CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçe görüşmelerinde gençlerin sorunlarını gündeme getirdi. Gençler arasında işsizlik oranının yüksek oranlarda olduğunu belirten Demir, üniversite öğrencilerinin barınma ve kredi gibi sorunlarına da dile getirdi.
Bakanlığın “yurt kiralayacağız” sözünü hatırlatan Demir, öğrenci evlerinin vakıflara verildiğini söyledi. Antalya’da Büyükşehir Belediyesinin Öğrenci Konaklama Evi’nin TÜRGEV’e verildiğini belirten Demir, “Özellikle Antalya Büyükşehir Belediyesi, Öğrenci Konaklama Evi’ni TÜRGEV’e peşkeş çekti. Halkın parasıyla yapılan bu bina TÜRGEV Vakfına devredildi. Peşkeş çekilmesi sonrası, öğrencilerden devlet yurt ücretinin yaklaşık 2 katına yakın ücret talep etti. Üstüne üstlük, öğrencilere kalabilmeleri için namaz kılacaksın, dini toplantılara katılacaksın gibi bazı şartlar koşuldu” dedi. Demir, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a “yurt sorununun yoğun olarak yaşandığı ülkemizde Bakanlık neden bu yurdu kiralamadı” diye sordu.
Yurt çıkmadığı için okulu bırakan öğrenciler olduğunu söyleyen Demir, “devlet yurdu çıkmadığı için okula bırakan öğrenci sayısı kaçtır?” diye sordu. Demir, yurda giremediği için birçok öğrencinin evine dönmek zorunda kaldığını belirtti.
İşsizlik oranının çift hanelere ulaştığını söyleyen Demir, öğrencilerin kredilerini ödeyemediklerini dile getirdi.
“Spor Turizmi Geliştirilmelidir”
Spor takımlarının yaz aylarında antrenman yapmak için yurtdışına çıkmak zorunda kaldığını ifade eden Demir, “Türkiye takımlarının ve yabancı spor takımlarının antrenman yapabilmeleri için uluslararası standartta sahalar yapılacak mı?” diye sordu. Demir konuşmasına şöyle devam etti: “ Özellikle Muğla, bu anlamda çok önemli bir il. Muğla Yılanlı, Yerkesik bölgesi yaz sporları; Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz bölgeleri de kış sporları için uygun ve ideal alanlar. Spor turizmi için uluslararası standartlarda herhangi bir tesis yapmayı düşünüyor musunuz?”
“Amatör Spor Kulüpleri zor durumda”
Amatör spor takımlarının zor durumda olduğunu söyleyen Demir, amatör spor takımlarının bu zor koşullarda ayakta kalmaya çalıştıklarını belirtti. Demir, “Büyükşehir Yasası’yla bütçenin binde 7’sini ayrılabiliyor. Bu rakam amatör spor takımlarını desteklemekten ve geliştirmekten çok uzak. Bu oranı artırmayı düşünüyor musunuz ya da başka önerileriniz var mı, planlarınız var mı?” diye sordu.
Demir’in sorularının bir kısmına yazılı olarak yanıt veren Kılıç, “Antalya merkezde 6 bin 026 yataklı, toplam 4 yurt hizmet vermektedir. 2016 aralık sonuna kadar 1.000 olmak üzere toplam bin 300 yatak ilave edilecektir. Kiralama çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. Konaklama yardımlarına da değinen Kılıç, bu konuyla ilgili öğrencilerin kendi yurtlarına yerleştirilmesi dışında başka bir çalışma olmadığını belirtti.
Öğrenci kredi miktarlarının arttırılmasının 2015 bütçe imkanları çerçevesinde belirleneceğini ifade eden Demir, takipteki kredi borçlarının yeniden yapılandırılması için yasa çıkarttıklarını dile getirdi.