İYİ Parti Muğla İl Başkanı Davut Cumhur Akmeşe, Muğla’da çıkan yangınlar nedeniyle bölgede yaşayan arıcıların büyük bir zarara uğradığını ve bu nedenle başka illerden gelecek gezgin arıcılara yetersiz duruma düşmüş, bal üretim sahalarında konaklama izni verilmemesi amacıyla Muğla Valiliğine başvuruda bulundu.
Sinem Karakaya
14 gün boyunca yangın felaketi yaşanan Muğla’da yüzbinlerce Kızılçam, Zeytin, Defne, Keçiboynuzu ve benzeri ağaçların yanı sıra, ormanda yaşayan canlılar, endemik bitki türleri de zarar görerek, ekosistem zarar gördü. Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90’ını sağlayan Muğla’da, arıcılar da zarara uğradı.
İYİ Parti Muğla İl Başkanı Davut Cumhur Akmeşe, bölgede yaşayan arıcıların büyük bir zarara uğradığını ve bu nedenle başka illerden gelecek gezgin arıcılara yetersiz duruma düşmüş, bal üretim sahalarında konaklama izni verilmemesi amacıyla Muğla Valiliğine başvuruda bulundu.
“BAL ÜRETİMİ AĞIR BİR DARBE ALMIŞTIR”
Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlimiz Marmaris ilçesi Armutalan Mahallesi'nde 28 Temmuz 2021 Tarihinde başlayan, Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Menteşe, Köyceğiz, Seydikemer ve Fethiye ilçelerimizin çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan, tarihimizin en büyük orman yangınları 15 gündür etkisini sürdürmüş, tahminen 70.000 hektarlık ormanımızın yok olmasına neden olmuştur. Bu yangınlarda yüzbinlerce Kızılçam, Zeytin, Defne, Keçiboynuzu ve benzeri ağaçlarımızın yanı sıra, ormanda yaşayan canlılar, endemik bitki türleri de zarar görerek, ekosistem bir bütün olarak zarar görerek, geleceğimizi de yok etmiştir. İlimizde 5.500 ailenin 1.000.000 adet kovanla en büyük geçim kaynağı olan arıcılık, çam balı üretimi büyük bir darbe almıştır. Yanan ağaçlarda bulunan ve çam balı üretiminde aracı, endemik bir tür olan başta çam böcelerinin de yanması ile önümüzdeki 30 yıl boyunca çam balı rekoltesinin düşük olacağı öngörülmektedir. Dünyadaki çam balı üretiminin %90’ını sağlayan Muğla’daki üreticilerimize destek olmak adına en acil olarak alınması gereken önlem, şu an çam balı üretimi için mevsim gereği ilimiz dışındaki yaylalara giden, Eylül ayı itibariyle geri dönecek olan üreticilerimiz dışında başka illerden gelecek olan arı üreticileri için bir kısıtlama getirilmesidir.”
“PARTİMİZ BU KONUDA HASSAS”
Açıklamanın devamında ise, “İlimizde çam balı üretimi sahaları başta Marmaris ilçemiz olmak üzere diğer ilçelerimizde de artık yeterli değildir. Bunun yanında İlimiz bal üreticilerinin yer yer evleri, sebze meyve bahçeleri ve hayvanlarının da yanması sonucunda yaşadıkları mağduriyeti de dikkate alırsak; 5.500 çam balı üreticimizin daha fazla mağdur olmasını önleyebilmek için ilimize başka illerden gelen bal üreticilerine yetersiz duruma düşmüş, bal üretim sahalarında konaklama izni verilmemesini talep etmekteyiz. Partimizin bu konudaki hassasiyetini gösteren başvurumuzu Muğla Valilik Makamına iletmiş bulunmaktayız” denildi.