Çimento fabrikasıyla ilgili tartışmalar gündemdeki yerinin koruyor. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, youtube üzerinden yayın yapan özel bir kanalda yaptığı açıklamada, firmanın ikinci kez aldığı ÇED olumlu raporu nedeniyle eski planların Danıştay Kararıyla yasal hale geldiğini ve kanunen ruhsat vermek zorunda kaldığını kaydetti.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar verdiğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasının kurulmasına ilişkin tartışmalar gündemde yerini koruyor.
Bahattin Gümüş, youtube üzerinden yayın yapan özel bir kanalda yaptığı açıklamada, yakın bir zamanda Çimento Fabrikasına verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davanın bilirkişi keşfinin yapılacağını dile getirdi.
Mahkeme kararıyla ÇED Olumlu kararının iptali sonucunda üzerine düşen görevi yerine getirerek ruhsatı iptal edeceklerini söyleyen Başkan Gümüş, “Firma iptal olan ÇED’e karşılık 2’nci bir Çed çalışmalarına başlıyor. 2010 yılında. Eski iptal olan ÇED’in eksiklikleri tamamlanıyor ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından tekrara bu bölge için ÇED raporunu alıyor” dedi.
“EKSİKLİKLER NEDENİYLE ÇED’İN İPTAL OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Başkan Gümüş, “ÇED olumlu raporu alınınca Danıştay “ÇED olumlu” raporunu esas alarak idare mahkemesinin aldığı kararı bozuyor. Planlar Danıştay Kararıyla artık yasal hale gelmiş oluyor. Mahkeme kararıyla onaylanmış imar planı var, olumlu ÇED raporu var, firmada artık hukuki sürece göre çalışmalarına başlıyor. Gerek yatağan sınırlarında kalan bölge için gerekse Menteşe Belediyesi sınırlarında kalan bölge için imar durum belgelerini istiyor bizden. Onlara da imar planına göre imar durum belgelerine karşı belgelerini veriyoruz. Daha sonra nisan ayında proje hazırlanarak Menteşe Belediyesine sunuluyor. Bizde TMMOB’a bağlı odalarla hareket ettik. Tüm mühendis odalarına bu proje gitti. O sırada STK’larla görüştük. Mimarlar odası teknik olarak sıkıntı olmadığını fakat çevresel yönde sıkıntının olduğunu ifade ederek çekinceli raporu yazdı. 6 farklı mühendislik biriminde bu proje onaylandıktan sonra artık bize geldi. Nisan ayından Aralık ayına kadar bizde tüm teknik incelemeleri yaptık. Ama en sonunda hukuki işlem bittiği nedeniyle bu noktada ruhsatı vermek durumunda olduğumuzdan ruhsatı verdik. Yüzde 60’I orman olan bu gölgeyi korumak zorundayız. Çed olumlu kararına karşı açılan davaya müdahil olduk. Şu anda da yakın bir zamanda keşifi yapılacak. Temennimiz verilen ÇED’de eksiklikler olduğunu gördük. Beklentimiz Çed raporunun iptal olması. Çed iptal olursa bizde üzerimize düşen görevi yaparız, kanunen de ruhsatı askıya alırız. Rapordaki eksiklikler nedeniyle ÇED’in iptal olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.