OSMAN GÜRÜN’ÜN DEDESİNE AİT TARİHİ EV AÇILDI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün dedesine ait olan 125 yıllık tarihi ev Menteşe Belediyesi tarafından aslına uygun restore edilerek düzenlenen törenle hizmete açıldı.

OSMAN GÜRÜN’ÜN DEDESİNE AİT TARİHİ EV AÇILDI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve hissedarları, tarihi evi 2020 yılında Menteşe Belediyesi'ne bağışlamıştı. Menteşe İlçesi Düğerek Mahallesindeki evin restorasyonu Menteşe Belediyesi tarafından tamamlandı ve ev, "Hafız Mehmet Gürün Kültür Evi" olarak hizmet vermek üzere açıldı. Kültür evi, Menteşe Belediyesi’ne ait olan diğer kültür evleri gibi, vatandaşlara uygun fiyatlarla hizmet verecek.


Tarihi evin açılış törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Muğla'nın ilk kadın büyükelçisi Sumru Noyan, Bülent Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, önceki dönem milletvekilleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.


Açılışta Menteşe Belediyesi Fen İşleri Müdürü Onur Necip Uslu’nun restorasyona yönelik teknik bilginin paylaşımının ardından Düğerek Mahalle Muhtarı Mehmet Ortayol, Hafız Mehmet Gürün Kültür Evi’nin halkın buluşma noktası olacağını belirterek, “Muğlamıza, Düğerek Mahallemize büyük hizmetleri olan Osman Başkanımıza ve tarihi evi restore ederek halkımıza kazandıran Menteşe Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

hafiz-mehmet-gurun-kultur-evi-17.jpg

EV, KÜLTÜR EVİ OLARAK HİZMET VERECEK

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş açılış konuşmasında Hafız Mehmet Gürün Kültür Evi’nin belediyeye ait diğer kültür evleri gibi hizmet vereceğini belirterek şunları söyledi:

“Düğerek doğalgazı, altyapısı ile Muğla’nın Menteşe’nin cazibe merkezi haline geldi. Herkesin yaşamak istediği özel bir bölge oldu. Bugün de çok manevi değeri ölçülemeyecek çok anlamlı bir açılışa ev sahipliği yapıyoruz. Osman Başkanımız ve Gürün ailesinin hissedarlarının dedelerinin yaşadığı Hafız Mehmet Gürün evini kültür evi olarak hizmete açıyoruz. Osman Başkanıma ve ailenin diğer fertlerine çok teşekkür ediyorum. Tarihi ev Menteşe’deki diğer kültür evleri gibi hizmet verecek.”

hafiz-mehmet-gurun-kultur-evi-10.jpg

“DÜĞEREKLİ KADINLAR BURADA KURSLARA GELECEK”
Restorasyon sürecini davetlilerle paylaşan Başkan Gümüş, “ Gürün Ailesinin 2020 yılında yaptığı bağışın ardından kısa sürede projesini hazırladık ve Anıtlar Kurulu’na gönderdik. Anıtlar Kurulu onayladıktan sonra hızlı bir şekilde ihalesini yaptık. Osman başkanım restorasyon sürecini çok yakından takip etti. 10 günde bir kontrol etti. Bugün çok kısa zamanda Düğerek Mahallemizde örnek olabilecek bu tarihsel yapıyı sizlerin hizmetine sunduk. Osman Başkanıma, Bülent Gürün beyefendiye, büyükelçimiz Sumru Noyan hanımefendiye ve diğer hissedarlara sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.Geçmişte Gürün ailesine ait olan bu tarihi ev artık Menteşe halkına, Düğerek halkına ait. Burası sizlerin, çocukların, Düğerekli kadınların. Düğerekli kadınlar burada kurslara gelecekler. Çocuklara yönelik etkinlikler olacak, gençler gelecek burada kahvaltısını yapacak, sohbet edecek. Sosyal aktiviteler olacak. Kısaca burası Düğerek halkının ve Menteşe halkının kullanabileceği çok güzel bir mekan olacak. Bu eser Büyükşehir Belediyesi ile Menteşe Belediyesi'nin işbirliği içerisinde manevi değeri çok yüksek olan çok güzel bir eser oldu. Hepimize hayırlı olsun, Menteşe'ye ve en önemlisi siz Düğereklihemşehrilerimize hayırlı olsun. Hepinizi bekliyoruz." dedi.

hafiz-mehmet-gurun-kultur-evi-19.jpg

BAŞKAN GÜRÜN: “EVİN ÖRNEK OLACAĞINA İNANIYORUM”
Açılış töreninde oldukça duygusal anlar yaşadığını ifade eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün evin örnek yapı olacağını belirterek, “Bugün benim için çok anlamlı bir gün. Bu evde çok değerli unutamadığım anılarım bulunuyor. Evin hibe edilmesi sürecinde bu evde hakkı olan kim varsa ‘hayır olmaz’ demedi. Evin tüm hissedarları ilk teklifimizde bunu kabul etti. Teklifi ben yaptım ve çok mutlu oldum. Ben buraya geldiğimde direk bu eve gelirdim. Babaannemin yanına gelirdim. Babaannem ocakta maşanın üstünde keçi peyniri kızartırdı. Çok güzel kokardı, kaba hamurla biz onu yerdik" diyerek yaşadığı bazı anılarını paylaştı.

hafiz-mehmet-gurun-kultur-evi-7.jpg

“HEP BERABER BURADA TÜM DÜĞEREK MAHALLESİNİ CANLANDIRALIM”

Gürün, "Düğerek'te dar sokaklı, farklı eski yapılar var. İki kat izin verdim diye demediklerini bırakmadılar. Ama depremden sonra doktor iyi yapmış dediler. Şuan mahallede yapılaşma devam ediyor. Düğerek, Muğla'nın tercih edilir semtlerinden biri haline geldi. Çok şükür, bundan da çok keyif alıyorum. Bu ev ile eski yapıyı yaşatacağız. Gücü olan vatandaşlarımızın eski evlerinin restorasyonlarını bu şekilde yapabilirler. Biraz zor ama böyle olmasını umut ediyorum. Sizlerden ricam bu evi hep birlikte yaşatalım. Eskiye dair fotoğraf ve anılarınız olabilir. Eskiye ait kullanılan mutfak malzemesi veya başka malzeme varsa buraya verebilirsiniz. Buraya geçmişten anılar taşıyan eşya, fotoğraf, resimler getirin. Hep beraber burada tüm Düğerek Mahallesini canlandıralım. Menteşe Belediye Başkanımıza ve evin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. “ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hafız Mehmet Gürün Kültür Evi kurdele kesimiyle açıldı. Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından Hafız Mehmet Gürün Kültür Evi’nin bir odasında Gürün ailesinin fotoğrafları ve aile soy ağacı bulunuyor.

Bu haber toplam 554 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.