürede 6 ay boyunca tutuklu kaldılar. Gerek biz gerek Ali bey de Akın bey de olay olduğu tarihten itibaren ailesine başsağlığı dileklerimizi ilettik. Yanlarında olmaya çalıştık ama hiçbir şey Nurhayat hanımı geri getiremez. Az önce duruşma sonrasında ve sırasında aileye herhangi bir zararları varsa karşılayabileceğimizi, yapabileceğimiz herhangi bir şey varsa yapabileceğimizi ilettik. Çok üzgünüm. Böyle bir olay olsun istemezdik. Ama 6 aydır tutuklu kalan müvekkillerimin şimdi yeniden tutuklanmasının talep edilmesini doğru bulmuyoruz. Tabiki şeriatın kestiği parmak acımaz. Mahkeme kararını verecektir" dedi.
TUTUKLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme, sanıkların tutuklanma talebini reddetti. Tüpün neden patladığında dair yapılan inceleme raporunun gönderilmesi için yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma 5 Temmuz'a ertelendi.
- OLAY
Menteşe ilçesi Bayır mahallesinde geçen 15 Temmuz’da bir işyerinde oksijen tüpü dolumu esnasında meydana gelen patlamada Nurhayat Karakaş hayatını kaybetmiş, Tuncay Ünal ağır yaralanmıştı.
Savcılık 7 şüpheliyle ilgili soruşturma yapmış ve işveren şirket sahipleri Ali B. ve Akın B. "taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet verme" suçundan tutuklanmıştı.
İlk duruşmada Savcılık makamı sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etmişti. Mahkeme heyeti, soruşturma kapsamında şüpheli olarak adı geçenlerle ve olayla ilgili savcılık tarafından alınacak kapsamlı raporun beklenmesine, tutuklu sanıkların ise tahliyesine hükmetmişti.
Bu haber toplam 1114 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.