Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan yaklaşık 54 kilometrelik alanda yetiştirilen yıllık 800 ton kefalin yarısı Arap ülkelerine gidiyor. Son zamanlarda Dalyan kefaline Dubai’den talep geldi. Dubai’den numune istenildi, numune çok beğenildi. Arap ülkelerine gönderilen “Dalyan Kefalinin” Dubai’ye de gönderilmesi bekleniyor.
Sinem Karakaya
Türkiye’nin en büyük doğal yöntemle yetiştirilen tesisinin olduğu bölgede yetiştirilen “Dalyan Kefali”ne Arap ülkelerinin ardından Dubai’den de teklif geldi. Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde yıllık 800 ton üretilen Dalyan Kefali bölge ve yurt içine satışının yanı sıra dış pazarlara da ihraç ediliyor.
Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Dalyan Kanalında üretilen kefal, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifinde çalışan balıkçılar tarafından toplanarak tesislere getiriliyor. 500 üyesi bulunan kooperatifte 80 işçi ile üretiliyor. Her sabah 05.00 ile 07.00 arasında burada paketlenen balıklar iç piyasa ve bölgeye gönderilirken bir kısmı da aynı gün paketlenerek ihracat için ayrılıyor.
Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük su ürünleri kooperatifi olduklarını söyledi. Dalyan Kanalındaki tesislerde yılda 800 ton kefal ürettiklerini belirten Yalılı, bu balığın bölgede büyük rağbet gördüğünü vurguladı.
Muğla’da 1971 yılında kurulan bu kooperatif yaklaşık 500 ortağı ve 80 işçi ile bölgede ekonomiye oldukça katkı sağlıyor. Arif Yalılı, “Bizim buradaki amacımız ülkemize küçük bir ilçeden böyle bir beldede 80 personel çalıştırarak, kooperatifimizin uzun vadeli çalışmasını sağlamak. Bu yıl 50.ci yılındayız bugüne kadar dalgalı yıllar geçirmişsekte yine de toparlanmayı başardık. Bölgemizde kefal yetiştiriliyor, bazen kefal ismini duyunca irkilirler, “Kefal Balık mı” diye yıllar öncesi hatta milattan önce bile Bu bölgeden yurtdışına gönderilen kefalimiz mevcuttur. Ürettiğimiz kefal burada “Köyceğiz Kefali” diye geçer.
Yalılı, “Kefalimiz 1971 yılından itibaren Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlandı. Bizim buradaki birinci hedefimiz önce ülke halkına ucuz balık yedirmek, yöre halkına ucuz balık yedirmek. Ülkemizin ihtiyacın fazlasını da döviz girdisine ihtiyacımız var ihracatçı firmalar aracılığıyla Mersin, Hatay, Bodrum ve İzmir üzerinden en çok Arap ülkelerine yolluyoruz. En son geçtiğimiz aylarda Dubai’den talep geldi, gelen bu talep üzerine numuneler gönderildi ve çok beğenildi. Bunun beğenilmemesi mümkün değil, her yıl Muğla Üniversitesi Sıtkı Koçman’daki Su Ürünleri Bölümündeki profesörler tarafından ağır metal olup olmadığı inceleniyor ve sıfır katkı çıkar. Her yıl adım adım ilerliyoruz, havanın durumu bile çok önemli, 2018-2019 yılında yıllık ortalama 350 bin ile 400 bin ton üretimi yurtdışına gönderdik” dedi.