Köyceğiz çevresindeki dağlık alanlardaki dağ keçilerinin ölüm sebebi bakanlık tarafından görevlendirilen araştırma ekibi tarafından araştırılmaya başlandı.
Köyceğiz ilçesine bağlı Sultaniye ve Karaağaç köyü ile Marmaris’in Aksaz bölgesindeki dağlık ve koruma alanında yaşayan yaban keçilerinin belirlenemeyen bir virüsün yol açtığı hastalık nedeniyle telef olmaları üzerine başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Virüsün yol açtığı hastalığı tespit etmek için bölgeye gönderilen araştırma ekibi saha çalışmalarını tamamladı. Yaban keçilerinin yaşam alanında yapılan araştırmada virüsle ilgili yeni ölümler olmadığı tespit edilirken, bölgede evcil hayvanlarda da hastalığa rastlanmadığı açıklandı. Ancak hastalığa yol açan virüsün henüz saptanamadığı İzmir Bornova Araştırma Merkezi’nde çalışmaların devam ettiği ifade edildi.
Köyceğiz ve Marmaris’te Temmuz ayında Dağ keçilerinin önce kör olup sonra ölmeye başlaması üzerine İzmir Bornova Araştırma Merkezi'nde virüsün yol açtığı hastalığın belirlenmesi için çalışmalara başlandı. Durumu ağır olarak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne getirilen ve telef olduktan sonra otopsisi yapılan dağ keçilerinde de aynı bulgulara rastlanması üzerine Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı dağ keçilerinin ölümlerine yol açan hastalığın belirlenmesi ile ilgili çalışma başlatarak 2 gün önce Köyceğiz İlçesi Sultaniye Köyü Büyük Karaağaç ve Aksaz Mevkiinde, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü, Köyceğiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğinden oluşan bir araştırma ekibini bölgeye gönderdi. Ekip belirlenen yerlerde saha incelemesi yaptı.
Konuyla ilgili Sultaniye Köyü Muhtarı ve alanda görevli Saha Bekçileriyle hastalık vakaları konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu. Yapılan inceleme ile alınan bilgilerden yeni hastalık vakalarının olmadığı ve ölü hayvan belirlenemediği, civar köylerdeki koyun-keçi sürülerinde benzer rahatsızlığın bulunmadığı tespiti yapıldı. Kurum temsilcileri ile Köy Muhtarlığının ortak görüşleriyle Yabani Keçi ve Evcil Keçilerde görülecek vakalarla ilgili olarak;Civar köylerdeki keçi ve koyun sürülerinden periyodik aralıklarla ve örnekleme yöntemiyle serolojik testlere tabi tutulmak üzere kan örneklerinin alınarak Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmesine karar verildi.Hastalıkla ilgili Laboratuvar çalışmaları Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ile Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından tespit edilmeye çalışılıyor.