Cennete giriş 15 TL !

Kendi kendine temizleyebilen bir koy olma özelliğine sahip Menteşe’ye bağlı Sarnıç Mahallesindeki Akbük koyu doğal güzellikleri ile de dikkat çekerken, yöre halkının da günü birlik ziyaret ettikleri bir sayfiye yeri. Akbük’teki...

Kendi kendine temizleyebilen bir koy olma özelliğine sahip Menteşe’ye bağlı Sarnıç Mahallesindeki Akbük koyu doğal güzellikleri ile de dikkat çekerken, yöre halkının da günü birlik ziyaret ettikleri bir sayfiye yeri. Akbük’teki kıyı işgalleri ve giriş ücreti olarak 15 TL alınması vatandaşların tepkisine neden oluyor. 1. Derece Doğal SİT alanı olan koyun işletmesi MUÇEV tarafından özel bir firmaya kiralanırken, vatandaşlar araç başına alınan giriş ücretinin yüksek ve yasal olmadığını belirterek kaldırılmasını istiyorlar. Vatandaşlar Kıyı Kanunu’na göre bu ücretin alınmasının yasalara aykırı olduğunun da altını çiziyorlar.

Menteşe Belediyesinin kontrolü altındaki; Muğla ve Türkiye’nin tek ve kendi kendini temizleyebilen iki koyundan biri olan Sarnıç Mahallesindeki Akbük koyu geçen yıldan bu yana MUÇEV tarafından özel işletmeye kiralanırken, 1. Derece Doğal SİT alanı olarak belirlenen koyda 15 lira giriş ücreti alınmaya başlandı.

Yaklaşık 10 metre genişliğinde bulunan sahildeki işgaliye ve girişte araç başına alınan 15 TL’lik ücrete tepki gösteren vatandaşlar, bunun kanunen mümkün olmadığını vurgulayarak, giriş ücretinin kaldırılmasını istiyorlar.

Kıyıların ve sahillerin kamunun ve halkın malı olduğunu vurgulayan vatandaşlar; “ Koyun girişine bariyer konularak her araçtan 15 TL ücret alınması yasal değildir ve suçtur. Bir çok bölgede belediyeler sahilleri ve plajları halka açmıştır. Menteşe Belediyesi de bunu yapabilir.

Bu koy yöre halkının günü birlik gelebildiği ender yerlerden birisidir. Uygulamalarla artık halk buraya gelemez gelse bile bu cennet koyda adeta cehennemi yaşamaktadır. Valilik tarafından MUÇEV’e devredilen bu koyun işletmesi MUÇEV tarafından da özel bir firmaya kiralanmıştır. Bariyer konularak bir nevi halkın koya girişi yasaklanmıştır.

Kıyı Kanunu kapsamında kalan koyda ilgili kanunlara göre herhangi bir ücret alınması ve kıyıda bariyer ve benzerlerini oluşturmak suç olarak belirtilmekte sadece hizmet karşılığı ücret alınması gerekmektedir. Menteşe Belediyesi tarafından kontrolü yapılan koyda vatandaşlarımız hiçbir hizmet almadan 15 lira ücret ödemek zorunda bırakılmaktadır.” Diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Vatandaşlar bu uygulamanın başta Muğla Valiliği ve Menteşe Belediyesi olmak üzere yeniden gözden geçirilerek kıyıların gerçek sahibi halkın yararı gözetilerek kaldırılması için yetkililere çağrıda bulundular.

Buradaki ruhsatlandırma işlemlerinin Menteşe Belediyesi tarafından yürütüldüğünü hatırlatan vatandaşlar; “ Halkın oyları ile seçilerek işbaşına gelen belediye başkanları ve meclisleri halkın yararını gözetmek durumundadırlar.

Kıyı Kenar Kanununun uygulanmasına dair yönetmeliğinin 5.maddesinde “Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.” Denilmektedir.

Kanunun ilgili maddesinden de anlaşılacağı üzere kanunlar hiçe sayılmaktadır.

Ne kamu yararı gözetilmekte ne de herkesin eşit ve serbest kullanım hakkını kullanmasına izin verilmektedir.. Ayrıca koya girişte bariyer oluşturulmasına göz yumularak, kilometrelerce yol katederek koya ulaşan vatandaşlarımızın haksız ve hukuksuz şekilde 15 lira ücret vermek zorunda bırakılmaktadır. Bu kadar uzun yoldan sonra koya gelen vatandaşlarımız tartışma yaşamamak yada koya görmeden gitmek istemedikleri için bu ücreti ödemektedirler.”

Vatandaşlar ilgili kurumlara şikayetçi olmalarına rağmen halen ilgili kurumlar tarafından hiçbir girişimde bulunulmadığını da sözlerine eklediler.

Yasa ne diyor?

“Kontrol Madde 19- Kıyılarda, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda ve sahil şeritlerindeki uygulamalar ve bunların kontrolü belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu alanlar dışında valiliklerce yürütülür.

İlgili bakanlıkların teftiş ve kontrol yetkileri saklıdır. Yapılan işlemlerden Bakanlığa bilgi verilir.

Kanun kapsamında kalan alanlar belediye veya valiliklerce imar mevzuatına aykırı yapılanmaların önlenmesi amacıyla sürekli denetim altında tutulur. Bu amaçla gerekli tüm önlemler valilik ve belediyelerce alınır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri