ÇALIŞTAY’IN ARDINDAN SIĞLA KATLİAMI

Dünyada sadece 4 ülkede, Türkiye’de ise sadece Muğla bölgesinde yetişen Sığla ağaçların korunmasına yönelik Marmaris’te yapılan çalıştayın üzerinden henüz bir ay bile geçmemesine rağmen Marmaris’te Sığla katliamı...

Dünyada sadece 4 ülkede, Türkiye’de ise sadece Muğla bölgesinde yetişen Sığla ağaçların korunmasına yönelik Marmaris’te yapılan çalıştayın üzerinden henüz bir ay bile geçmemesine rağmen Marmaris’te Sığla katliamı yaşanıyor.

DSİ tarafından gerçekleştirilen dere ıslahı çalışmalarında yüzlerce Sığla ağacı kesildi. Koruma altındaki ağaçların kesilmesi vatandaşları ve çevrecileri ağaya kaldırdı.

Dünyada 4 ülkede, Türkiye’de ise sadece Muğla bölgesinde yetişen ve koruma altında olan Sığla ağaçlarının korunması ve geliştirilmesine yönelik olarak Marmaris’te gerçekleştirilen Sığla Çalıştayı’nın üzerinden bir ay bile geçmeden yüzlerce Sığla ağacı dere ıslah çalışmaları için köklendi.

Yeryüzünün Üçüncü (Tersiyer) döneminden, yani yaklaşık 65 milyon yıl öncesinden günümüze kalan Anadolu Günlük ağacı (Liquidambar orientalis) bulunduğu Marmaris’in Değirmenyanı mahallesinde yüzlerce sığla ağacı kesildi. Ağaçların, Devlet Su İşleri Müdürlüğü ekiplerinin bölgede su taşkınlarını önlemek amacıyla başlattığı dere ıslahı çalışmaları kapsamında köklendiği öğrenildi. Koruma altındaki sığla ağaçlarının köklendiğini gören vatandaşlar ve çevreciler ilgili makamlara haber vererek dere yatağındaki çalışmayı durdurdu.

Olay yerine giden Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı (MÇD) Ahmet Kutengin , yaşananların tam bir doğa katliamı olduğunu söyledi. Kendilerine doğa tahribatı ve çevre kirliliği konusunda sürekli ihbar geldiğini hatırlatan Kutengin, “Marmaris Değirmen yanı Dere Islah çalışması gerekçesi ile dünyada sadece dört yerden biri olan ,Muğla’da yetişen, yüzlerce yıllık Sığla ağaçları, DSİ Tarafından katliama uğradı. Araştırdık Orman İşletme ,Milli Parklar izni ve son konuştuğumuz Muhtarın bilgisi yok.Yağışlarda çevreyi sel bastığından cevre halkı tarafından verilen dilekçe ile kesiliyormuş.Dere ıslahı Marmaris de yapılan kanallarla önlenebilir yüzlerce ağaçın kesilmesine gerek yok.

Dere ıslahı konusunda sığla bölgesinin ve susamurlarının yaşadığı bölgenin tahrip edilmesi bizleri çok üzdü. Bu resmen bir katliamdır. Herhalde buna sebebiyet veren ilgili kişiler gerekli yasal izinleri almışlardır. Konuyu derinlemesine araştıracağız ve takipçisi olacağız" dedi.

Öte yandan, Hisarönü Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Acar, yaptığı açıklamada, dere yatağının dar olması sebebiyle mahallede sık sık su taşkınları yaşandığını bu sebeple Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nün dere yatağının genişletmek amacıyla çalışma başlattığını ifade ederek, mahalle olarak mağdur olduklarını ifade etti. Ayrıca Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, inceleme yapmak üzere bölgeye bir ekip gönderdi.

Sığla Ağacı

Anadolu Sığla ağacı, Türkiye'de yaşayan en değerli ağaç türlerinden biri olarak görülüyor. Sığla ağacı,diğer adıyla günlük ağacı, Türkiye'ye özgü relikt endemik bir tür. Dünyada sadece güney batı Anadolu'daki sulak vadiler içinde yaşamaktadır. Halen Antalya, Muğla ve Isparta illerinde görülen sığla ağacı, en çok Muğla'nın Fethiye, Dalaman, Köyceğiz, Ula, Marmaris ve Datça ilçelerinde, yıllık ısı ortalaması 5 derecenin altına düşmeyen sulak vadi ve dere içlerinde kendine yaşam alanı bulabilmiştir. Sıcağı seven, soğuğa karşı hassas olan sığla, günümüzden 11 milyon yıl önce geniş alanlarda yaşayan ağaç türlerinden biriydi. Ama Anadolu Sığla'sının yaşam alanı, iklimin sertleşmesi, taban suyunun azalması, çevre kirliliğinin artması gibi nedenler yüzünden giderek daralıyor.

Çalıştay yapılmıştı

Dünyada 4 ülkede, Türkiye’de ise sadece Muğla bölgesinde bulunan Sığla ormanlarının korunup gelişmesi amacıyla Marmaris ilçesinde geçtiğimiz günlerde “Geçmişten Geleceğe Şifa Kaynağı Sığla” adlı çalıştay düzenlenmişti. Çalıştay sonunda Sığla alanlarının genişletilmesi için komite kurulması kararlaştırıldı.

TEMA Vakfı’nın destekleriyle Marmaris Kent Konseyince “Geçmişten Geleceğe Şifa Kaynağı Sığla” adlı bir çalıştay düzenlenen çalıştayda, sığla ormanlarının korunup, gelişmesi, yerel yönetimlerle araştırmacıların koordinesinin sağlanması amacıyla bilgi alışverişi ve yerinde incelemelerde bulunuldu. Marmaris’in eşine dünyada az rastlanır değeri, sağlık ve kozmetik sanayinin pahalı hammaddesi Sığla ağaçlarının değerlendirildiği çalıştaya, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü ve Marmaris Belediyesi de destek vermişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri