Muğla’da köylülerin geçim kaynağı olan çıntar mantarı tezgâhlardaki yerini aldı. Yüksek kesimlerde çam ağaçlarının dibinde kendiliğinden yetişen, Muğlalıların oldukça sık tükettiği çıntar, kilosu 50 TL’den satışa sunuluyor.
SİNEM KARAKAYA
Ege Bölgesi’nde sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez tatlarından biri olan, yağış sonrası ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen Çıntar, Muğla’da tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
Muğla yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan, köylülerin ise geçim kaynağı olan çıntarın kilosu Perşembe Pazarı’nda 50 TL’den satışa sunuluyor.
Çıntar, Muğla ve çevresindeki pazarlarda en çok rağbet gören ürünlerin başında yer alıyor. Toplama masrafı dışında hiçbir emek sarf edilmeden elde edilen Çıntar, bu dönemlerde köylülerin ekmek kapısı oluyor.
Çıntar’ın yüksek miktarda besin değeri olduğunu söyleyen pazarcılar, Yılanlı Mevkii’nden toplayıp sattığı Çıntarların kilosunun 50 TL olduğunu, yağış olmadığı için çıntarın az bulunduğunu söyledi.
Ayrıca, Muğlalıların çıntara rağbet gösterdiğini söyleyen pazarcılar çoğu zaman taleplere yetişemediklerini söylüyor.
Uzmanların yüksek besin değerine sahip olduğunu belirttiği çıntar mantarının, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum, açısından da zengin olduğu biliniyor.
“ET ALAMIYORUZ AMA ÇINTAR MUTLAKA ALIYORUZ”
Çıtar yemekten vazgeçmediklerini söyleyen bir vatandaş Nisanur Çakıroğlu, “Bu mevsim geldiği için çok mutluyum. Çıntarın birçok çeşit yemeği yapılır. Ekşileme, sulu yemeği, börek, közlemesi, yumurtalı yaparız. Besin değeri yüksek bir yiyecek. Et alamıyoruz ama çıntar mutlaka alıyoruz. Toplaması da çok zevklidir ama bu sene yağış çok olmadığı için civar bölgelerde çok rastlamadık. Köylüler bu işin uzmanı. Onlar topluyor, bize yemesi düşüyor. Birçok derde deva” diye konuştu.