Türkiye’nin en önemli Kitaboard alanı olarak gösterilen ve 1. Derecede Doğal SİT alanında bulunan Akçapınar Sahiline kepçe sokulması tartışma konusu oldu. Muğla Büşükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve MELSÜ Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, 8m2’lik alanın duş suyunun sazlıklara akması için yer açıldığını söylerken, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, vatandaşlardan gelen bilgileri ihbar kabul ettiklerini ve soruşturma başlatıldığını bildirdi.Muğla’nın dünyaca ünlü Gökova Körfezi içinde kalan ve 1. Derecede Doğal SİT alanında yer alan Akçapınar sahiline Ula Belediyesi’ne ait kepçe ile müdahale edilmesi tepkilere neden oldu. Valilik vatandaşlardan gelen şikâyetleri ihbar kabul etti ve ilgililer hakkında soruşturma başlattıklarını açıkladı.
Yerel seçimler sonrası Ula Belediyesi’ne ait bir kepçenin dünyaca ünlü ve 1. Derecede Doğal SİT alanı içinde yer alan Akçapınar sahilindeki Kitebaord (rüzgâr sörfü) alanındaki sazlık alanda 8 m2’lik alan 14 Mayıs tarihinde düzenleme adı altında kepçe ile müdahale edildi. Sahilde, Kiteboard okullarının bulunduğu 7 okulun kurduğu dernek yöneticileri kepçenin müdahalesine tepki gösterdi. Tepki sonrası kepçe olay yerinden uzaklaştı. Kepçenin müdahalesi sonrası duş kabinine gelen su boruları patladı. Doğal SİT alanına kepçe ile yapılan müdahalenin ardından olay yerine gelen Ula Belediye Başkanı Ümit Karaaslan, konunun kendisi ile ilgisinin bulunmadığını, yerin Ula Belediye sorumluluk alanında yer almadığını açıkladı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı ise, giriş kapısının hemen yanında bulunan duş kabininden akan suyun sahile gittiğini belirterek, “8 m2’lik bir alanda duş kabininin suyunun sazlıklara akması için bir çalışma yapıldı” dedi.
Gece operasyonu
9 Haziran gecesi saat 12.30 sıralarında sahile gelen bir kamyon giriş kapısından içeri girmek isterken dernek üyeleri tarafından durduruldu. Kamyon üzerinde bir vinç ve iki konteynır olduğunu gören dernek üyeleri jandarmaya ihbarda bulundu. Jandarma Akçapınar sahiline gelerek tutanak tutu. Kamyon üzerindeki vinç ile Konteynırların kepçe ile açılan 8 m2’lik alana kurulmak istendiği ileri sürüldü. Bir gün sonra şikâyetler artınca jandarma ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri sahilde bulunan yapılardan sadece restaurantın Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan izinli olduğunu, diğer binaların kaçak olduğunu belirterek tutanak tuttu.
Yetki kargaşası devam ediyor
Muğla Büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce Muğla El Sanatları A.Ş. (MELSA) tarafından işletilen Akçapınar sahili, yerel seçimler öncesi önce MELSA şirketi ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. 21 Mart tarihinde devir protokolü iptal edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği tarafından kurulan Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) bünyesine alındı. Akçapınar sahili ile birlikte Ölüdeniz ve Akbük gibi günübirlik tesisler de MUÇEV bünyesine geçti. Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı MELSA’nın içinin boşaltıldığını ileri sürerek hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı. Süreç halen devam ederken, bu tesislerin geleceği belirsizliğini korumaya devam ediyor.
2005 yılında keşfedilmişti
Türkiye’nin en iyi Kiteboard alanı olarak kabul edilen ve 1. Derecede Doğal SİT alanı olan Akçapınar Mahallesi Araplar Mevkiindeki sahil, 2005 yılında Muğlalı gençler tarafından Kiteboard (Rüzgâr sörfü)’ne müsait olması nedeniyle yaz sezonlarında rüzgar sörfü yapıldı. Günübirlik yurt içi ve yurt dışından gelen Kiteboard tutkunlarının artması sahilin girişine MELSA tarafından monte edilen giriş kapısında içeri girişleri ücretlendi. Sahilde bulunan okullar da Kiteboard sporunu yapmak isteyenlere ücretli ders vermeye başladılar. Kiteboard Dünya şampiyonasının bir ayağı Akçapınar sahilinde yapılmaya başlandı.