Genç iş adamı Furkan Kurt: “Makine sektöründe çok iddialıyız”

Muğla’nın Yatağan ilçesi Sanayi Sitesi’nde hizmet veren A Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi işletme sahibi Furkan Kurt (25),  babası Âdem Kurt’un mesleğini devam ettirerek, makine sektöründe Yatağan, Muğla ve hatta...

Muğla’nın Yatağan ilçesi Sanayi Sitesi’nde hizmet veren A Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi işletme sahibi Furkan Kurt (25),  babası Âdem Kurt’un mesleğini devam ettirerek, makine sektöründe Yatağan, Muğla ve hatta yurt dışına dahi hizmet veriyor. Mesleğini çok severek yaptığını ve işinde iddialı olduğunu söyleyen genç iş adamı Furkan Kurt, işinde iyi olmasını bu mesleğe çıraklıktan başlamasına bağlıyor. Makinaya dair her hizmeti verdiklerini belirten Furkan Kurt’ın hedefi, her sene yaptığı planlamanın bir üstüne çıkabilmek.  Ayrıca, sektörde kalifiyeli eleman yetişmediğini de vurgulayan Genç işletmeci Kurt,  yaşıtlarına “Ne okursanız okuyun, o işin çıraklığını yapın. Çıraklığını yapmadığınız işin patronu da olamıyorsunuz” mesajı verdi.  

Çıraklıktan başladığı bu işte kendini geliştirerek, kendi markası olan “Kurtsan Trailer” ı hayata geçiren A Makine San. Tic. Ltd. Şti. işletme sahibi Furkan Kurt ile sizler için röportaj kaleme aldık. Dilerseniz kendisini tanıyarak başlayalım.

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Furkan Kurt. 25 yaşındayım.  Liseyi, Endüstri Meslek Lisesi’nde Makine Bölümünü birincilikle bitirdim. Daha sonra Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Aslen Sinopluyum ama İstanbul doğumluyum. Yaklaşık 14 yıldan beri Muğla’ya yaşıyoruz. Yatağan Sanayi Sitesi’nde A Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi olarak Yatağan ve Muğla’ya hizmet veriyoruz.

-Bu mesleğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Bu mesleğe ortaokul yıllarında başladım. O zaman torna işi yaptığımız küçük bir iş yerimiz vardı. Babamın yanında çıraklıktan başladım. Okul çıkışları hep çalışırdım. Ne zaman bir boşluk bulsam işi öğrenmek için çabalardım. Ben üniversiteyi ikinci öğretim okudum. Geceleri sanayide CNC dediğimiz yani bizim işimizin bir tık üstü olan otomatik makinaların hepsinde çalıştım. Kendimi sahada geliştirdim. Bugünlere kadar getirdim. Kendimi ve işimi geliştirmeye devam edeceğim.

-A Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nden biraz bahseder misiniz? Hangi hizmetleri veriyorsunuz?

O zamanlar işletmemiz çok küçüktü ve imalat işine girmek istiyorduk. Daha sonra Yatağan Sanayi’de daha büyük bir iş yeri bulduk ve buraya taşındık. Artık kendimi geliştirmiştim ve kendi işimi yapmak istiyordum. 3 katlı iş yerimizin en alt katını depo olarak kullanıyoruz.  Orta katın iki bölümü var. Sağ tarafta imalat ve boya yapılıyor. Sol tarafta talaş, imalat ve montaj yapılıyor. Avluda da en son kontörleri yapılarak ürün alıcısına teslim ediliyor. Ürettiğimiz tüm ürünlerin son kontörlü bizzat kendim yaparım. Kendim test etmediğim ürünü hiçbir zaman müşteriye vermem. Zaten gerekli tüm belgelerimiz de mevcut. 2,5 tondan 25 tona kadar her çeşit römork mevcut. 10 tonluk, 12 tonluk, 20 tonluk, 25 tonluk, 4 teker, tandem, havuz kasa, tek dingil gibi birçok üretimimiz var. Onun dışında Muğla’da üretilmeyen traktör-kepçe imalatına girdik. Projesi bitti. Önümüzdeki hafta imalatına başlanacak. Muğla halkı bunun için en yakın Ödemiş’e gidiyor. Artık gitmelerine gerek kalmayacak. Yurt dışı satışlarımız var. Coronavirüsten dolayı ara vermiştik yeniden başladık fakat yine durdu. Bu süreçte sadece iki konteynr gönderebildik. Fas’a ve Tunus’a. İş makinası ekipmanlarının üretimini de yapıyoruz. Torna, frezee, kova imalatı ve revizyonu, bom, arm imalatı ve revizyonu, tek ve çift tesirli piston imalatı, este, kafa kesme silim, vinç ve vagon makinalarının imalatı ve onarımı gibi birçok hizmetimiz mevcut. Makinaya dair her şey var. A makinenin bir de markası var. Adı “Kurtsan Trailer.” Benim kurmuş olduğum bu marka, imalat işi yapıyor. Romörk, araç üstü ekipmanları ve tarım makinalarını Kurtsan Trailer üretir. A makine ise, mermer makinaları ve iş makinalarını üretir. Bu şekilde ikiye ayrılmış bir şekilde hizmet veriyoruz.

-Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Birçok sektöre hizmet veriyoruz. Mermer makinası imalatı, bakım ve onarımı, mermer ocaklarının makinalarının bakımları ve imalatı, tarım makinaları imalatı bakım onarımı, römork, araç üstü ekipmanları ve birçok makinaların bakım onarımını yapıyoruz. Ben bu işe tornacılıktan başladım. Baba mesleğini devam ettiriyorum. Zaten bu makine işinin kalbi tornadır. Torna yoksa bugün hiçbir şey üretemezsin. Bugün içtiğiniz çayın bardağından kaleme kadar tornadan çıkar kalıpları. Talaşlı imalat makine sektörünün bel kemiğidir. Bu konuda iddialıyız. Makine üzerine ne kadar imalat varsa burada üretebilecek kapasiteye sahibiz şu anda.

-Muğla, turizm kadar tarımla da ön planda olan bir şehir. Bu konuda tarım makinalarına olan rağbet ne durumda?

Tarım makinalarına rağbet yüksek. Siparişlerimiz her geçen gün artıyor. Ancak, bir sıkıntı var. O durumda şöyle, fiyat politikasında birçok sorun yaşıyoruz.

-İşinizi severek yapıyor musunuz?

İşimi çok seviyorum. Sevmeden yapılacak bir meslek değil zaten. Ama bizim meslekte şöyle bir handikap var. Özellikle makine işinde bir ürünü yüz defa yaptın. Hiçbir problem yaşamıyorsun. Aynı ürün, belki beş yüzüncü defa yapıyorsun, aynı yerden arıza vermiş, malzemeyi yeniliyorsun olmuyor. Öyle bir tuhaf ki bu sektör. Ben bu duruma artık demir cilve yapıyor diyorum. Her şeyin tam, mikro işliyorsun ama olmayınca olmuyor. Her zaman her şey yolunda gitmeyebiliyor. Bazen zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Birisi bir iş yaptıracaksa ve o işi kimse yapamıyorsa A Makine ’ye gidin onlar yapar diyenler oluyor. Bunu sağlamışız. Bana göre yapılamaz diye bir şey yok. Yeter ki imkân olsun.

-Genç işletmeci olarak Muğlalılara söylemek istediğiniz bir mesaj var mı?

Evet, yaşıtlarıma söylemek istediğim bir mesaj var. Ne okursanız okuyun, o işin çıraklığını yapın. Çıraklığını yapmadığın işin patronu da olamıyorsun. Yani, mühendislik okuyup da kafede garsonluk yapmayın. Bırakın onu o bölümü okuyanlar yapsın. Çalışmak ayıp bir şey değil. Ben yıllarca başkalarının yanında çalıştım kendimi geliştirmek için. Kendini ne kadar geliştirirsen, o kadar aranan eleman olursun.

-İsim olarak neden A makine?

A kalite, birinci sınıf hizmet anlamına geliyor. İşimizde çok iddialıyız ve Muğla’da bu konuda bir numarayız.

-İlerleyen süreç için hedefleriniz var mı?

İlerleyen süreçte ihracat kanalını arttırmak birinci hedefim. Biz her sene planlama yaparız. Sene başında bu senenin sonuna kadar şu kadar üretim yapacağız diyerek kendimize hedef koyarız. Çok şükür her sene o yaptığımız planlamanın üstüne çıkıyoruz. Planlama olmazsa zaten bir işletme yürümez.

-Röportajımıza eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Kalifiyeli eleman yetişmiyor. Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Bundan bir on sene sonra yaptığımız işleri insanlar sıraya girerek yaptıracak. Robotlar işimizi kolaylaştırıyor ama insan elinin değmesi, emek harcanması lazım. Bizim kapımız herkese açık. Röportaj içinde size ve gazetenize teşekkür ederim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haber Haberleri