Havaların soğuması ile birlikte özellikle çocuklarda çok sık görülen influenza, halk dilinde belirtmek gerekirse grip vakaları artış gösteriyor. Beklenenin üzerinde vaka sayıları olduğunu belirten Muğla Yücelen Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) Dr. Hasan Tekkuş, İnfluenza hakkında bilgilendirmede bulundu.
İŞTE İNFLUENZA İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER…
BU DÖNEM TÜM TÜRKİYE'DE OLDUĞU GİBİ MUĞLA'DA DA HASTANELERDE AYAKTA TEDAVİ VE YATIŞLARDA SIKLIKLA İNFLUENZA TEŞHİSİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ. İNFLUENZA NEDİR? YENİ BİR PANDEMİK DURUM SÖZ KONUSU MUDUR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
İnfluenza ülkemizde “grip” olarak da adlandırılan akut viral bir enfeksiyondur. Kış mevsiminde, soğuklarda gözlenenin ismi “mevsimsel grip” iken beklenmedik zamanda çıkan, daha önce hiç bilinmeyen bir virüs tipi ve dünyanın farklı coğrafyalarında yaygın hastalık meydana getirirse de “pandemik influenza” olarak bilinir. Pandemik influenza tehlikeli olandır, zira yeni bir virüsle olmaktadır. Ateş, titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı,hapşırma,baş dönmesi, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, ishal ve nadiren kusma görülebilir. Bir de sorunu olan, kronik hastalıkları olanlarda hastaneye yatışlara neden olabilmektedir.
HASTALIĞIN SIK GÖRÜLDÜĞÜ YAŞ ARALIĞI VE RİSK GRUPLARI HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?
Kreş çocukları, okul çocukları hastalığın sık görüldüğü yaş gruplarıdır.2 yaş altı, 6 ay-18 yaş arasında uzun süre aspirin kullanması gerekenler,şeker hastalığı ve metabolik hastalığı olanlar,kronik böbrek,kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar, astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar,yurtlarda kalanlar,aşırı kilolu olanlar,bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar(kronik kan hastalığı olanlar,kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar) risk gruplarının oluştururlar.
TANI NASIL KONULUYOR?
Burun sürüntüsünden yapılacak basit bir test ile tanı doğrulanabilirse de testin negatif kalması hastalığı dışlamaz. Gerekli vakalarda daha detaylı testler uygulanabilir.
İYİLEŞME SÜRECİ NASIL GELİŞİYOR?
Çoğu hasta tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir ancak risk grubundaki çocuklarda hastalık ciddi ve ağır seyredebilir,bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde ( hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında) hekime başvurmalı ve antiviral tedavi almalıdır.
Hastalık 7-10 gün kadar sürer ateşi 5-7 gün devam edebilir. Öksürük genelde ilerleyen günlerde başlar 1-2 hafta sürebilir. Ateş düşürücüler, istirahat önemlidir. İlaçlar bazı bulguları hafifletebilir ancak hastalığın süresini kısaltmaz, hastaneye olan yatışları önlemez.
GRİPLER GENELDE BULAŞICI HASTALIKLARDIR. PANDEMİK İNFLUENZADA BULAŞMA NASIL OLUYOR?
Bulaşma solunum yolundan damlacık yoluyla ve eller ile olmaktadır. Öksürme ve hapşırmayla etrafa influenza virüsü içeren milyonlarca damlacık dağılır, bu damlacıkların enfekte bireylerin 1-2 metre uzağına kadar yayılabildiği gösterilmiştir. Eller de damlacıkların bulunduğu yüzeylere temas edip ardından yüze dokunarak virüs alınabilir. İlk 24 saat içinde bulgular gelişir. Bulaşmaları önleyebilmek için hasta olan çocuk ateşli olduğu dönemde kreşe veya okula gönderilmemelidir.
BU KONUDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Korunmada etkili yöntemler ellerin sık yıkanması, maske takılması, evlerimizin yeterince havalandırılması,hijyene dikkat edilmesidir. Beslenmenin desteklenmesi ve özellikle anne sütünün sürdürülmesi önemlidir. Bebeklerde en faydalı şeylerden biri onu emzirmeye devam etmektir. Bebekler hasta olduklarında daha çok sıvıya ihtiyaç duyarlar. Anne sütü diğer sıvı gıdalardan daha çok faydalıdır. Ememeyecek kadar hastaysa muhakkak doktora başvurulmalıdır. Annelerin hasta olması emzirmeye engel teşkil etmez,hasta annemizin mutlaka emzirirken maske takması ve bebeğin öpülmemesi gerekir. Vücudumuzun virüslere karşı mücadelesinde bağışıklığımızı güçlendirmemize bazı önlemler yardımcı olurlar. Çocuklarda D vitamini desteğinin yapılması, A ve B kompleks vitaminlerin kullanılması, beslenme sorunu olan çocuklarda çinko desteği verilmesi, eksik ise çocukluk aşılarının tamamlanması önem taşır. Demir eksikliği olan çocuklarda da demir desteği bağışıklık için önemlidir.
GRİPTEN KORUNMADA AŞININ YERİ VE ÖNEMİ SİZCE NEDİR?
Gripten korunmada en etkin yol aşının yapılmasıdır. Grip aşısı 6-8 ay koruyucudur. Ekim kasım ayları aşı zamanı için en uygun aylardır. Ancak mart ayına kadar aşı uygulaması yapılabilir. Aşı 6.aydan sonra uygulanabilir.9 yaşına kadar olan çocuklarda ilk kez uygulanacaksa 4 hafta arayla iki doz şeklinde yapılır. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır.