Ülke mermerciliğinin lokomotifi durumunda olan Muğla’daki her geçen gün büyüyen mermer sektörünün atık sorununu Termik Santrali çözecek. YEAŞ Genel Müdürü İ. Hakkı Gül, mermer atıklarını santralın arıtmasında kullanmak için değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.
Muğla’nın Yatağan, Kavaklıdere, Milas İlçeleri ve Muğla Merkez’de faaliyet gösteren Mermer Sektörü hızla gelişip büyürken en büyük sıkıntı da çıkan mermer atıklarında yaşanıyor. Kavaklıdere, Milas, Muğla Bayır Mahallesinde atık dökme sorunu kısmen çözülse de Yatağan’da faaliyet gösteren mermerciler Belediyeden ısrarla atık dökme yeri talep ediyor.
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar, Muğla’da halen 70 ocak, 100 fabrika bulunduğu belirterek; “Sektörde bay ve bayan olmak üzere 10 bin kişi istihdam ediliyor. Ancak fabrikalarda mermer keserken oluşan filtre ve presten geçen atıklarımızı dökecek yer bulmada büyük sıkıntı yaşıyoruz.”dedi.
Gül: Atıklara talibiz
YEAŞ Genel Müdürü İ. Hakkı Gül, mermer atıklarını almaya ücretini de ödemeye hazır olduklarını belirtti. Gül, yaptığı açıklamada; “Bu güne bu konuda talepler olsa da bir mutabakata varılmamıştır. Gelsinler görüşelim. Biz arıtmada zaten öğütülmüş taş kullanıyoruz. Mermercilerde atık dökme sorunu yaşıyor, bizim ihtiyacımızı karşılarlarsa hem bizim için hem mermer sektörü için çok hayırlı olur.”diye konuştu.
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar da; termik santralin ihtiyacını rahatlıkla karşılayacaklarını en kısa sürede numune örnekler götürerek YEAŞ Genel Müdürü İ. Hakkı Gül ile görüşeceklerini belirtti. Koçar; “ Bu konuda anlaşma sağlandığı takdire mermer atıklarının sanayide kullanılacak olması bizi mutlu edecektir.” Dedi.
Işık: Kurumlarla görüşmeler sürüyor
Yatağan Belediye Başkanı H. Haşmet Işık atık sorunu ile ilgili kurumlarla görüşmelerin sürdüğü belirterek; “Muğlamıza çok büyük katma değer sağlayan Mermer sektörünün atıklarını dökmesi için Kireç Ocağı Mevkiinde çok uygun bir alan var. Buraya atıkların dökülmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Hazine’ye yazı yazdık. En kısa sürede bu sorunu çözmek için çalışmalarımız sürüyor. Atıkların termik santralde değerlendirilmesi bizi de mutlu eder ancak biz her ihtimale karşı bir atık dökme yeri hazırlamak için çalışacağız.”şeklinde konuştu.