Yaklaşık 400 bin zeytin ağacı varlığı ve 250 milyon TL’lik ekonomik katkısı bulunan zeytin ürünün fabrikalarda bekleme esnasında kayba uğramaması için fabrikalarda kasa dağıtımları sürüyor.
Muğla ekonomisine önemli bir katkı sağlayan zeytin üreticilerinin yağ sıkımı öncesi fabrikada bekleme esnasında iyi havalanması, danelerin ezilmeden ve bozulmadan korunması ve keten çuvallara göre daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlayan zeytin toplama kasaları Merkez İlçede faaliyet gösteren zeytinyağı tesis sahiplerine dağıtıldı.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, kaliteli ve doğrudan tüketime uygun naturel zeytinyağının kaliteli zeytinden elde edilmesi için meyve nitelikleri üzerine etki eden her türlü olumsuz faktörün yağ üzerinde aynı etkiyi gösterdiğini açıkladı. Meyve kalitesi üzerine ekolojik faktörler, çeşit, bakım, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasat teknikleri gibi hususlar etki yaptığı açıklandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, “Hasat edilen zeytinlerin nakliyesinde genel olarak küfeler, jüt veya naylon çuvallar kullanılmaktadır. Küfeler, jüt veya naylon çuvallar kullanıldığında zeytin tanesi hırpalanmakta, ezilmekte, tanelerin kızışmasına neden olmakta ve mikrobiyal faaliyeti hızlandırmaktadır. Bu durum tat ve lezzet kusurlu, yüksek asitli zeytinyağlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu amaçla yağ fabrikalarının kasa edinmelerinin sağlanması, bu kasaları sahiplenmesi, üreticilerin kullanımına sunması ve kullanım ile ilgili sirkülasyonun sağlanması için İl Müdürlüğümüzce %50 hibe desteği verilmiştir. Hasat edilen zeytinlerin kasalarla naklini gerçekleştirmek ve teşvik etmek için Muğla merkezde bulunan 6 adet yağ fabrikasının ilk etapta 500’er adet kasa edinmeleri ve üreticilere depozito karşılığı kullanımına sunmaları sağlandı” dedi.