İnsan, Allah'ın, en güzel şekilde yarattığı, bilgi ile donattığı, sayısız nimetler sunduğu ve daha birçok özellikle diğer varlıklara üstün kıldığı bir varlıktır. (Bk.Tin, 95/4; ibrahim, 14/34)
İnsana sayısız nimeti, iyilik ve güzelliği ikram eden Allah Teâlâ, insandan; bunların kadir ve kıymetinin bilinmesini, verdiği ilâhî emanetlerin iyi kullanılmasını ve ömrün verimli bir biçimde değerlendirilmesini istemiştir. Bu nimetlerin hiç birinin tehlikeye atılmamasını ve zayi edilmemesini emretmiş (Bakara, 2/195), ömür boyunca sahip olunacak maddî ve manevî imkânların hoyratça kullanılmamasını ve israf edilmemesini tembihlemiştir (A'râf, 7/31).
İslâm’ın korumak istediği beş husus bulunmaktadır. Bunlar, dinin, aklın, neslin, nefsin ve malın korunması şeklinde sıralanabilir.Uyuşturucu ve alkol, bu beş esasın hepsine birden aykırı düşen fevkalade zararlı ve toplum için felâket hazırlayan bir afettir.
Islâm, ayrıca insan sağlığı için zararlı olan her şeye karşıdır. Alkol ve uyuşturucu maddeler de bu kapsam içerisinde yer almaktadır. Islâm’ın bu tür maddeleri yasaklaması insan sağlığını ön planda tutmasından kaynaklanmaktadır, insan, sağlığın kıymetini bilmek durumundadır, Hz. Peygamber (s.a.s); "İnsanların sahip oldukları, fakat çoklarının kıymetini takdir edemeyip aldandıkları iki nimet vardır: Sıhhat ve boş vakit." (Buharî, "Rikak", 1; ibn Mâce, "Zühd", 15) diyerek sağlığa ne derece önem verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Alkol ve Uyuşturucu kullanmak, insana Yüce Allah’ın verdiği en büyük nimet olan aklı yok etmekte, ruh sağlığını bozrak düşünme kabiliyetini zayıflatmakta ve insanı ne yaptığını bilemez hale getirmektedir. Aklını gereği gibi kullanamayan bir kimse hem Allah’a hem de diğer insanlara karşı sorumluluklarını yerine getiremez. Bunun yanında alkol ve uyuşturucu maddelerin fizikî, maddî ve sosyal açıdan da zararlarından söz etmek mümkündür.
Alkol ve Uyuşturucunun verdiği etki sonucu şuurunu yitiren bir kimse, istenmeyen ve başkalarına zarar verici her türlü kötülüğü yapabilir. Nitekim sarhoş kimselerin yaptığı trafik kazalarındaki hızlı artış, yaralama ve öldürmeler, aile kavgaları ve bunun sonucu olarak çocukların ihmal edilmesi, içki içen kimselerin servetini içki masalarında tüketmesi ve diğer insanlara muhtaç duruma düşmesi içkinin sebep olduğu kötülüklerden sadece bazılarıdır.
Rahmet dini olan İslâm, insanların dünya ve âhiret mutluluğunu, onları kötülüklerden uzaklaştırmayı hedeflediğinden, kişinin aklında, malında, sosyal itibar ve konumunda büyük zararlara, yıkımlara yol açan içkiyi kesin bir dille yasaklamıştır. Bu kötülüğe karşı vereceği mücadelede de insana büyük bir destek vermiş, aklı ve ruhî dengeyi bozan, sarhoşluk veren ve sinir sistemini alt üst eden içkiyi haram kılmıştır. Bu konuda Kur'an'da şöyle buyurulmaktadır:
"Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?" (Mâide, 5/90-91)
Sevgili Peygamberimiz de içkinin birçok sorunu beraberinde getirdiğini; "İçkiden uzak durun, içki, bütün kötülüklerin anasıdır." fNesâi, "Eşribe", 44), 'İçki her kötülüğün anahtarıdır." (İbn Mâce, "Eşribe", 1) sözleriyle ifade etmiş; "Her sarhoşluk veren şey hamrdır (şarap), her hamr da haramdır." (Buhârî, "Edeb", 80; Müslim, "Eşribe", 73), "Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır." (Tirmizî, "Eşribe", 3; Ebû Dâvûd, "Eşribe", 5) sözleriyle bu yasağın özü ve kapsamı konusuna açıklık getirmiştir.
Alkol ve Uyuşturucu kullanımı insanların geleceğini tehdit eden, aileleri yıkan, mutsuzluklara ve intiharlara sebep olan toplumsal bir problemdir.
Bütün emirlerinde insanlığın yararını gözeten İslâm’ın amacı sağlıklı, dengeli, aklını çalıştıran ve insanlığa yararlı bireylerin yetişmesidir, insana her yönden zarar verici özelliği olan alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, böyle bir amacın gerçekleştirilmesinin önünde büyük bir engel oluşturmaktadır.
Allah (c.c.), insanların mutluluğuna ve saadetine vesile olan şeyleri emretmiş, tehlikeli ve zararlı olanları da yasaklamıştır. İnsanların kendilerini tehlikeye atmamalarını, kendilerine zarar verecek şeylerden uzak durmalarını emretmiştir.
Durmuş Ali ÇETMİ
Yatağan İlçe Müftüsü