Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Cennet Koyu’nda Danıştay’ın 2 kez iptal ettiği 678 bin metrekarelik araziyi Özelleştirme İdaresi'nden satın alan Cengiz İnşaat’ın villa ve otel yapımına başlayacak olmasının protesto edilmesinin ardından Cengiz İnşaat tarafından konuyla ilgili açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, sosyal medyada paylaşılan buluntuların parselde gerçekleştirilen bir sondaj ya da kazıda ortaya çıkmadığının tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca, projede herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmadığı proje kapsamında parsele 50 bin adet ağaç dikileceği ifade edildi.
Bodrum’un Gölköy Mahallesi’ndeki turistik Cennet Koy’da koruma altında olan 678 bin metrekarelik hazineye ait arazinin Mehmet Cengiz tarafından alınarak turistik tesis, villa, rezidans ve marina inşaatına başlanacağının ortaya çıkması birçok kesim tarafından tepki topladı.
“MÜLKİYET HAKKINI ETKİLEMEDİ”
Cengiz İnşaat tarafından projeye ve iddialara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Danıştay’da devam eden herhangi bir dava olmadığı, Özelleştirme ihalesinin iptaline ilişkin olarak taşınmazın Alıcı’ya devrinden çok sonra verilmiş olan Danıştay kararının hukuken Şirketin parseldeki mülkiyet hakkını etkilemediği ifade edildi.
“ARKEOLOJİK BULUNTUYA RASTLANMAMIŞTIR”
Arazinin tapusunun Cengiz İnşaata devrinden sonra 2013 yılında, arsa üzerindeki olası yapılaşma alanında 157 ayrı noktada sondaj yapıldığı ve sondaj sonucunda; Bodrum Kaymakamlığı Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından araziyle ilgili 24.01.2014 tarihli bir rapor hazırlandığı kaydedildi. Yapılan açıklamada arkeolojik kalıntı iddialarına ilişkin şu ifadelere yer verildi:
“Rapora göre, sondaj yapılan bu 157 noktanın hiçbirinde herhangi bir arkeolojik buluntuya rastlanmamıştır. Bu raporda ayrıca sosyal medyada paylaşılan ve Şirketimizin parselinden çıktığı iddia edilen buluntuların parselde gerçekleştirilen bir sondaj ya da kazıda ortaya çıkmadığı kesin olarak tespit edilmiştir.”
“SİT ALANI ŞİRKETİMİZCE AYNI ŞEKİLDE KORUNACAKTIR”
Parselin yapılaşmaya şu anda açıldığı ve imar planının Mahkemece iptal edildiğine ilişkin iddiaların gerçek dışı olduğu ifadelerinin yer verildiği raporda şu açıklamalara yer verildi:
“Nitekim yukarıda bahsedildiği üzere arazinin geçerli imar planı, özelleştirme ihalesinden önce 2012’de yapılmış olup kesinleşmiştir ve halen yürürlüktedir. Özelleştirme ihalesinden sonra arazinin imar durumunda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Arazideki 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescilli olan kısım ayrı bir parsel olarak tapuya tescil edilmiştir. Kanun gereği bu 1. Derece arkeolojik sit alanında herhangi bir yapılaşma zaten mümkün değildir. Bu sit alanı Şirketimizce aynı şekilde korunacaktır.
“FOTOĞRAF ŞİRKETİMİZİN PARSELİNE AİT DEĞİLDİR”
Sosyal medyada yer alan ve ormanlık olarak görünen Cennet Koyu fotoğrafı, Şirketimizin parseline ait değildir. Şirketimizin parseli ormanlık alan olmayıp ekteki fotoğrafta da görüldüğü üzere taşlık arazidir ve bu nedenle, parselde gerçekleşecek projede herhangi bir ağaç kesimi söz konusu değildir. Sit statülerine ve imar planına uygun olarak gerçekleştirilecek bu proje kapsamında parsele 50.000 adet ağaç dikilecektir. Parselde gerçekleştirilecek projede, yürürlükte bulunan imar planı hükümlerine, ilgili resmi kurum kararlarına, sit mevzuatı ile ilgili diğer mevzuata uygun davranılacak olup Şirketimiz, kamuoyunu her aşamada bilgilendirecektir.”