31 Mart sabahı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına oturan başkan, yaklaşık 2.5-3 milyar TL borç ile göreve başlayacak.
30 Mart’ta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilecek isim ateşten gömlek giymeye hazırlanıyor. 31 Mart tarihinde altyapı birliklerinin büyükşehirlere devredilmesi ile Muğla Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 2,5-3 milyar TL borç devralacak. En fazla borç ise Marmaris’teki Marmaris, Armutalan, İçmeler ve Beldibi Belediyelerinin kurduğu altyapı birliği MARİÇ BEL-BİR’e ait. MARİÇ BEL-BİR’in hazineye vadesi geçmiş 1,5 milyar TL borcu bulunuyor.
Büyükşehir Yasası'nın çıkmasının ardından büyükşehir olan illerde ‘Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonları’ tarafından uzun süredir devam eden çalışmalar tamamlandı. Komisyon çalışmalarını 21 Mart Cuma günü sonlandırırken, 31 Mart sabahı Büyükşehir Belediyesi olarak anılacak Muğla, Türkiye’deki 81 il içinde en fazla borcu olan 2’nci veya 3’üncü il konumuna yükselecek. Büyükşehir olmasının ardından yeni büyükşehirler içinde en fazla yardımı alacak il Muğla'nın, borçlu iller sıralamasında da ilk iki veya üç il içinde yer alması bekleniyor.
Mariç Bel-Bir’in borcu 1.5 milyar TL
Türkiye’nin önemli turizm kentlerinden Marmaris ve 30 Mart’ta kapanacak beldeleri İçmeler, Armutalan ve Beldibi Belediyelerinin oluşturduğu altyapı birliği MARİÇ BEL-BİR, Marmaris'in altyapısı için dönemin Belediye Başkanı rahmetli İsmet Karadinç zamanında hazine garantili 210 milyon dolar kredi kullanmıştı. Bu krediye daha sonra ilaveler yapılarak altyapı, kanalizasyon, baraj, arıtma ve katı atık deponi tesisleri yapıldı. Borç ödenmediği için her yıl sürekli artarak Kocaeli ve Ankara’dan sonra MARİÇ BEL-BİR Türkiye’de hazineye en fazla borcu olan belediye sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.
Borç miktarı 3 milyar TL olabilir
Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonlarının kesin borç listesini 31 Mart Pazartesi günü açıklaması beklenirken, kapanacak beldelerin ve mahalle olacak köylerin tüm menkul ve gayrimenkulleri ile personelinin büyük bölümü ilçe belediyelerine veya büyükşehir belediyelerine dağıtımı yapıldı. Komisyon son yaptığı çalışmalardan sonra sadece MARİÇ BEL-BİR’in 1,5 milyar (eski para ile 1,5 katrilyon) TL borcunun olduğunu tespit ederken, diğer ilçe ve beldelerin muhtelif borçları ile birlikte Büyükşehir’e devredilecek borç miktarının 2,5-3 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
Muğla’nın büyükşehir statüsüne alınmasının ardından Muğla’nın genelindeki 396 köy ve 49 belde de mahalle statüsüne geçti. Muğla genelinde mahalle sayısı ilçe merkezleri ile birlikte toplam 550’ye çıktı. 30 Mart yerel seçimleri sonrası Muğla İl Özel İdare Müdürlüğünün kapanması ile birlikte tüm mal varlığı Büyükşehir Belediyesi’ne devrediliyor.
Memur ve işçilerin dağıtımı yapıldı
Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından uzun süredir devam eden çalışmalar sonrası 396 köy, 49 belde ve İl Özel İdare Müdürlüğünde görev yapan bin 51 memur, bin 917 işçi ve 143 muhtarlık personelinin dağıtımı yapıldı. Beldelerdeki ve İl Özel İdare bünyesindeki memur ve işçilerin dağıtımında mesleki özellikleri ön plana alınarak büyükşehir ve ilçe belediyelerinin bünyesine dağıtım yapıldığı açıklandı.
Komisyon tarafından belde belediyeleri, özel idare ve köy muhtarlıklarında toplam 45 bin kalem işlem yapıldı. Buna göre 12 bin 631 taşınmaz (gayrimenkul) Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Taşınır (menkul) olarak ise 23 bin 790 ve bin 773 aracın da Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devri gerçekleştirildi.