Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Fethiye-Muğla karayolu üzeri Marmaris Kavşağında trafik akışının daha rahat işlemesi için başlatılan çalışmalar yargıya taşındı. Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, ağaç kesimlerinin de yaşandığı bölgedeki çalışmaların ekolojik dengeyi bozacağı gerekçesiyle Muğla İdare Mahkemesine başvurarak Yürütmeyi Durdurma davası açtı.
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Fethiye-Muğla Karayolu Marmaris Kavşağında yapılması planlanan tünelin, ülke turizminin önemli merkezlerinden birisi olan ve Slow Kent ünvanı taşıyan Akyaka’daki ekolojik dengeyi bozacağı gerekçesiyle çalışmaları yargıya taşıdı. Dernek ayrıca Azmak kenarında bir otel inşaatının yapımı sırasında yaşanan ağaç kesimleri ve çevre tahribatı için de suç duyurusundu bulundu.
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği tarafından, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde devam eden ve ağaç kesimlerinin de yaşandığı çalışma ile ilgili yasal süreç başlattı. Muğla-Fethiye karayolu üzerinde Akyaka sapağında tünel ile orman içinden Akyaka’ya bağlantı projesi için Muğla İdare Mahkemesine Yürütmeyi Durdurma davası açıldı.
Ayrıca yine dernek tarafından, Akyaka’da bir otelin inşaatı sırasında Azmak kenarında yapılan tahribat için de Muğla Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu ve tahribatın düzeltilmesi için gereğinin yapılması talep edildi.
Doğal ve Arkeolojik SİT
Gökova mahallesi girişindeki kavşak yakınında trafik akışının daha rahat işlemesi amacıyla 2013 yılında başlatılan çalışmalarda iddialara göre; Gökova Belediyesi ile bölge halkının düşüncesi sorulmadan proje hazırlanıp onaylandı. Gökova Belediyesi'ne viyadüğün yapılacağı bilgisi verildi. Altında kaya mezarları olan doğal ve arkeolojik SİT alanındaki mevcut yolun 3 ile 4 metre arasında doldurulup, Marmaris giriş ve çıkışına tünel yapılacak olması tepkileri de beraberinde getirdi. Yaşanan hukuki sürecin ardından Karayolları Genel Müdürlüğü projeyi iptal ettti.
Viyadük yerine tünel
Ancak, projenin iptal edilmesinden 1 yıl sonra bu yerin yaklaşık 200 metre ilerisine Muğla - Fethiye Karayolu'nun Akyaka Sapağı ile Gökova Kavşağı arasındaki bölümünde, yolun alt ve üst kesimindeki ormanlık alanda ağaçlar hızla kesildi. İddiaya göre, çalışma sahasına hiçbir bilgilendirme levhası konulmaması ve herhangi bir duyuru yapılmaması nedeniyle bu çalışmanın ne olduğu anlaşılamadı.
Ağaç kesiminin tamamlanmasının ardından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü söz konusu alana 'Buradaki ağaçlar yol çalışması nedeni ile Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü tarafından kesilmiştir' yazılı tabela dikildi.
Zeytin ve çam ağaçları kesildi
Dernek tarafından yapılan açıklamada; "Projenin amacı; hali hazırdaki Akyaka sapağının trafik açısından güvenli hale getirilmesi. Proje, daha önce 'Nas İnşaat Şirketi' tarafından gündeme getirilen ve ilgili kurumlar tarafından onaylandıktan sonra çevrecilerin açtıkları dava sonucunda iptal edilen Gökova Kavşağı'na viyadük projesine dayanıyor. Viyadük projesi revize edilerek aynı şirket tarafından yeniden sunulmuş ve kabul edilmiş. Bu kez tüm yasal izinlerin alındığı söyleniyor. Proje Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde uygulanacak olmasına karşın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da ÇED raporuna gerek görülmeden onaylanmış. Projenin kapsamındaki tünelin maliyeti Karayolları 2. Bölge Şefliği'nden alınan bilgiye göre 13 milyon 175 bin lira. Yıl sonuna kadar tamamlanacak proje kapsamında 700 çam ve zeytin ağacı kesilmiş. Proje, ana yolun altına yapılacak bir tünelle, her iki yönden gelen araçların Akyaka'ya giriş ve çıkışını öngörüyor. Tünelin, Akyaka tarafında orman içinde ana yola paralel açılan düşük kottaki yeni yol ile Akyaka'nın girişinde, fırının yaklaşık 100 metre üstünde birleştirilmesi öngörülüyor. Ana yoldan Akyaka'ya sapılan mevcut giriş iptal ediliyor." denildi.