Ülkemiz ve Muğla’daki yabancılara mülk ve arazi satışı her geçen yıl artış gösterirken, başta madenler, tarım ve su havzalarının ardından şimdide dağlarımızdaki yaban hayvanlarımızın canları bile yabancılara satılmaya başlandı.
Muğla’daki 2015 yılı Av Sezonu için açılan ihaleye yabancılar rağbet gösterirken, av organizasyonlarına Avusturya, Güney Amerika, İspanya ve İngiltere’den 38 kişi katıldı.
Yaban hayvanlarının para karşılığı avlanmasına ise doğa ve hayvanseverler tepki gösteriyor. Doğa ve hayvanseverler; “ Fabrikalarımız, limanlarımız, madenlerimiz, tarım alanlarımızdan sonra şimdi de sıra dağlarımızdaki yaban hayvanlarımıza mı geldi. Avlanan hayvanların bir çoğunun türü zaten yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Doğayı kendi haline bıraksak zaten kendi dengesini kendisi kurar. Birkaç kuruş için doğamızın ve doğal hayatın vazgeçilmezi olan hayvanların av adı altında katledilmesine karşıyız.” Diyerek tepki gösterdiler.
573 bin TL elde edildi
Muğla'da 2015 yılı av turizmi ihalesinden 573 bin 294 lira gelir elde edildi. Binlerce kilometre yol kat ederek Türkiye’ye gelen yabancı Avcılar, avladıkları keçi başına 20 bin lira ödedi. Avlanmak için Muğla’ya gelen yabancı avcıların başını Avusturya çekti.
Coğrafi yapısı, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından av turizminin gelişmesine elverişli konumdaki Muğla ili yabancı avcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 01 Ağustos 2014 ile 31 Mart 2015 arasındaki av döneminde Muğla genelinde düzenlenen av organizasyonuna özellikle yabancılar ilgi gösterdi. Düzenlenen Av organizasyonlarına çoğunluğunun Avusturya, Güney Amerika, İspanya ve İngiltere'den gelen 38 kişi katıldı.
Köyceğiz ve Marmaris Doğa Koruma alanı içerisinde 30 yaban keçisi ve 16 yaban domuzunun avlanması için açılan ihale kotası sonucunda 573 bin 294 lira gelir elde edildi. Elde edilen bu gelirin 241 bin 740 lirası yapılan protokol çerçevesinde Köyceğiz Belediyesine katılım payı olarak aktarıldı.
Yaban keçisine yönelik olarak yapılan envanterler sonucunda tespit edilen hasta, genetik deformasyonlara sahip ve üreme yeteneği düşük yaşlı bireylerin, Özel Avlanma Planları gereğince belirlenen kotalar doğrultusunda av turizmi kapsamında avlatıldığı kaydedildi.