Ulusal Medikal Kurtarma ve AFAD ekiplerinin ortaklaşa olarak düzenledikleri tatbikat gerçeğini aratmazken, tatbikatta göçük altında kalan 10 kurtarılması canlandırıldı. Haber Merkezi
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve Afet Acil Durum (AFAD) ekipleri tarafından Yılanlı Dağında tatbikat yapıldı.
Tamamen gönüllülerden oluşan UMKE ekipleri senaryo gereği, Yılanlı Dağı Orman İşletme Şefliği lojmanlarında 7 şiddetindeki deprem sonrası binada göçük meydana geldiği ve göçük altında 10 kişinin bulunduğu ihbarı ile kurtarma çalışması başlattı. 37 kişinin katıldığı tatbikatta önce AFAD ekipleri göçük meydana gelen binanın etrafında güvenlik önlemi aldı. Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri göçük altında kalan yaralılara müdahale etti. Yeşil, sarı, kırmızı ve siyah kodları ile öncelik sırasına göre yaralıların ilk tedavileri yapıldı. Göçük altında kalan ve durumu iyi olanlara en son müdahale edilirken, kırmızı kod ile adlandırılan ve durumu acil olanlar ilk müdahalenin ardından göçük altından UMKE ekipleri tarafından çıkarılarak açık alandaki tedavilerinin ardından ambulansla sağlık kuruluşlarına sevk edildi.
Senaryo gereği tatbikat esnasında göçük altında kalanlardan birinin yabancı uyruklu olduğu ve yabancı uyruklu vatandaşın yakınlarının göçük altına girmek istemesi senaryolaştırıldı. Ekiplerin yetersiz kalması nedeniyle afet bölgesine yeni ekip sevk edilirken, yine senaryo gereği göçük altında kalanlardan bir vatandaş yapılan tedaviye cevap vermeyerek hayatını kaybetti.
Muğla Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, bugün 2014 yılının ilk tatbikatını yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Senaryo gereği 7 şiddetinde meydana gelen bir deprem sonrası Yılanlı Orman İşletmesinin lojmanlarının yıkılması sonrası göçük altında 10 yaralı olduğu ihbarı yapıldı. Önce AFAD ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Senaryo gereği yaralılara müdahale esnasında önceliği olan hastalara kırmızı, sarı, yeşil ve siyah kodları ile öncelik sırasına göre müdahale edildi. Kırmızı kod ile adlandırılan öncelikli hastalara ilk müdahale yapılarak göçük altından çıkarıldılar ve ambulanslara teslim edildiler." UMKE'nin Türkiye genelinde yaklaşık 5 bin kişilik gönüllü bir ordu olduğunu anlatan Tekin, şunları söyledi: "Bu arkadaşlarımız gönüllü çalışıyor. Dünyada Sağlık Bakanlığı bünyesinde gönüllü çalışan tek sağlık ekibidir. 37 kişi ile tatbikatı yaptık. UMKE ekibimiz 31 kişilik yeni katılımla sayı 79’a yükseldi. UMKE ekibimizin görevi yaralıları en güvenli bir şekilde olay yerinden alıp sağlık ekiplerine teslim etmektir."