Milas ilçesinde nereye kazma vurulsa altından tarih fışkırıyor. Altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi eserlere bir yenisi daha eklenirken, 1600 yıllık mezar arkeologları bile heyecanlandırdı. Görevliler mezar kurtarma çalışmalarını maske takarak yürüttüler.
Milas’taki altyapı çalışmaları sırasında bulunan M.S. 400 yılına ait 1600 yıllık mezar, heyecanlandırdı. Mezardan çıkan üzeri siyah desenli toprak kaplar, kurtarma kazısı yapan arkeologların yüzünü güldürdü.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Milas’ta yürüttüğü altyapı kanalizasyon çalışmalarından deyim yerindeyse her gün yeni bir tarihi kalıntı çıkıyor. Toprak altında kalan tarihin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan altyapı kanalizasyon çalışmaları, bu defa 1600 yıllık mezarın gün yüzüne çıkmasını sağladı. İlçe merkezindeki Atatürk Bulvarı’nda çalışma yapan işçiler, yaklaşık 4-5 metre derinlikte mermer bir zemine rastladı. Buluntunun mezar olabileceğini düşünen işçiler, durumu çok geçmeden müze yetkililerine bildirdi. Kazı alanına gelen yetkililer, mermer parçasının bir mezar kapağı olduğunu belirledi ve mezar açıldı. Arkeolog ve antropologların bulunduğu kazı ekibi, açılan mezar kapağından içeri girerek kurtarma kazısı başlattı. Ekip, mezar içindeki gazdan etkilenmemek için maske taktı.
Kısa süre sonra kurtarma kazısından toprak kap eserler ve iskelet kalıntıları çıkmaya başladı. Bu heyecanlı sürece kayıtsız kalamayan vatandaşlar, kazı ekibini meraklı gözlerle izledi. Mezardan çıkarılan ve üzerinde siyah desenler bulunan toprak bir kap, kazı ekibinin büyük bir sevinç yaşamasını sağladı. İyi korunmuş haldeki klasik döneme ait eseri meraklı gözlerle inceleyen ekipler, eseri poşete koyarak korumaya aldı.
Yetkililerden edinilen bilgiye göre; mezarın M.S. 400 yılına tarihlenmiş, 1600 yıllık bir mezar olduğu tahmin ediliyor. Kurtarma kazısından sonra mezardan çıkarılan eserler ve tarihi kalıntılar Milas Müze Müdürlüğüne götürülürken; alt yapı çalışmaları mezara zarar vermeyecek şekilde devam etti.