Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Avukat Remzi Kazmaz, Bodrum’da son zamanlarda yapılan projelerin doğa ve çevre felaketine yol açtığını ve bunun devam edeceğini söyledi.
Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleriyle birlikte bir açıklama yapan Remzi Kazmaz, “Bodrum Yarımadası'nı önümüzdeki günlerde doğa ve çevre felaketi bekliyor. Gerçekten bir çok kez antik dönemden bu yana istilaya, yağmaya, talana uğramış olan bir çok medeniyetin toplanmış olduğu Bodrum Yarımadası’nda son günlerde doğa ve çevre felaketi yaşanmakta. Bu nedenle dünyada yedi harikadan birisi Mausoleum’u, dünyanın en büyük su altı arkeoloji müzesini bünyesinde taşıyan ve dünyaca ünlü Antik Tiyatro’yu ve daha bir çok kültür varlıklarını bulunduran Bodrum’a RES kuruluyor. Rüzgar elektrik santrallerini Bodrum’a kurarak bu tarihi kenti RES mezarlığına çevirmek üzere yapılan çalışmalar var ama biz Bodrum’da yaşayanlar, Bodrum’u evi gibi hissedenler bir araya toplandık, bir avuç gönüllü olarak ortaya çıktık ve bunu duyurmak istiyoruz. Şirket bugüne kadar kullanmış olduğu hukuk dışı yollar ile tebligatlarını yaptı, süresini kazandı. Bodrum’da bu olayı hiç kimse düzgün bir şekilde bilmiyor. Çünkü şirket bilgilendirme toplantısı yapmadı. Sonuçta geldiğimiz bu noktada davalarımızı açtık ama nafile çünkü bir hukuk canavarı olan acil kamulaştırma yasası ile şu anda 14 milyon 348 metrekare alanımızı kamulaştırdılar ve çok küçük bir dille ÇED gerekli değildir belgesi aldılar" dedi.
“Her yerden tarih fışkıracak”
Rüzgar elektrik santrali kurmak isteyen firmanın ÇED raporu almadığını ve bunun mutlaka alınması gerektiğini belirten Kazmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Yapılması gereken şuydu, birinci derece arkeolojik sit alanı, birinci ve üçüncü derce doğal sit alanı olan bu alanların üzerinde kesinlikle alınması gereken bakanlıktan alınması gereken çed raporuydu. Alamazlardı çünkü Bodrum Yarımadasının her yerinden tarih fışkırıyordu ama şirket dün Çeşme’de, Karaburun’da, Foça’da yaptığını bugün aynısını Bodrum’da yapmak istiyorlar ama biz Bodrumlular buna asla müsaade etmeyeceğiz."
“Geri kalan alana ne yapılacak?”
Kazmaz, kamulaştırılan alanın 14 milyon metrekare olduğunu ve RES’lerin sadece 1 milyon metrekarelik alanı kapsadığını savunarak, “Yetkililere sesleniyorum buradan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, valiliğe, bir tek Bodrum var. Tarihiyle, ticaretiyle, kültürel bir merkez olan Bodrum, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresidir. Sen burada bir avuç elektrik üreteceğim diye Bodrum’u kirletmeye buraları bir mezarlığa çevirmeye ne hakkın var. Yoksa farklı bir düşünce mi var? Ne olabilir? Çok açık ihbar ediyorum 14 milyon metrekare üzerinde 1 milyon metrekare dahi yer tutmayan RES’lerin geri kalan alanlarını ne yapacaksın? Şirkete, bakanlığa, valiliğe soruyorum, lütfen bu projeyi bir kez daha düşünün. Bu proje Bodrum’un ölümü demektir. Bu nedenle Bodrum'u RES mezarlığına çevirmeden yetkililer bu projeyi yeniden masaya yatırsınlar. Biz Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu olarak kendimize Halikarnas Balıkçısı’nı, Saynur Gelendost’u örnek aldık ve onların izinde yürüyoruz ve diyoruz ki Saynur Gelendost’un da Halikarnas Balıkçısı’nın ruhu da sızlıyor” şeklinde konuştu.
Remzi Kazmaz ayrıca, Pina Yarımadası'nda devam eden inşaatlar ile Kissebükü Koyu'nda yapılması planlanan turizm tesisine de tepki gösterdi. 7 Mart Cumartesi günü eski Yalıkavak Belediyesi düğün salonunda ve 25 Mart Çarşamba günü Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’nde vatandaşları konu hakkında bilgilendireceklerini kaydeden Kazmaz, şirket yönetimini de 'hodri meydan' diyerek toplantıya davet etti.