BALIKÇILIK MASAYA YATIRILDI

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) tarafından düzenlenen 1.Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu yapılan açılış töreniyle başladı.Bodrum’da düzenlenen 1. Türkiye...

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) tarafından düzenlenen 1.Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu yapılan açılış töreniyle başladı.

Bodrum’da düzenlenen 1. Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu’nda ülke ve Muğla balıkçılığının sorunları tartışılırken sorunlara çözüm yolları aranacak.  Sempozyumun açılış törenine Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürü Durali Koçak, Milli Birlik Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, yaptı. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Özkaya, 3 gün sürecek olan sempozyumda balıkçılık sektörü adına tüm sorunların masaya yatırılacağını belirterek, şunları söyledi: "Denizlerimizde 16 bin 500'e yakın tekne reisi ve 40 bine yakın tayfa halkımıza balık yedirmek kendisinin ve yanında çalışanların gelirini elde etmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için gecesini gündüzüne katarak çalışmakta, herkes evinde sıcak yatağında uyurken balıkçılarımız o soğukta karda kış da denizde avcılık yapmaktadır.

“Şube Müdürlükleri kurulmalı”

Balıkçılık faaliyetlerimizin devamı elbette ekosistemin sürdürülebilir devamına bağlıdır.  Günümüz Türkiye'nde ekosistemin sürdürülebilirliği kadar önemli ikinci bir husus daha vardır. Büyük zorluklarla avladığımız balıkların pazara arzındaki dengenin sağlanması ve bunun sonucu olarak elde edilen gelirlerin adil paylaşımıdır.  Ancak o zaman, denize çıkan her reisimiz aldığı risklerin ve yaptığı yatırımların ve de harcadığı emeğin karşılığını almaya başladığında, sezon sonunda gönül rahatlığı ile şükrettiğin de ortak çıkarlarımız konusunda olumlu ilerlemeler sağlamış olacağız. Bu toplantı hakkında şimdiden söyleyebileceğim en önemli şey, bunca ekonomik sıkıntıya ve yoğunluğa rağmen Türkiye balıkçısı burada toplanmayı başarmışsa sorunların kollektif çözümü konusunda da bir niyet ve iş birliği zemini var demektir. Balıkçılarımızın sorunlarının çözümü ve desteklenmesi için alınmış kararlara baktığımızda Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün kurulması,1milyar 59 milyon 163 TL ÖTV'siz mazot desteği, Filodan 364 adet tekne balıkçılıktan çekilmesi ve 529 adedinin ise alınacak olması, bunların karşılığında balıkçılarımıza 62 milyon 82 bin TL ödenmesi gibi kararların alınmasında ve hayata geçirilmesinde talimat veren, emeği geçen herkese tüm balıkçılar adına teşekkür ediyorum. Ancak 30 metre üstü tekne fiyatları tekrar gözden geçirilmeli cazip hale getirilerek makul sayıya gelinceye kadar geri alımlara devam edilmelidir, İl Müdürlüklerinde Balıkçılık Şube Müdürlükleri de kısa sürede kurulmalıdır.

Bütün dünyada korunması için özel dikkat gösterilen kıyı balıkçılığımız ne yazık ki her geçen gün biraz daha yok olmakta ve bu geleneksel kültürümüz yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Bu sempozyumun önemli tartışma konularından birisi küçük ölçekli geleneksel kıyı balıkçılığı ve içinde bulunduğu sorunlardır. Hiç şüphesiz gerek panelistler gerekse katılımcılar sorunları ve olası çözümler konusunda ki görüşlerini bizlerle paylaşacaklar. Ben  bu toplantıdan çıkacak sonuçların, balıkçılarımız, kooperatiflerimiz ve merkezi balıkçılık otoritemiz olan Genel Müdürlüğümüz tarafından dikkate alınacağı ve gereğinin yapılacağını ümit ediyorum."

 Muğla’nın önemli gelir kaynağı

Sempozyumda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici de; "  İlimiz 1124 km ile ülkemizin en uzun kıyı şeridine sahip olup, ülkemiz kıyı şeridinin  % 13 üne denk gelmektedir. Bu da balıkçılığın ilimizde önemli bir sektör olmasına sebep olmuştur.

İlimizde toplam  bin 405 Adet balıkçı teknesi bulunmaktadır.  Bunların 18 adedi trol,  19 adedi Gırgır gemisi, geriye kalan bin 368 adedi ise küçük balıkçılık teknelerinden oluşmakta olup, bin 405 adet balıkçı teknesi ile ülkemiz balıkçılık filosunun % 10'una oluşturmaktadır. Ayrıca 6 bin 317 adet gerçek kişi ile 9 bin 981 adet amatör balıkçı belgesi sahibi bulunmaktadır. Dolayısıyla İlimizde yaklaşık 45 bin kişi geçimini avcılık yoluyla sağlamaktadır. Bölgemizde genellikle ticari değeri olan Çipura, kupez, kefal, tirsi, dil ve barbun çeşidi balıkların avcılığı yapılmaktadır. 2013 yılında denizlerimizden avcılık yoluyla yaklaşık 40 bin  ton civarında balık elde edilmiştir. Yine İlimizde 13 adet balıkçı barınağı bulunmakta olup 7 adedi kooperatiflerce işletilmekte, 4 adedi kiralama aşamasında, 1 adedi İl Müdürlüğümüzce geçici olarak işletilmekte ve 1 adedi Köyceğiz İlçe Belediyesince işletilmektedir.  Ayrıca toplam 27 adet su ürünleri kooperatifi bulunmaktadır.

 343 tesis var

İlimiz aynı zamanda Ülke kültür balıkçılığının merkezi konumundadır.  Toplam 343 yetiştiricilik tesisinde 108 bin 141 ton kapasiteye sahip olup çipura, levrek, alabalık ve yeni türlerin üretimi yapılmaktadır.

Ayrıca ilimizde 9 adedi ihracat izinli olmak üzere toplam 12 adet su ürünleri işleme ve değerleme tesisi mevcuttur.  Genelde taze çipura-levrek, dondurulmuş alabalık/füme olarak işleme yapılan tesislerde, 2013 yılı sonu itibari ile 30 bin 280 ton balık ihraç edilmiş, toplam 193 bin 818 dolar ihracat geliri elde edilmiştir.

Sürdürülebilir su ürünleri avcılığının etkin bir şekilde devam ettirilmesi için bu tür organizasyonlarda yapılan bilgi alışverişlerinin ülke balıkçılığına fayda sağlayacağını düşünmekteyim. Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından tertip edilen Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Sempozyumundan çıkacak olan sonuçların İlimiz ve Ülke balıkçılığına hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum." şeklinde konuştu

Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahdet Ünal'ın oturum başkanlığını yaptığı panelde 'Kıyı Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri' konuşuldu. 3 gün sürecek olan sempozyumda Balıkçılıkta Kota Uygulamasına Geçiş, Gırgır ve Trol Avcılığında Usul ve Esaslarının Değerlendirilmesi, Su Ürünleri Kooperatifçiliği ve Sorunları  başlığı altında birçok panel, söyleşi ve sunumlar gerçekleştirilecek.​

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri