Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer, basın açıklaması yaparak taşımacı esnafın sorunlarını dile getirdi. 65 yaş ve ücretsiz taşımacılığın getirdiği zorluklardan, ticari araçlarda kamera uygulamasına kadar birçok konuda açıklama yapan Başkan Özer, “Esnaf arkadaşlarımız zararına taşımacılık yapmakta” dedi.
SİNEM KARAKAYA
Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer yaptığı basın açıklamasında taşımacı esnaflarının sıkıntılı dönemlerden geçtiğini söyledi.
65 yaş ve ücretsiz taşımacılığın getirdiği zorluklar hakkında açıklamada bulunan Başkan Özer, Muğla gibi büyük coğrafyalı şehirlerde ayakta yolculuk zor olduğu için ilçeler arasında ayakta yolcu taşımacılığı ve 65 yaş vb. ücretsiz taşımacılık yapılmasının engellenmesine yönelik yasal düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.
“YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”
Ücretsiz taşımalara verilen desteğin yetersiz olduğunu kaydeden Başkan Özer, “Bilindiği üzere ücretsiz ve indirimli taşımacılığa ilişkin düzenlemeler Cumhurbaşkanı talimatı ve Aile Politikalar Bakanlığının düzenlemeleri doğrultusunda yerine getirilmektedir. Belediyeler ve UKOME/İl Trafik Komisyonları bu düzenlemede sadece uygulayıcı pozisyonunda olan birimlerdir. Ücretsiz taşımalara verilen gelir desteği il defa 2016 yılında verilmeye başladı ve o tarihte 750 TL olan destek ödemeleri şuan 1.500 TL olarak verilmektedir. Ne yazık ki bu destek enflasyon ve taşımacıların giderleri oranında artırılmadığı için esnaf arkadaşlarımız zararına taşımacılık yapmakta ve bu durumdan oldukça rahatsız olmaktadırlar. Bu sorunun çözülmesi için gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse Aile ve Politikalar Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak destek ödemelerinin enflasyona endeksli arttırılması veya biniş başına makul bir miktar olarak belirlenmesi yönünde girişimlerde bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Muğla gibi büyük coğrafyalı şehirlerde ayakta yolculuk zor olduğu için ilçeler arasında ayakta yolcu taşımacılığı ve 65 yaş vb. ücretsiz taşımacılık yapılmasının engellenmesine yönelik yasal düzenleme yapılması gerektiğini düşünmekteyim” dedi.
“GÜNÜ KURTARAN DEĞİL UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER”
Ticari araçlarda kamera uygulamasına ilişkin Başkan Özer, “Bu husus da yine İçişleri Bakanlığımız talimatı ve UKOME Kurullarının kararı ile hayata geçirilmeye çalışılan bir düzenlemedir.
Ancak 2017 yılında yayımlanan Genelge üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen bizlerinde girişimleri ve uğraşları ile sürekli uzatılan bir düzenleme olarak beklemektedir. Geldiğimiz nokrada 2017 yılında makul seviyelerde olan bu cihazların kurulumu ve işletimi şuan esnaflarımız için çok ciddi bir maddi yük getirecek boyuttadır.
Girişimlerimiz ve uğraşlarımız sonucunda kamera kurulumu için 31.12.2023 tarihine kadar süre uzatımı yapılması sağlanmıştır.
Ancak mevcut fiyatlar ve karşı karşıya olduğumuz giderler göz önüne alındığında düzenlemenin tamamen kaldırılması yönünde bakanlık nezdinde girişimde bulunmamamız halen gerekmektedir.
Ayrıca Muğla ilinde yaşanan dava süreci ile ilgili olarak; yine kaynağı İçişleri Bakanlığı olan bir Genelge ile ilgili UKOME Kurul kararına dava açılmış 1 kademe idare mahkemesi kararı iptal etmiş Ancak Danıştay tarafında dava süreci yeni sonuçlanmış ve yapılan düzenleme esastan incelenerek kamera kurulumu yasal hale gelmiştir.
Bu hususta da görüleceği üzere atacağımız adımlara çok dikkat etmemiz ve günü kurtaran değil uzun vadeli çözümler içeren girişimlerde bulunmamız gerektiği kanaatindeyim” açıklamasında bulundu.
Başkan Özer açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“ÖTV MUAFİYETİNE YÖNELİK GİRİŞİM
Bilindiği üzere yeni araçlarda uygulanan ÖTV ve fiyat artışları esnafımızın araç alımlarını araç değişimlerini çok güçleştirmektedir. Yine merkezi idare tarafında düzenleme yapılarak çözülebilecek bir girişim ile ÖTV indirimi ve muafiyetinin yeniden uygulanması adına düzenleme yapılması yönünde adım atmamız gerektiği kanaatindeyim.
ŞOFÖR ESNAFININ EMEKLİLİK ŞARTLARI
SGK’lı bir çalışan 5.000 gün ile emekli olabiliyorken Bağkurlu bir esnaf 9.000 gün prim ödemek zorunda ve hatta SGK da kadın erkek eşitken Bağkurda kadın 7.200, erkek 9.000 güne tabidir.
Bu adaletsizliğin kaldırılması ve zaten ekonomik olarak zor dönemden geçen ve emeklilik bekleyen şoför esnaflarımız için sosyal güvenlik haklarında iyileştirme yapılması gerektiğiniz düşünüyorum.
AKARYAKIT DESTEĞİ
Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile Özel Toplu Taşıma Araçlarına “HO” Plaka dönüşüm işlemleri başlamıştır.
Muğla ilimizde UKOME Kurulu gerekli düzenlemeyi hayata geçirdi ve 31.12.2024 tarihine kadar işlemlerin tamamlanması için süre verildi.
“HO” Plakalı olarak kamu hizmetini İfa eden bu araçlara vergi indirimli mazot desteği ve otv siz araç alım desteği verilmesi güçlükle bu işi yapan esnaflarımıza çok olumlu katkı sağlayacaktır.
ÖĞRENCİ SERVİS YAŞ ŞARTI
Öğrenci servislerinin yaşları 12 ancak pandemi nedeniyle önce 2022 yılı sonuna kadar şimdi de 2024 yılı sonuna kadar 15 yaş olarak uygulanmaktadır.
19 yaş şartının kalıcı olarak uygulanması için düzenleme yapılması gerektiği düşüncesindeyim.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu ortadan kalkmalı, Çünkü bizin SRC Belgelerimiz zaten Mesleki Yeterlilik Belgesidir.
TİCARİ PLAKALARA İLİŞKİN SAYIŞTAY RAPORLARI
Tüm ülke genelinde faaliyette bulunan ticari plakalar 1986 yılında çıkarılan 1986/10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararı sonrasında işletenlere dağıtılmıştır.
Ancak günümüze kadar bu plakaların verilmesine ilişkin bir sürenin belirlenmemiş olması, Sayıştay tarafından gerçekleştirilen denetimlerde ilgili plakaların ihale mevzuatı çerçevesinde ve süreli olarak verilmesi gerektiği defaten vurgulanmaktadır.
Ticari Plakaların verilmesine ilişkin işlevini yitirdiği değerlendirilen 1986/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yeniden gözden geçirilip, yeni bir yasal düzenleme yapılması ve mevzuat ile Sayıştay Raporları arasındaki çelişkili durumun ortadan kaldırılması gerektiği kanaatindeyim.
AĞIR VASITA ARAÇLAR
Ağır vasıta araçlarda araç kullanma süreleri 4,5+4,5:9 saat yerine 5,5+5,5:11 saat olmalıdır. Çünkü Karayolları kenarlarında uygun bekleme yerleri istasyon bekleme yerleri olmadığı bulunmamaktadır. Kamyonetlerde 3,500Kg kadar kantar mecburiyeti yoktur. Bu kilogram 9,500 Kg olan araçlarda da uygulanmalıdır. Kamyon ve kamyonetçi esnaflarımız yüksek miktar yatırarak aldıkları K Belgesi Yetki Belgelerini birinci derece akraba dışında da başka şahıslara devretme yetkisi verilmelidir.
K türü yetki Belgesi alacak şahıslardan oda belgesi şart koşulmalıdır. Korsan çalışan araçlara (yetki belgesiz) denetim yapılmalıdır.”