Sağlıkta dönüş Projesi’nin Muğla’daki uygulaması başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Uygulama kapsamında; doktorlar ahır hasta, yatalak ve yaşlıların ayağına giderek sağlık hizmeti veriyor.Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Himoğlu, bugüne kadar bu doğrultuda 4 bin 021 kayıtılı hastanın bulunduğunu ve bunun bin 135 tanesinin aktif olarak takip edildiğini açıkladı.
Muğla'da 4 bin 21 hastaya evde sağlık hizmeti sunulurken, doktorlar yatalak hastaların ayağına gidiyor.Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesindeki Devlet Hastaneleri ve Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli tarafından il genelinde 4 bin 21 kişiye evde sağlık hizmeti sunuluyor. 7/24 hizmet veren sağlık ekipleri, raporlandırılması gereken ve özel ilaçlar yazılması gerektiğinde ise branş hekimleri eve giderek ilaçları evde yazıyor.
Bütün hizmetler yerinde veriliyor
Muğla’nın en ücra köşesinde bile olsa yatalak, yaşlı ve ağır hastalara evde sağlık hizmeti vermek için çalıştıklarını belirten Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. R. Murat Himoğlu, “Şu anda 4 bin 021 kayıtlı hastamız var. Bin 135 tanesi aktif olarak takip ettiğimiz hastalar. Mayıs ayı itibari ile 675 hastamızı ziyaret ettik. Toplamda da Bin 189 ziyaret gerçekleştirdik. Aktif takip ettiğimiz hastalarımızı ikişer defa ziyaret etmiş durumdayız. Bu hastalarımızın çoğunluğu sürekli takip ettiğimiz tansiyonu, şekeri veya kullandığı ilaçlardan dolayı kan tahlilleri yapılması gereken hastalardan oluşuyor. Bunun yanında ilaçları yazılması gereken yatalak hastalarımız için de evde sağlık hizmeti veriliyor. Raporlandırılması gereken özel ilaçlar olduğunda ise hastanemizdeki branş hekimlerimiz ile ziyarete giderek, onların raporlandırılması gereken ilaçları da evde yazılmasını sağlıyorlar” dedi.
Araç ve teçhizatlar yenilendi
Evde sağlık hizmeti verdikleri bütün araçlarla birlikte sağlık araç ve teçhizatlarını yenilediklerini açıklayan Muğla KHB Genel Sekreteri Himoğlu, “Geçen sene itibari ile bütün hastanelerimizin evde sağlık hizmeti veren araçları ve tüm teçhizatları yenilendi. Ekiplerimiz hastalarımıza daha iyi ve daha güler yüzlü hizmet veriyorlar. Evde Sağlık hizmetlerine ek olarak Ağız Diş Sağlığı birimimizdeki arkadaşlarımızın sunduğu hizmetler de var. Cihazları ile birlikte evde engelli ve yataktan kalkamayacak durumdaki hastalarımızı basit dolgularını veya çekimlerini yapabiliyorlar. Veyahut genel anestezi altında yatırılması gereken hastaları var ise hastane ortamında randevularını alarak bu hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar hizmetten memnun
Evde 1 buçuk yıldır sağlık hizmeti alan 82 yaşındaki Suzan Karamanoğlu, verilen hizmetten son derece memnun olduğunu söyledi. Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri R. Murat Himoğlu ve sağlık ekibi 82 yaşındaki Karamoğlu’nu ziyaret ederken, sağlık ekibini karşılayan hasta kadın, “1,5 yıldır evde sağlık hizmeti alıyorum. 3 ayda bir kan alınıyor. Doktorlarımız, hemşirelerimiz çok iyi bakıyor. Verilen hizmetten çok memnunum” dedi.
Karamanoğlu'nun kızı Ayla Bütün ise “Sağlık ekibi ile devamlı iletişim halindeyiz. Sağlık konusunda verilen hizmetten çok memnunuz. Hizmet ayağımıza geliyor. Sürekli kontrol altında tutulması gereken bir rahatsızlığı var annemizin. Bunu da sağlık ekipleri yapıyorlar. Büyüklerimize bu hizmetleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde hizmet veren Evde Sağlık Hizmeti araçlarında EKG cihazı, otoskop-oftalmoskop, laringoskop seti, tansiyon cihazı, ateş ölçer, ilaç ve tıbbi sarf malzemeleri, pansuman setleri, kan tüpleri, steril, nonsteril, eldiven, maske ve koruyucu ekipmanlar bulunuyor.