Muğla Yöresi’ nde Çıntar olarak bilinen mantar türü, toplayıcılarına geçim kaynağı oluşturuyor. Genellikle sonbahar sonu ve kış aylarında yağan ilk yağmurların ardından ortaya çıkan ‘Çıntar Mantarı’ Muğlalılar için hem bir besin hem de bir geçim kaynağı sağlıyor.
“Bazı bölgelerde çıntarın halk tarafından çok bilinen bir besin olamaması, hatta zehirli bir mantar zannedilmesi, Türkiye'de bulunan yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türünün, farklı yörelerde, farklı farklı isimlerle tanındığını ortaya koyuyor. Bu durum ise bir bölgede yemeklik olarak bilinen mantar çeşidinin, başka bir bölgede toplanmamasına yol açıyor.” anlatımı yapan ‘Muğlalı Çıntar Toplayıcı ve Satıcıları’ bu yıl çıntar fiyatlarında, geçen yıla göre bir değişiklik olmadığını söyledi.
Mustafa YILDIRIM
Uzmanların yüksek besin değerine sahip olduğunu belirttiği çıntar mantarının, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum, niasin açısından da zengin olduğu biliniyor. Protein açısından zengin bir besin kaynağı olan çıntarda, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitlerin de yer aldığı açıklanıyor.
“Bazı bölgelerde çıntarın halk tarafından çok bilinen bir besin olamaması, hatta zehirli bir mantar zannedilmesi, Türkiye'de bulunan yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türünün, farklı yörelerde, farklı farklı isimlerle tanındığını ortaya koyuyor. Bu durum ise bir bölgede yemeklik olarak bilinen mantar çeşidinin, başka bir bölgede toplanmamasına yol açıyor.” anlatımı yapan ‘Muğlalı Çıntar Toplayıcı ve Satıcıları’ bu yıl çıntar fiyatlarında, geçen yıla göre bir değişiklik olmadığını söyledi.
ÇINTARIN MUĞLALILAR İÇİN ÖNEMİ
Muğla’ da çıntar toplayıp, satışı yapan Derya Çalış, genellikle ekim aylarında toplamaya başladıkları çıntarların Muğlalılar tarafından çok sevildiğini belirtti.
Çıntarın toplanmasının da belli bir yöntem gerektirdiğine dikkat çeken Derya Çalış, ilerdeki yıllarda yine çıntar toplayabilmek için çıntarın kök kısmı toprakta kalacak şekilde, bir bıçak ile kesilmesi gerektiğini hatırlattı.
Toplanan çıntarların temizlenmeden pişirilmemesi uyarısı da yapan Çalış, kök olan kesimlerin bol su ile yıkanıp, temizlenmesini önerdi.
Çıntar mantarını pişirmede farklı yöntemler olabileceğini belirten Derya Çalış, “Çıntarı, dört farklı şekilde pişirebilirsiniz. Çıntar yemeği için kızartma, kavurma, fırında pişirme ve çorbasını yapma yöntemi kullanılabilir.” dedi.
YAĞMUR AZLIĞI NEDENİYLE PAHALI
Her şeye rağmen bir zehirlenme durumu yaşamamak için çıntar toplarken, araya yabancı mantar çeşitlerinin karışmamasına dikkat edilmeli diyen bir başka toplayıcı Çoşkun Akıncı ise “Muğla’ da ilk yağmurlarla başlayan çıntar mevsiminde ürün, yağışların çoğalmasıyla daha da artış sağlar. Şu anda yeterli yağış olmamasından kaynaklı olarak çıntar miktarı az ve fiyatları da biraz pahalı sayılır. Yağan yağmurlar, doğadaki çıntar miktarını çoğaltacak ve fiyatlar da düşecektir.” şeklinde bir anlatım yaptı.