Eğitim-Sen Muğla Şubesi tarafından Sınırsızlık Meydanı’nda eğitimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili basın açıklaması yapıldı. “Eğitim emekçileri ile öğrencilerimizin sağlığına, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” sloganıyla yapılan basın açıklamasında eğitim alanında kriz yaşanmaya başlandığı ifade edilerek, “MEB, yaptığımız tüm uyarılara rağmen yüz yüze eğitim içinde, uzaktan eğitim içinde gerekli hazırlıkları yapmamıştır” denildi.
Sinem Karakaya
Eğitim-Sen Muğla Şubesi tarafından Coronavirüs nedeniyle eğitimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Veli ve öğretmenlerin taleplerini ifade etmek, taleplerin karşılanması için mücadele çağrısı yapmak için bir araya gelen Eğitim-Sen, yapılan açıklamada, “Sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla vurgularken, uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini belirtmekteyiz” denildi.
Basın açıklamasına Genel Merkez Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban ve Suat Özcan, CHP Muğla İl Başkanı Âdem Zeybekoğlu ve Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak da katılarak destek verdi.
“BU KOŞULLARDA OKULLAR AÇILIRSA SAĞLIKLA İLGİLİ RİSK OLABİLİR”
Genel Merkez Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan yaptığı açıklamada, öğrencilerin sağlığının her şeyin üzerinde olduğunu ve bu koşullarda okullar açılırsa felaket olacağını söyleyerek, “21 Eylül tarihinde okullarda yüz yüze eğitim başlayacak. İlkokul 1. sınıflarda ve okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim başlayacağı, diğer sınıflarda ise uzaktan eğitimle eğitime devam edileceği bir sürecin öncesinde, Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde eğitim ve bilim emekçileri sendikası olarak sesimizi, taleplerimizi, eleştirilerimizi ve önerilerimizi bir kere daha kamuoyuyla paylaşmak, esasında bu sesi duymayan, duymamakta ısrar eden Milli Eğitim Bakanlığı’na Türkiye’nin her yerinden aynı sesi bir kere daha iletmek için toplandık. 18 milyona yakın öğrenci, 1 milyona yakın öğretmenin sağlığıyla ilgili temel bir meselede Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekli önlemleri almamış olması, üzerine düşen kamusal sorumluluklarını yerine getirmemiş olması, bizleri zorunlu olarak bütün illerden bakanlığa bir kere daha önemli bir çağrıyı iletmek durumunda bıraktı. Çalışanların sağlığı, öğrencilerin sağlığı her şeyin üzerindedir. Çocuğun yararını üstün gözetmeyen, çocuğun eğitim hakkıyla ilgili üzerine düşeni yapmayan bir Milli Eğitim Bakanlığı’nın, okulları açıyorum ve hiçbir sorun yok algısı yaratmasına müsaade etmemiz söz konusu değildir. Okullardaki temizlik görevlilerinden, atanmayan sağlık görevlilerine kadar, okulların karşılanmayan bütçelerinden, dezenfektan malzemelerine kadar pek çok alanda çok çeşitli sorunlar varken bugün Milli Eğitim Bakanı’nı dinlediğinizde sanki hiçbir sorun yok ve tüm okullar dört dörtlük hazır ve açılacak diye düşünebilirsiniz. Ama biz eğitimciler olarak bunun böyle olmadığını biliyoruz, biz bildiğimiz için Türk kamuoyuna bir uyarıda bulunuyoruz: Dikkat edin bu koşullarda okullar açılırsa sağlıkla ilgili risk olabilir. Sağlıkla ilgili riskler, sağlıkla ilgili tehlikeler önlenebilir tehlikeler, önlenebilir risklerdir. Ancak bunun önlenebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili bir irade ortaya koyması gerekmektedir. Bir kararlılık ortaya koyması gerekmektedir. Daha da önemlisi bu yönde bir tercihte bulunması gerekir. Ancak bu yapılmadığı için bizlerde bulunduğumuz bütün illerde, bulunduğumuz bütün ilçelerde Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz. Ve bugün burada da toplanma nedenimiz bu eminiz ki bu ses hep beraber birlikte çıkarıldığında, bizi duymak ve görmek istemeyen bakanlık, bu sesi duyup gereğini yapmak durumunda kalacaktır” dedi.
“OKULLARIN AÇILMASINA SAYILI GÜNLER KALA HANGİ SOMUT ÖNLEMLERİN ALINDIĞI BELLİ DEĞİL”
“Özel okul ve devlet okulları için farklı uygulamaların gündeme gelmesi, okullar ve öğrenciler arasındaki eşitsizliği daha da derinleştirecek” diyen Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, “Türkiye'de okulları açmayı planlarken, özel okul ve devlet okulları için farklı uygulamaların gündeme gelmesi, okullar ve öğrenciler arasındaki eşitsizliği daha da derinleştirecektir. Uzaktan eğitime erişimde çok ciddi sıkıntılar yaşanırken, öğrencilerin uzaktan eğitime erişimini sağlayacak hazırlıklar yapılmadan atılacak her adımın mevcut eşitsizliği daha da derinleştirmesi kaçınılmazdır. Bazı özel okullarda 8. ve 11. sınıflarda yüz yüze eğitime başlamıştır. Özel okullar yüz yüze eğitime geçerken, MEB’in gerekli hazırlıkları yaparak bunu başaramaması kabul etmek mümkün değildir. İktidar ve MEB salgın karşısında sürekli hazır olduklarını, gerekli önlemleri aldıklarını iddia ederken, okulların açılmasına sayılı günler kala hangi somut önlemlerin alındığı belli değildir. Okulların açılmasında 18 milyon öğrencinin yararını, fiziksel ve ruhsal durumunu, eğitim emekçilerinin ve velilerin endişelerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara, işimize, ekmeğimize, geleceğimize ve öğrencilerimizin eğitim hakkına yönelik ağır tehdit ve saldırılara, hukuksuz ihraç politikalarına karşı; öğrencilerimizin eğitim hakkı, mesleki saygınlığımız, öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun, bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki, özlük ve demokratik taleplerinin karşılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.