Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Armutçuk köyündeki ilkokul öğrencileri, komşu köyün okuluna gitmek istemeyince, çocukların eğitim-öğretimden uzak kalmasını istemeyen veliler, çareyi köy camisinde üniversiteli gençlerin öğrencilere ders vermesinde buldu.
Bodrum'a bağlı Armutçuk köyünde 24 öğrenci, iki haftadır okula gitmiyor. 2012-2013 eğitim-öğretim yılına Mumcular beldesinde bulunan Fuat Erten İlkokulu'nda başlayan öğrenciler, bir hayırseverin desteğiyle Aşağımazı köyünde yaptırılan okulun yaklaşık 1 ay önce tamamlanmasıyla bu okula nakledildi. Nakilden haberleri olmadığını savunan veliler, duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine köy halkı, bir çözüm bulununcaya kadar köyün camisini okul olarak kullanmaya başladı. Köyde ikamet eden üniversite mezunu gençler, dersleri iyi olan üniversite ve lise öğrencileri, 24 öğrenciye camide ders vermeye başladı. Seslerini duyurmak isteyen Armutçuk köyü sakinleri, köy meydanında eylem yaptı. Minik öğrencilerin de katıldığı eylemde veliler, çocuklarının eski okullarına dönmesini istediklerini söyledi.
“Çocuklarımız gitmek istemiyorlar”
Armutçuk köyü sakinlerinden Mesut Dönmez, “Bizim çocuklarımız 20 yıldan beridir Mumcular'daki okula gidiyor. Herkes alıştı Mumcular'daki okula. Şu anda çocuklar okula gitmiyor. Aşağımazı köyündeki okula bizden habersiz nakil yaptırdılar. Köyde okuyan 24 öğrenci var" dedi.
Çabalarına rağmen çocuklarını yeni okula gitmeye ikna edemediklerini öne süren Dönmez, "Biz Mumcular'daki okula her türlü yardımı yaptık ve çocuklarımız okula alıştı. Biz çocuklarımzı Aşağımazı köyündeki okula göndermek istiyoruz ama çocuklarımız gitmiyor. Sabah benim çocuğum kalkıyor, 'Ben o okula gitmem' diyerek ağlıyor. 'Siz beni o okula gönderseniz de ben okuldan kaçarım' diyor. Biz de çocuklar eğitiminden geri kalmasın diye köy camimizde öğrencilere eğitim verdiriyoruz. Köyümüzde bulunan üniversite mezunları, üniversite ve lise öğrencileri çocuklarımıza ders veriyor. Zaten bizim Aşağımazı köyü ile aramızda husumet var. Bazılarıyla konuşmuyor ve görüşmüyoruz. Bunun için çocuklarımızın oraya nakil edilmesinin tehlikeli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Tahir Kemer adlı köy sakini de, “Çocuklarımız Aşağımazı köyündeki okula gitmek istemiyor. Biz veliler olarak çocuklarımızın Mumcular'daki okula geri gitmelerini istiyoruz. Bizden habersiz nasıl alınır çocukların nakilleri. 'Biz Mumcular’ı istiyoruz' dedik ama kimse bizi dikkate almadı” dedi.
“Çocuklarımız kanun kaçağı değil”
Çocuklarının okula gitmek istememesi nedeniyle suçlu durumuna düşeceklerinin iletilmesi üzerine korkmaya başladıklarını ifade eden Sema Dönmez ise, şunları söyledi:
"Çocuğum bu sene birinci sınıfta. Geçen yıl da ana sınıfına gidiyordu. 5 yaşındaki çocuğu alıştırmak için sürekli okulda bekledim. Çocuklar sabah saat 06.00’da kalkıp 16.00’da eve dönüyor ve 20 kilometre yolu çekiyorlar. Aşağımazı köyündekiler kendi kafalarına göre 4 derslik bir okul yapmış. Çocuklarımızın kaydı ansızın o okula alınmış. Şimdi ise çocuklarımız okula gidemiyor. Çocuğum her sabah kalkıp ağlıyor. 2 haftadır o okula göndermiyoruz. Bir ara 'Jandarmayla götürürüz' dediler ve bizi bir korku sardı. Bizim çocuklarımız kanun kaçağı değil ki. Bizim okulda yangından zarar gördüğü için hocamıza rica ettik ve camiyi açtırdık. Çocuklarımız şimdi camide ders çalışıyor. Okul okuyanlar ders gösteriyor ve bu sayede okulu unutmuyorlar. Akşama kadar sokakta gezemezler, eğitim almak zorundalar.”