İnsanoğlu’nun yaşı ilerledikçe zamana karşı direnememesinin yanında güneş ışınları, mimik hareketleri gibi dış etkenlerin de etkisi ile yaş ilerledikçe yüzde çeşitli kırışıklıklar ve çizgiler oluşuyor. Özellikle tıp ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte istenmeyen çizgilerden ve kırışıklıklardan kurtulmak artık kolaylaştı.
Özellikle bayanlar bu konuda daha hassas davranırken, bu konudaki yenilik ve gelişmelere de her geçen gün yenileri ekleniyor. Bu kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde ve estetikte önem taşıyan materyallerin başında da uzmanların bilgi ve becerisinin yanında dolgu maddeleri de büyük önem taşıyor.
Muğla Devlet Hastanesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Plastik Cerrahi Uzmanı Nihan Tuncel, bu konuda önemli ve pratik bilgiler verdi. Günümüzde özellikle estetiğin önemini vurgulayan ve yaşlanmakla cilt altındaki yağ ve bağ dokusunun olumsuz etkilendiğini belirten Tuncel; “ Yer çekimi de buna ekleniyor ve deri altında bulunan, cildi gergin ve dolgun gösteren bir katman eriyor. Bu erime hem kırışıklılara, hem sarkıklıklara hem de yüzde üç boyutlu bir şekil değişikliğine sebep oluyor. Örneğin kaşların yaşla düşük durmasında en önemli etkilerden birisi kaş kenarlarındaki yağ dokusunun azalması. Göz etrafının dolgun olması insanı son derece genç gösterir.”dedi.
Estetik amaçlı dolgu maddesi kullanımı da bu prensibe dayandığını ve piyasada çok değişik markaların dolguları olduğunu söyleyen Tuncel; “Bunlar bir paket olarak satılıyor, genellikle bir enjektör içerisinde sunuluyor. Size bu enjektör içerisindeki madde veriliyor. Verilen bölgeler en sık dudak – yanak arasında kalan çizgi ve dudaklar. Bu çizgiyi derinin altına verilen dolgular ile beslemek mümkün. Dudakları da yine bu dolgu maddeleri ile büyütmek mümkün. diye konuştu.
“Dolguların son bir iki senede ki kullanımları ise değişti. Eskiden sadece bahsettiğime benzeyen bir iki kırışıklık bu tip dolgular ile düzeltilirdi. Oysa şimdi çok daha yüksek miktarlar ile bütün yüze, göz çevresine bu dolgular kullanılıyor. Bu dolgunluk o kadar etkili oluyor ki, bir ameliyat ile kazanabileceğiniz tazelikten daha iyi sonuç verebiliyor “diyen Tuncel şunları söyledi: “Dolgu maddelerini kalıcılıklarına göre de sınıflamak mümkün. Bazıları 4 ayda tamamen eriyor, bazıları ise 4-5 seneye kadar kalıcı. Haklı olarak en uzun kalanı tercih etmek isteyeceksiniz ama ben size bunu pek tavsiye etmem. Kalıcılık arttıkça sorun çıkma olasılığı da artıyor. Özellikle çok uzun kalıcılığı olan dolgu maddelerinde ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz.”
Dolgu Maddelerinin kalıcılık süresi ve sınıflandırılması
Estetikte kullanılan dolgu maddelerinin sınıflandırmasını yapan ve kalıcılık sürelerini değerlendiren Tuncel; “Estetik dolgu maddelerinin bir çok sınıflandırması yapılabilir. Bunlar yapıldığı yere göre yanak dolguları, yüz dolguları, dudak dolguları, göz altı dolguları(ışık dolgusu), göz çevresi kırışıklık dolguları, derin ve hacim yaratan dolgular, çapraz bağsız dolgular (IAL sistem gençlik aşısı, teosyal redencity) gibi.
Yine estetik dolgu maddeleri kalıcılık sürelerine göre de sınıflandırılmaktadır. Diyen Tuncay; Estetik dolgu malzemelerini kalıcılık sürelerine göre ise; Kalıcı olmayan dolgu maddeleri, Yarı kalıcı dolgu maddeleri, Kalıcı dolgu maddeleri olarak sıralayabiliriz. “dedi.
Merak edilen sorular
Dolgu Maddeleri ile ilgili olarak en fazla merak konu ve sorulan sorular hakkında da açıklama yapan Dr. Nihan Tuncel; “Kullanılan maddenin özelliğine göre hyalüronik asit içeren preparatlarda 6-12 ay, Poly L Laktik asit içeren uygulamalarda 1-2 sene, Hidroksi apatit içeren preparatlarda 3 yıl, kalıcı dolgularda ise ömür boyu devam eder. Dolgu madde uygulamaları 15 – 30 dakika sürer. Uygulama sırasında kişiyi rahatsız edecek bir ağrı oluşmaz, istenilirse uygulamadan 30-60 dakika önce uyuşturucu krem sürülebilir, bazı uygulamalarda lokal anestezi yapılabilir.
Uygulama bir enjeksiyon yöntemi ile yapıldığından çok hafif bir şişlik olabilir, sonrasında buz uygulamak faydalı olacaktır. Özellikle dudak enjeksiyonlarında şişlik biraz daha fazla olacaktır. Uygulama herhangi bir zamanda, öğle arasında yapılabilir, sonrasında rahatlıkla işinize geri dönebilirsiniz. “şeklinde konuştu.
Kanülle Dolgu Uygulaması
Tuncel, son dönemlerde en çok merak edilen dolgu uygulaması olan Kanülle Dolgu Uygulaması konusunda ve dolgu uygulaması ücretleri hakkında sözlerine şunları ekledi:
“Dolgu maddesi uygulanırken genellikle iğneler kullanılır. Bu iğneler son derece ince olmakla birlikte bazen hassas ciltlere sahip hastalarda morarma yapabilmektedir. İşte bu durumdan kaçınmak amacıyla iğne kadar ince ancak ucu sivri olmayan kanül denilen uçlarlada dolgu uygulaması yapılmaktadır. Bu sayede şişlik ve morluk oluşmamaktadır.
Dolgu fiyatları kullanılan dolgu maddesinin türüne, markasına, süresine, kaç adet kullanılacağına ve uygulama yapılan yerine göre değişmektedir. Bazen bir dolgu yetebileceği gibi durumunuza göre daha çok sayıda dolgu maddesine ihtiyaç olabilir. Bu durumda fiyat ücret değişecektir. Bunun için muayene olmanız gerekmektedir.”
Dolgu maddeleri nerelerde kullanıyor
Dolgu maddelerinin kullanım alanları ise şöyle: Burun kenarından aşağı inen çizgiler (Nazolabial Çizgiler) -Burun ile ağız arasındaki çizgiler (Philtral Çizgiler) -Dudak dolgunlaştırılması -Dudaklar etrafındaki radial çizgiler -Göz çevresindeki kırışıklıklar -Alındaki çizgiler -Akne izleri -Kaza veya travma sonucu oluşan deformiteler -Yanak ve elmacık kemiği dolgunlaştırmak -Vücuttaki bazı asimetrilerin düzeltilmesinde.