Muğla’nın Menteşe ilçesi Tarihi Arasta bölgesinde Afyon Lokantası olarak bilinen Seher Lokantası sahibi Mustafa Kartal, 37 yıldır tek başına Muğla’ya hizmet veriyor. 1968 yılında Afyon’dan Muğla’ya gelerek Çınar Restoran’da çırak olarak bu işe başlayan Mustafa Kartal, 1983 yılından beri de Seher Lokantası’nı işletiyor. Artık hiçbir meslekte eleman yetişmediğini vurgulayan lokantacı Mustafa Kartal, tek başına çalışmaktan memnun olduğunu dile getirdi.
Günde 10 çeşit yemek çıkardığını söyleyen Seher Lokantası sahibi Mustafa Kartal ile röportajımız şu şekilde:
-Sizi tanıyabilir miyiz?
1953 Afyon doğumlu Mustafa Kartal ben.
-Muğla’nın en eski esnaflarından birisiniz. Bu işe ne zaman ve nasıl başladınız?
1968 yılında Afyon’dan Muğla’ya gelerek Çınar Restoranda çırak olarak başladım. İlk Ustam Mümin Öztürk 1970’de kapattı eniştesi Emin Aslan’a devretti. Emin Aslan, Mehmet Türel, Ahmet Öztürk bu üçü orada ortak olarak işletmeye devam ettiler. Bende onların yanında çırak olarak çalışmaya başladım. 1971 senesinde Çınar Restoranda ustalığa başladım. 1971’den 1973’e kadar usta olarak oranın yemeklerini sıcak ve soğuk çeşitler üzerine tatlı üzerine ben yaptım. O dönemde çıraklar vardı benim yanımda. Ben yetiştikten sonra bende çırak yetiştirdim. 1973 senesinde askere gittim. Askerden dönükten sonra İzmir ve Kuşadası’nda çalıştım. Ama Muğla’yı sevdiğim için oralarda yapamadım. Muğla’ya döndüm tekrar. 1982’ye kadar Çınar Restoranın ustası olarak çalıştım. Bu kendi dükkânımı da 1982’nin sonunda açtım. Hala Muğla’ya döner ve sulu yemek üzerinden hizmet veriyorum.
-Kaç yıldır bu mesleği sürdürüyorsunuz?
Çıraklıktan bu yana 51 seneyi devirdim diyebilirim. 1983’den şimdiye kadar buradayım.
-Lokantanız isim olarak “Afyonlu Lokantası” olarak biliniyor. Ama aslında “Seher Lokantası.” Bunun sebebi nedir?
Buranın adı aslında Seher Lokantası. Ben Afyonlu olduğum için Afyonlu Lokantası olarak biliniyor. Seher adını da şöyle açıklayayım; Sabah ezanıyla açtığım için lokantamı sabahın seherinde olduğu için seher vakti diye ismini öyle koymak istedim. Yoksa bir amacı bir anlamı yok. Ama kimse Seher Lokantası olarak bilmez. Afyonlu Lokantası olarak bilir.
Kaç çeşit yemek çıkarıyorsunuz? En çok hangi yemekler tercih ediliyor?
Günlük 10 çeşit yemek çıkıyor. Kadınbudu köfte, patlıcan kebabı, Arnavut ciğeri, orman kebabı bunlar en çok tüketilenler. Perşembe günleri tandırım var, dönerim her gün var.
-Muğla’da sizi meşhur yapan şey nedir?
Beni meşhur yapan ustalarımdır. Emin usta ve Mümin ustadır. Bana emek vermeselerdi elim bu kadar lezzetli olmazdı. Bu meşhurluk Çınar Restorandan geliyor diyebiliriz.
-Yanınızda eleman yetiştiriyor musunuz? Bu mesleğin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Şu anda yanımda yetiştirdiğim bir eleman yok. Her esnafın çektiği zorluk gibi bende eleman bulmakta zorlanıyorum.
-Zor olmuyor mu elemansız tek başınıza bu işi yürütmek?
Bence daha güzel oluyor. Çünkü neden diye sorarsan eleman olduğu zaman inanıyorsun güvenin boşa çıkıyor. Bir işin lezzeti kaçıyor o zaman. Yemekleri hem kendim pişiriyorum hem de servis ediyorum müşterilerime. Tek başıma yapıyorum bu işleri. Akşamüstü saat 5 dedin mi benim yemeklerim biter. Bulamazsın yani. Yemek bitse de bitmese de ben 5’de kapatırım. Yemek kalsa bile diğer esnaf arkadaşlara dağıtır kapatır giderim.
-Pandemi sizi nasıl etkiledi?
Coronavirüs dönemi tüm esnafı olduğu gibi bizi de kötü etkiledi. Şimdilerde yavaş yavaş toparlamaya başladık. Umarım ikinci dalga gelmez. Vaka sayıları artmaya başladı. Bir daha aynı şeyleri yaşarsak ilk zamankinden daha kötü olur. Bizim gibi küçük esnaflar zor durumda.
-Röportajımıza eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Muğla’ya hizmet vermekten mutluyum. Beni tanıyan tanımayan herkesi lokantama beklerim.