SİNEM KARAKAYA-
Muğla Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Serkan Alpözen, Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla açıklama yaparak, veteriner hekimlerin hayvan hastalıklarıyla mücadelesine dikkat çekti. Alpözen, “Birlikte yaşamayı öğrenmemiz gereken bu canlıların sokaklarda güvenli ve sağlıklı yaşamaları için biz veteriner hekimler görevdeyiz. Ancak belediyelerde taşeron kapsamında çalıştırılan ve hak ettikleri ücreti alamayan yine biz veteriner hekimleriz” dedi.
Başkanı Serkan Alpözen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bir yapboz düşünün, doğrudan veya dolaylı olarak birbiriyle ilişkili olan binlerce parçası olan. İnsan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği gibi çok önemli dört ana parçası olan bir yapboz. Ancak bu yapbozun en önemli parçası merkezde duran parça. İşte Veteriner Hekimlik mesleği o yapbozun merkezinde duran parçadır. İnsan sağlığının, hayvan sağlığının, gıda güvenliğinin ve çevre sağlığının birbirleriyle olan bağlantısını sağlar. Hayvan sağlığının sürdürülebilirliği ve zoonozlarla mücadele Veteriner Hekimlerle sağlanmaktadır. Güvenilir hayvansal gıdanın nihai tüketiciye ulaşması, çiftlikten sofraya kadar olan bütün kritik kontrol noktalarında Veteriner Hekimlerin mücadele etmesiyle sağlanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Yozgat’ta şehit edilen meslektaşımız Volkan Lale bu uğurda hayatını kaybetmiştir.”
“HAYVANSEVERLERLE UĞRAŞMAK ZORUNDA KALAN YİNE MESLEKTAŞLARIMIZ OLUYOR”
Veteriner hekimlerin hak ettiği ücreti alamadığını söyleyen Alpözen, “Besin hijyeni, temiz içme suyu sağlanması, vektör kontrolü, barınak hijyeni, artık ve atıkları değerlendirilmesi gibi birçok konuda görev alarak çevre sağlığının kontrolünde de Veteriner Hekimler mücadele göstermektedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşılaması için köylere giden meslektaşlarımıza usulsüz işlem yapması için baskı yapan hayvan sahipleri, tüketimine izin vermediği et için fiziki saldırıda bulunan kasaplar, kliniklerimizde kırıp döken bağıran çağıran sözde hayvanseverlerle uğraşmak zorunda kalan yine meslektaşlarımız oluyor. Birçok belediyenin en büyük sorunu sokak hayvanları. Birlikte yaşamayı öğrenmemiz gereken bu canlıların sokaklarda güvenli ve sağlıklı yaşamaları için kısırlaştırılması, parazit mücadelelerinin yapılması ve aşılamalarının yapılması için yine biz veteriner hekimler görevdeyiz. Ancak belediyelerde taşeron kapsamında çalıştırılan ve hak ettikleri ücreti alamayan yine biz veteriner hekimleriz.”
“YIPRANMA PAYININ HAK GÖRÜLMEMESİ, MESLEĞİMİZİN MÜCADELE GÜCÜNÜ AZALTMAKTADIR”
Alpözen, “Hayvan sağlığının, çevre sağlığının ve güvenli gıdanın sağlanmasıyla insan sağlığına dolaylı olarak fayda sağlanmasının yanında insan sağlığına direkt fayda sağlayan aşıların üretiminde Veteriner Hekimler mücadele vermektedir. Yerli ve milli aşımız Turkovac’ı üreten ekibin başında Veteriner hekim hocamız Prof. Dr. Aykut Özdarendeli vardır. Bu kadar büyük mücadeleler veren meslek grubunun sağlık sınıfında sayılmaması, sağlıkta şiddet yasasında yerini almaması ve yıpranma payının hak görülmemesi, Veteriner Hekimlik mesleğinin mücadele gücünü azaltmaktadır. Elbet bir gün mesleğimizin hak ettiği değeri göreceğini ve bu şekilde yapbozun en önemli parçaları için daha etkin mücadele gücümüzün artacağı günleri umut ederek bütün meslektaşlarımızın Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutluyoruz” diye konuştu.