Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan Fethiye’deki haşere ilaçlaması çalışması ile ilgili olarak yapılan açıklamada; haşere ilaçlama çalışması görevinin büyükşehire ait olduğu fakat büyükşehirin bunu gerçekleştirmediği doğrultusundaki açıklamanın gerçekleri yansıtmadığı, Fethiye Belediyesi’nin bu konu ile ilgili olarak büyükşehir belediyesine herhangi bir sözlü ya da yazılı bir başvuru ve talepte bulunmadığı belirtildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Fethiye ilçesindeki haşere ilaçlaması konusunda bir açıklama yaptı. Bilindiği gibi Fethiye Belediyesi yetkilileri geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, ilçedeki haşere ilaçlama çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi görev ve sorumluluğunda olduğunu fakat bu çalışmayı büyükşehir yapmadığı için kendilerinin yapmak zorunda olduklarını belirtmişlerdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Fethiye Belediyesi yetkililerinin bu konuda kendilerine herhangi yazılı ya da sözlü bir başvuru ve talepte bulunmadıkları belirtildi. Açıklamada; “17 Temmuz 2014 tarihli gazetelerde Fethiye Belediyesi yetkilileri, vektörle mücadeleyi bıraktıklarını bu görevin Büyükşehire ait olduğunu basın mensuplarıyla paylamışlar fakat 17 Temmuz2014 tarihine kadar ilçe belediyemiz konuyu hiçbir şekilde sözlü ya da yazılı bir başvuru ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bildirmemiş ve herhangi bir talepte bulunmamıştır. Büyükşehir Belediyesi ile konuyu paylaşıp çözüm üretmek yerine büyükşehir ve ilçe belediyesi görev tanımlarını birbirine karıştırarak hizmet bekleyen vatandaşların mağduriyetine sebep olmuşlardır.”denildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin seçimlerden sonra Muğla ili genelinde vektör mücadelesinin yapılması konusunda hassasiyetle çalıştığının altı çizilen açıklamada; “ Herhangi bir bölgede planlı, etkin, verimli bir vektör mücadelesinin yapılabilmesi için o bölgenin veya ilin JİT(Vektörlerin üreme alanı) alanlarının haritası özenle çıkarılmalı, planlamalar ve hesaplamalar buna göre yapılmalıdır. Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı mayıs ayından itibaren bu verileri derleme çalışmalarını sürdürmekteyiz. Haziran ayı içerisinde 25/06/2014 tarih ve 19 sayılı yazımız ile ilçe belediyelerine ve Kaymakamlıklara bağlı TSM(Toplum Sağlığı Merkezi) lerden o ilçenin JİT haritası istenmiş ve çoğu kurumlarımız buna hassasiyet göstererek talebimizi en seri şekilde yerine getirmiştir.
Ayrıca 14/07/2014 tarihli ve 59 yazılı yazımızla vektörle mücadele çalışmasına ışık tutması için ilçe belediye başkanlıklarımıza yazı yazılmıştır. Bu yazı ekinde boş bir bilgilendirme formu göndererek haşere mücadelesinin nasıl yaptıklarını sezonda ve yılda ne kadar ilaç kullandıkları, işi belediye imkanları ile mi yoksa hizmet alımıyla mı yaptıkları sorulmuştur. Tüm ilçelerden gelen cevaplar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda iyi bir çalışma organize etme çabası içerisindeyiz.”denildi.
Açıklamada konu ile ilgili olarak yasa ve yönetmeliklerin de hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi: “Fethiye Belediyesi sözleşme süresi 30/09/2014 tarihinde bitecek olan önemli bir kamu hizmetini Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir şekilde resmi başvuru yapmadan ve haber vermeden boykot etmiştir. İnsanların mağduriyetine neden olan bu kurumsal davranış etik olmamıştır. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerimizle her konuda ortak akıl oluşturarak birlikte çalışmayı ve üretmeyi önemsiyoruz.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, vektörle mücadelenin Muğla ili genelinde en iyi şekilde yapılması için çalışmalarını sürdürmektedir. Fethiyeli hemşerilerimizden anlayış, sabır, Fethiye Belediyesi yetkililerinden de kamuoyunu ve Fethiyeli hemşerilerimizi doğru bilgilendirmesini rica ediyoruz. “