1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilen 3 Aralık tarihinin, toplumun engelliler konusunda bilgi sahibi olmasında ve kamuoyu duyarlılığının oluşturulmasında büyük önemi bulunuyor.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kurum çalışmalarını özetlerken, engellilere yönelik çalışma ve projelerin devam ettiğini söyledi. Akkuzu, “Her geçen yıl artan bir umut ve heyecanla kutladığımız 3 Aralık Dünya Engelliler Günü engelli vatandaşlarımız ve ailelerinin yaşadığı sorunları ve bu konuda yapılması gerekenleri öne çıkarırken bu büyük toplumsal sorunun çözümü yolunda devlete, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına ve tek tek tüm bireylere düşen görevleri de hatırlatmaktadır.
Engellilik konusu tüm dünyada evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere bu alanda önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Ülkemizde de engelli vatandaşlarımızın hakları başta Anayasa olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır.
Engelli olsun veya olmasın tüm vatandaşlarımızın, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmelerinin sağlanması, engellilerimizin başkalarına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, üreten, toplumsal yaşama katkıda bulunan bireyler olmalarının sağlanması devletin temel görevidir. Engelli bireylerin insan onuruna yakışır şekilde korunmasını, bakımını sağlamak, becerilerini geliştirmek ve sosyal hayata uyumuna ilişkin hizmetleri sunmak kurum olarak öncelikli görevlerimizdendir. “dedi.
Kurum çalışmalarını özetleyen Akkuzu açıklamasında şunları söyledi: “Son yıllarda engellilik alanındaki en önemli hizmetlerimizden biri kurumumuzun bakım hizmetleri ile birlikte bakıma muhtaç engellilere ikametgâhlarında veya bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunmaktır. Toplumun temel yapıtaşı olan ailenin bütünlüğünün sürdürülmesinde etkin bir rol oynayan evde bakım hizmetimizle engellilerimizin içinde sevgi ve şefkati buldukları aile ortamından ayrılmadan bakımları sağlanmaktadır. Bu kapsamda ilimizde 2006 yılından beri toplam 4227 engelliye evde bakım hizmeti verilerek bakımını sağlayan yakınlarına aylık bir asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır. Aynı zamanda evde bakımı sağlanamayan engellilerimize kurum bakımı hizmeti de verilmektedir.
2012 yılında Müdürlüğümüze müracaat eden 713 engellimize Engelli Kimlik Kartı verilmiştir. Ayrıca tekerlekli sandalye ihtiyacı bulunan kişilerin Müdürlüğümüze başvurmaları durumunda ücretsiz olarak tekerlekli sandalye tahsis edilmesi mümkün olabilmektedir.
Bakanlığımızca toplumdaki engellilere bakış açısının davranışa dönüşmesinde tanımlamanın önemli olduğu gerçeğinden yola çıkılarak ‘özürlü’ tanımının engelli olarak kullanılmasına, engellilerle ilgili 'sakat', 'çürük' gibi tanımlamaların kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.Engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadıkları sorunlara karşı göstereceğimiz ilgi, duyarlılık ve üreteceğimiz çözümler insanımız ve toplumumuza gösterdiğimiz saygının önemli göstergelerinden biridir.”