Menteşe’ nin yeme içme bakımından pahalı bir kent olmadığını söyleyen Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Ev fiyatları ve ev kiraları bakımından evet, pahalı bir kent! Dışardan gelip pahalı diyenler var. Kentimizin etrafı orman ve hazine arazisi kapsamında! Planladığımız 700 dönümlük bir hazine arazisine, içinde çam ağaçları var diye muhalefetlik edildi ve Muğla’nın geleceği ile oynandı!” açıklamasını yaptı.
Röportaj: Tülay SÜKÜN
Bir Muğla Yaşayanı olarak hepimiz, Muğla’nın Merkezi Menteşe’de diğer insanların yaşadığı sorunları birebir bilip yaşayan, çözüm arayan, gerekli ilgiyi göremeyince de seçilmiş yöneticilere kızma hakkını kendinde bulabilen kişileriz.
Madalyonun diğer tarafında olan seçilmiş yönetici için durum nasıl acaba? O, kendinde hangi hakları görüyor? ‘Seçildiğime göre her şeyi ben bilirim!’ mi diyor yoksa yetki alanları çerçevesinde çözüm bulmak istediği sorunlara karşı, kent yaşayanlarının arasına karışıp, dayanışma sergileme girişimleri sonuç buluyor mu? Kısaca seçilmiş yöneticiler, seçenler tarafından anlaşılabiliyor mu?
Seçilmiş yöneticiler, mücadele verdikleri siyasi alan dışında başka hiç mi bir sorunla karşılaşmıyor? Onlar için yaşam güllük gülistanlık mı?
Bu soruların karşılığını öğrenebilmek adına, gün geçtikçe büyüyen, gelişip değişen Muğla’ nın Merkez İlçesi Menteşe’ nin seçilmiş Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ ün kapısını çaldım. Bana bu kapının açılmasında katkı sağlayan, değerli, herkese karşı iyi niyetli ve güzel bir insan olarak önemseyip saygı duyduğum, Menteşe Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hatice Karaca’ ya teşekkürlerimi sunuyorum.
Makamında röportaj gerçekleştirdiğim Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise başkan olarak yaşadığı sorunlar karşısında, çoğumuzun bildiği gibi her zamanki güler yüzlü doğal haliyle içten bir profil çizerken, sorularımın dışında söylemek istedikleri olduğunu da anlamamı sağladı…
Belediye Başkanı’ nın halkın derdine dermen olma, sorunlarına çözüm bulma, yaşam kalitesini yükseltme, sıkıntıları giderme gibi bir misyon üstlendiğini hatırlatan Menteşe Belediye Başkanı Gümüş, kendisinin, medeni bir kent için güvenle yürünecek yol, içilecek temiz su, sağlıklı gıda üretim ve satış ortamları yaratma çabasında olduğunu vurguladı.
*Bir belediye başkanı olarak, ne gibi sorunlarla iç içesiniz?
***Menteşe, şehir olarak oldukça büyüdü. Yüz ölçümü olarak 1670 km karelik bir alanda, 48 tane kırsal köyümüz var. Kuzeyde Aydın – Denizli İl sınırına kadar 60, güneyde de Akbük’ e kadar 60 kilometre uzaklıkta yaşam sürdürülen bir alanı yönetmek, kolay değil! Üstelik kuzeyde bulunan Yörük Köylerimiz, kendi içinde neredeyse üç kilometre uzaklığa kadar üçe, dörde bölünmüş durumda! Hepsi hizmet bekliyor. Alt yapı, en büyük sıkıntımız! Yol bağlantılarını sağlamak için sürekli çalışıyoruz.
*Başkan olarak yaşadığınız en büyük sorun, köylerin uzak aralıklarla bölünmüş olması mı?
***Ayrıca büyük yüz ölçümün dağlık olması! Bir köyün, birbirine uzak, çok fazla sayıda kırsal mahallesi var. Belediye olarak yeni bir kredi kullandık. Fen işlerinin temizlik, park ve bahçe işlerinde kullanması için iş makineleri aldık. Menteşe’ de 30 haneli ama üç mahalleli köylerime de hizmet götürmek zorundayım.
Temizlik araçlarımıza üç yeni çöp kamyonu, sulama tankerleri ile belediyemiz için bir milyon, 750 bin liraya 3. Greyderi aldık. Kırsal kesimde zeytincilik, bağ- bahçe gibi tarım ve hayvancılığı destekleyip, köylü köyünde kalsın, çiftçilikle kendi ekonomisini geliştirsin düşüncesindeyiz. Şehir Merkezimiz’ de ise Karabağlar Yaylası ile yan yanayız. Karabağlar’ da köylü ürün üretiyor. Kentinde çiftçilik yapılan başka bir kentimiz daha yoktur! Perşembe Pazarı dışında da ürettiğini birinci elden tüketiciye satabilsin diye kendilerine yer gösterdik. Domates, biber, salatalık ve benzeri en taze ürünleri, en uygun fiyata aracısız ve komisyoncu olmadan tüketime sunuyorlar. Doğal Sit alanı olan Karabağlar’ ın 1500 hektarlık alanından greyderimiz hiç çıkmıyor. Doğasının ve dar yollarının genişletilmeyip, korunmasını savunuyorum. Yaz aylarında insanların gidip, kışlıklarını hazırladığı bir bölgedir Karabağlar. Benim de orada bir yerim var ve yazın hiç merkeze gelmek istemem.
Pandemi döneminde Muğla’ ya rağbet arttı ve göç almaya başladık. Karabağlar’ a yazlıkçılar için tek katta 80, iki katta 120 metrekareyi aşmayan evler yapılmaya başlandı. Gelin, yerleşin deniliyor ama Muğla’ da ev fiyatları yüzde 40-50 artarken, bahçeli ev fiyatları iki katına çıktı.
*Merkezde şu andaki nüfus kaç oldu? Hangi ihtiyaçlar var?
***Menteşe’ de 115 bin civarında bir nüfus var. Üniversitedeki 45 bin öğrencinin, beş bini bu nüfusa dâhil! Yerleşim yerimiz, Kötekli, Yeniköy, Düğerek, Ortaköy, Gülağzı, Doğanköy, Yenice, Akçaova, Yeşilyurt ve Bayır’ a doğru yatay olarak genişledi ve artık neredeyse köylerimizle birleşmeye başladık. Bahçeli iki katlı evler için alt yapı, yeşil alan, çocuk parkı, çok amaçlı salonlarda düğün, mevlit, pazaryeri şeklinde kullanılmak üzere yapı çalışmalarımız oldu. İlk dönemimizde 24 çok amaçlı salon yapmıştık, şimdi dört tanesini daha bitirdik. İki salonun inşaatı halen devam ediyor. Bir sene içinde salonu olmayan mahallemiz, köyümüz kalmayacak!
Muğla Büyükşehir Belediyesi’ nin de altyapı, içme suyu, su kanalı, yol ve bisiklet yolları ile büyük çaplı, Muğla’ya yakışan yatırımları var. Doğalgaz altyapısında, elektriklerin yer altına alınmasında AYDEM, telefon hatlarında da TELEKOM ile koordineli çalışılıyor. Tamamlanan mahallelerde ihaleye çıkıp, kentsel tasarıma uygun park, peyzaj ve yol bütünleşmelerini sağlıyoruz.
*Menteşe’ de ‘Kentsel Dönüşüm’ inşaatları nasıl ilerliyor?
***Akyol civarında bulunan eski binalarda, dört milyonluk ihalemiz teslim edildi. Alt yapı çalışmalarına başlandı. Seki Başı gibi yoğun kullanılan ancak bozuk olan yollar ve ara yollarda ise peyzaj da dâhil çalışmalarımız sürüyor. Muğla’ nın 2014 Yılı’ ndan sonraki haline bakınca merkez olarak, neredeyse bir Avrupa Kenti gibi olduk. Yollarımız bittiğinde ise bir Avrupa Kenti’ nden farkımız kalmayacak!
İnsanlar boşu boşuna Muğla’ yı tercih etmiyor! Doğa ve havası dışında, Muğla çok güzel! Eski Muğla Evleri’ ni restore edip koruyor ve halkın hizmetine sunuyoruz. Eski dokusu, kültürü, kalabalık, gürültü ve stresten uzak olması, çok katlı binalarının olmaması nedeniyle Muğla tercih edilip, hızla göç alıyor. Eski Muğla’ da ise 100 yıl önceki yaşantı halen sürüyor. Yörüklerin dar sokaklı, bahçeli evlerinde hala komşuculuk yapılıyor. Pişirdikleri saç böreklerini birbirlerine ikram edip, karşılıklı muhabbetlerle eski kültür yaşatılıyor. Menteşe’ nin değişime uğramaması, asimile olmaması büyük bir özellik! Eski Muğla’ yı gezdirdiğim misafirlerim, kafalarının dinlendiğini, huzur bulduklarını söylüyor.
*Menteşe’ nin değişmesinden yana değilsiniz gibi!
***Kesinlikle öyle! Kentsel Sit Alanı, aynen kalacak, değişmeyecek! Yayla Doğal Sit Alanı, koruma altında olacak, değişmeyecek! Kent yerleşkesi, iki katlı bahçeli evlerle yatay olarak köy ve mahallelere doğru büyüsün! Tayyare Meydan’ ından giderken alışveriş merkezlerinin karşısındaki alanın planı, iki katlı bahçeli evler şeklinde onaylandı. Sanayi Sitesi ise Dirgeme Yolu’na taşınınca şehrimiz daha bir güzelleşecek!
*Menteşe’de ulaşımla ilgili şikâyetler alıyor musunuz? Menteşeli herkes kentinde, istediği yere gidip - gelebiliyor mu?
***Ulaşım işleri UKAME olarak Büyükşehir’ in yetkisinde! Ulaşım saatleri, gece son ulaşım saati, durak eksikliği sorunlarında şikâyetler alıyoruz. Bence Muğla’da toplu taşıma alışkanlığı pek oluşmadı. Otobüsler iki üç kişi ile gidip geliyor. Kötekli araçları doluyordu ama artık öğrenciler şehir merkezine pek gelmiyor. Oturduğum Menteşe konutlarının olduğu mahallede de büyük çoğunluk kendi araçlarını tercih ediyor.
*Bence bu konuda yanılıyorsunuz! Özel olarak merak ettim ve otobüs kullanıp, kenar semtlere gitmeye çalıştım. Mahallelere gidince orada bir buçuk saat araç bekleyip, dönemedim. Ya araç sayısı çok az, ya da araç saatleri çok seyrek olunca o evlerde yaşayan genç, kadın, çocuk ve orta yaş üstü kişiler çaresiz durumda! Servisler devreye giriyor. Gördüm, duydum, şahit oldum. Sürekli söylenen insanlar var. Ulaşımda, İzmir, Aydın, Denizli ve Antalya’ daki gibi bir Büyükşehir niteliği kazanamadık! Gidilince gelinemiyor, gelinince gidilemiyor! Yürüyebilen yürüyor, yürüyemeyen sokağa çıkmaktan ya korkuyor ya da söylenmeye başlıyor. Haklısınız, Menteşe bir on yıl öncesine göre gerçekten çok göç aldı ve sorunları da çok büyüdü, çözüm bekliyor!
*Menteşe Yaşayanı sizden en çok ne istiyor, bir belediye başkanı olarak aynı zamanda sizin de sorununuz olan şikâyet konusu nedir?
***Yılın başlarında yaşadığımız pandemi nedeniyle çalışılmadığı için belediyemizin gelirlerinde de düşüşler yaşandı. Önemli olmayan ihalelerimizi durdurduk. İnsanlarımızın sağlığı ve yeme içme konuları ön plana çıktı. Temizlik, hijyen ve maske ihtiyaçları için elimizden geleni yaptık ama bazen yeterli olamadı. Para ile dahi maske bulunamadığı dönemlerde, 400-500 bin maske dağıtımı yaptık. En önemli istek buydu.
Menteşe’de hiç kimse mağdur olmasın diye sıcak yemek konusunda öğrenci ve 112 Acil Çalışanları’ na il sınırlarımıza kadar yemeklerini götürdük. Sonrasında ise işsizlik had safhaya ulaştı. Köylerde yaşayıp, yazları turizmde çalışanlar, işlerine gidemedi. Tarımsal üretim, turizme destek olurken, turizm olmayınca gelirlerde düşüşler, ekonomik sıkıntılar yaşandı. Belediyemize garson, temizlik gibi alanlarda 30-40 kişi alım yapalım dediğimizde, 2000 kişinin başvuruyla karşılaştık.
Bu gün için gelirlerimiz yavaş yavaş artmaya başladı. Geçen süreçte belediyede çalıştığımız 700 kişilik emekçi arkadaşımıza 6,5 yıldır tüm maaş, ikramiye ve fazla mesai ücret ödemelerimiz, bir gün dahi gecikmedi. Her çalışanımız gününde, tıkır tıkır ücretini aldı. Her zaman çalışanlarımızın da yanında olarak hizmetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.
*Menteşe’yi pahalı bir kent olarak niteler misiniz? Şimdi ekonomi nasıl?
***Menteşe yeme içme bakımından pahalı bir kent değil! Ancak ev fiyatları ve ev kiraları bakımından evet, pahalı bir kent! Dışardan gelip, pahalı diyenler var. Kentimizin etrafı orman ve hazine arazisi kapsamında! Planladığımız 700 dönümlük bir hazine arazisine, içinde çam ağaçları var diye muhalefetlik edildi ve Muğla’nın geleceği ile oynandı! O arazi için konut ve imar planları hazırlanmıştı, tüm resmi binalar orada toplanabilir, okul, hastane, TOKİ konutları yapılabilirdi. Şimdi 150-200 dönüme düşürülen bu hazine arazisine üstlenicilerin girebilmesi adına, dört katlı bina yapımları onaylandı, bakanlıkla beraber parselasyon çalışmaları sürdürülüyor.
Muğla Merkezimiz’ e aşırı derecede kaliteli göç var ve bu da konut fiyatlarını yükseltiyor. Muğla’ nın güzelliği, hoş görüsü, rahatlığı, pandemi sonrası Muğla’ ya olan kaliteli ilgiyi arttırdı. Ev fiyatları yüksek mi, evet, gerçekten yüksek!
*Adliye Kavşağı’ nda, günlük kalabalık nedeniyle bir karmaşa yaşanıyor. O bölgeye bir çeki- düzen getirmek, yetki alanınızda mı?
***O yol Büyükşehir’ de. Şehir, noteri, bankaları, okul kursları ve restoranları ile her geçen gün aşağıya doğru kayıyor. Menteşe Merkez’de Arasta canlansın istiyorduk ama otopark kolaylığı nedeniyle insanlar ihtiyaçlarını yeni açılan bu yerlerde karşılamaya başlayınca eski esnaf, artık istediği kazancı elde edememeye başladı. Yemek yemek için bile Arasta’ ya gelinmez oldu. Bir ‘Eski Muğla ve Yeni Muğla’ gerçeğini artık kabulleneceğiz. Yeni Muğla, daha da canlanacak! Eski Garaj yerine Büyükşehir Belediye Binası düşünülüyor. Emniyet Binası’ndan alışveriş merkezlerine kadar olan bölüme yeni binalar yapılınca, şehir yoğunluğu iyice aşağıya doğru kayacak.
*Özetlersek, Menteşe Belediyesi’nin bunun dışında pek sorunu yok, her şey normal seyrinde diyebilir miyiz?
***Pandemi sürecinde ekiplerimle köylere gidip, günde beş - altı köy gezdim, notlar aldım. Aldığım notlardaki işlerin çoğu yapıldı, bitti. Köyleri yeniden ziyaret edeceğim. İşler bitince halk da memnun kalıyor. Onlarla birebiriz, yakınız, yazışmalara gerek kalmadan beraberken sorunu bana söylediklerinde, yetki bende, ekibim, elemanlarım ve iş makinelerim var. Bir haftaya kadar başlayın ve yapın diyorum, bu da vatandaşın çok hoşuna gidiyor. Hizmetten memnunlar ve bizi seviyorlar! Her gelenle görüşüyorum. Muhtarlarla ilişkilerimiz gayet iyi! Sahada 15-16 ekibim çalışıyor. Kimi tuvalet, kimi istinat duvarı, kimi düğün salonu yapıyor, kimi yol açıyor. Muhtar bana ulaşır ulaşmaz, program yapıp, hemen bir ekip gönderiyorum.