Muğla Valiliğinin himayelerinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı ve MUÇEV ortaklığında hayata geçirilen doğa dostu “Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Zirai Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Projesi” kapsamında 2021 yılında 3,6 ton zirai atık toplandı.
Birçok kurum ve kuruluş iş birliğinin yanı sıra; Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, ZİMİD (Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği) üye firmalar, TİSİT (Tarım İlaçları Sanayi, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği.) üye firmalar, Ergün Enerji A.Ş, Muğla İlindeki Tarım Kredi Kooperatifleri, bitki koruma ürünü bayileri ile tedarikçileri, üretici firmaları, gübre dağıtıcıları ve üretici firmalar projeye katkı sundu.
Proje ile bitki koruma ürünü ambalaj atıkları ile gübre ambalaj atıklarının çevreye zarar vermeden toplanması ve imha edilmesi amaçlanarak, proje kapsamında kırsalda farkındalık ve eğitim çalışmaları ile konu hakkında duyarlılığın arttırılması hedeflendi.
İl genelinde farklı ve önemli 456 lokasyonda kurulu olan konteynerlerde toplanan atıklar özel araçlarla bertaraf firmalarına gönderiliyor.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce proje ile tüm ilçelerde ambalaj atıklarının toplanması konusunda, Çiftçi Eğitim ve Yayım Faaliyetleri gerçekleştirildi ve ambalaj atıklarının toplanması konusunda hedef kitle bilinçlendirildi.
Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Projesi kapsamında farklı lokasyonlara yerleştirilen konteynerlere en çok bitki koruma ve gübre ürünleri ambalaj atıklarını atan örtü altı (seracılık) tarımı ve hayvancılıkla uğraşan üreticilere, seralarda çevreye ve insan sağlığına zararı olmayan beyaz sinek ve yaprak galeri güvesi gibi zararlılarla kimyasal kullanmadan biyoteknik mücadele amacıyla kullanılmak üzere sarı yapışkan tuzak hediye edildi. Ayrıca örtüaltı sebze üretimi yapan üreticilere birer kovan bombus arısı hediye edildi.
Hayvancılıkla uğraşan üreticilere de kaliteli ve kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere bakla tohumu ve hayvan refahı, sağlığı, beslemesinde kullanılan suluklar hediye olarak verildi.
Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın tarım ve turizmde ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu ifade ederek, Muğla’da doğal hayatın ve çevrenin korunması ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmanın sorumluluğu ile hayata geçirilen projenin önemine değindi. Projenin turizme ve çiftçi gelirlerine de katkı sunduğunu belirtti.