Marmaris'te M.Ö. 10 bin yılına ait kalıntıların bulunduğu ve Roma döneminde tapınak olarak kullanıldığı bilinen 'Nimara Mağarası'nın iç kısımları kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edildi.
Marmaris Cennet Adası’nda bulunan ve geçmişi 12 bin yıla dayanan Nimara Mağarası 1999 yılında arkeolojit sit alanı ilan edilmesinin ardından mağarada çevre düzenlemesi ve son olarak bu yıl içinde mağaraya giden yollara yön tabelası dikilmişti.
Antik çağlarda tapınak ve adak yeri olduğu öğrenilen Nimara mağarası içinde son günlerde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce sarkıt ve dikitlerin bulunduğu alandaki zemine yazılar yazıldığı ve tahribata uğratıldığı ortaya çıktı. Tel örgü ile güvenlik önlemi alınmasına rağmen, doğal güzelliklerin yer aldığı iç kesimlerde tahribat oluşması mağarayı ziyaret için gelenlerin tepkisini çekiyor.
1999 yılında Cennet adasında bulunan Nimara mağarasında iki adet kabartma heykel bulunmasının ardından Marmaris Müzesine ihbar edilmesi üzerine Nimara Mağarasına kolluk kuvvetleri ile gelinerek burada bulunan heykeller Marmaris Müze Müdürlüğünce koruma altına alınmıştı. Mağara içinde yükseklikleri 2.5-3 metre yüksekliğe ulaşan sarkıtlar ve dikitler bulunurken, çok sayıda antik döneme ait pişmiş toprak günlük kullanım kap parçalarına rastlanmıştı.